Μια Αγάπη Ανέφικτη - ταινιες , παιζονται τωρα || cinemagazine.gr

Μια Αγάπη Ανέφικτη

Un Amour Impossible

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

2018
    ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Γαλλία, Βέλγιο
    ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Κατρίν Κορσινί
    ΣΕΝΑΡΙΟ: Κατρίν Κορσινί, Λορέτ Πολμάν
    ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Βιρζινί Εφιρά, Νιλς Σνάιντερ, Κοραλί Ρουσιέ, Ιλιάνα Ζαμπέτ
    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ζαν Λαπουαγί
    ΜΟΥΣΙΚΗ: Γκρεγκουάρ Χετζέλ
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 135'
    ΔΙΑΝΟΜΗ: Seven
    Μια Αγάπη Ανέφικτη

Το χρονικό των ανοιχτών πληγών που αφήνει σε μητέρα και κόρη η συμπεριφορά ενός άνδρα, ως ένας συμβολισμός για την εξουσία του ισχυρού φύλου, σε ένα φιλμ που στην πορεία όμως αφήνει τους υπαινιγμούς και μεταβάλλεται σε ανοιχτή καταγγελία. 

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Βασισμένη σε πραγματική ιστορία και ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε πριν λίγα χρόνια στη Γαλλία, όπου η συγγραφέας αποκάλυπτε τα τραύματα που της δημιούργησε η σχέση που είχε με τον πατέρα της, η ανέφικτη αγάπη του τίτλου ακούγεται ως μια προειδοποίηση στις αρχές της ταινίας από τον χαρακτήρα του Νιλς Σνάιντερ, τον άνθρωπο που με τις πράξεις του κάνει μαρτύριο τη ζωή 2 γυναικών. Στο πρόσωπό και την απουσία του, η Κατρίν Κορσινί βρίσκει ένα αφηγηματικό εργαλέιο για να επανέλθει σε θέματα που την απασχολούν, την εξουσία που ασκεί το ένα φύλο στο άλλο και την διαφοροποίηση (ανάλογα με το φύλο) που υπάρχει σε ζητήματα κοινωνικής αποδοχής ως σήμερα στη Γαλλία.

Ξεκινώντας από το ειδυλλιακό τοπίο του Σατορού στα τέλη της δεκαετίας του 50, μια γυναίκα ζει ένα σύντομο, παθιασμένο έρωτα με έναν φιλόδοξο νέο, γόνο αριστοκρατικής οικογένειας. Ο καρπός του έρωτα είναι ένα κορίτσι το οποίο θα μεγαλώσει χωρίς πατέρα, λόγω της ηττοπαθούς συμπεριφοράς της μητέρας της που αποδέχεται ουσιαστικά την, κοινωνικά επιβαλλόμενη, κατωτερότητα της τάξης και του φύλου της με τη συμφωνία της στην απαίτηση του συντρόφου να αποχωρήσει και να μην έχει καμία σχέση με το παιδί. Με τα χρόνια, ο ίδιος εμφανίζεται σποραδικά, προκαλώντας από ένα σημείο και έπειτα προβλήματα στη σχέση μητέρας-κόρης τα οποία μεγιστοποιούνται μετά από μια αποκάλυψη που αποτελεί και το κεντρικό θέμα του βιβλίου στο οποίο βασίστηκε το φιλμ.

Η Κορσινί μετατόπισε το θέμα, από την κόρη στη μητέρα, προσπαθώντας να στήσει το κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο ζουν οι 2 γυναίκες και να τονίσει τον ανέφικτο αγώνα της πρωταγωνίστριας - πολύ καλή η Βιρζινί Εφιρά σε ρόλο διαβατήριο για μια πιο φιλόδοξη καριέρα. Οι επανειλημμένα αποτυχημένες προσπάθειές της για αναγνώριση της κόρης της έχουν έναν προφανή ταξικό συμβολισμό που είναι και το πιο ενδιαφέρον επίπεδο του ιφιλμ, όμως η Κορσινί δεν πορεύεται ως το τέλος με αυτή την επιλογή και μεταπηδά πλέον στη σχέση πατέρα και κόρης με αποτέλεσμα να διαχειρίζεται 2 διαφορετικές θεματολογίες που ενώνονται στο τέλος με συμβατική ευκολία, αλλάζοντας ρότα στο ύφος της ταινίας που από υπαινικτική μετατρέπεται σε ανοιχτά καταγγελτική.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Μια Αγάπη Ανέφικτη
  • Μια Αγάπη Ανέφικτη