Γάτες στο Μουσείο - ταινιες , παιζονται τωρα || cinemagazine.gr

Γάτες στο Μουσείο

Cats in the Museum

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

2023
    ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Ρωσία
    ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Βασίλι Ροβένσκι
    ΣΕΝΑΡΙΟ: Τζέρι Σγουάλοου, Βασίλι Ροβένσκι
    ΜΕ ΤΙΣ ΦΩΝΕΣ ΤΩΝ: Χρήστος Λαγκούσης, Τάσος Νταπαντάς, Μυρτώ Ναούμ, Κώστας Αποστολίδης, Κώστας Τερζάκης, Βαγγέλης Χαλκιαδάκης, Τάκης Σακελαρίου
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 83'
    ΔΙΑΝΟΜΗ: Rosebud.21
    Γάτες στο Μουσείο

To animation αυτής της εβδομάδας μας έρχεται από τη Ρωσία και ποντάρει στους γατόφιλους.

Άραγε ξέρετε πόσο… νόστιμα είναι τα έργα τέχνης; Μια αναπάντεχη φιλία ανάμεσα σε έναν λαίμαργο ποντικό-λάτρη της τέχνης και έναν γάτο που δεν ξέρει τι του γίνεται (ούτε από τέχνη ούτε από τη ζωή!), δίνει την αφορμή για μια ξεκαρδιστική περιπέτεια που μας ταξιδεύει σε ένα από τα σπουδαιότερα μουσεία στον κόσμο!

Μια νεαρή γάτα που ονομάζεται Βίνσεντ, πιάνει φιλίες με τον Μορίς το ποντίκι σε μια όχι και τόσο ιδανική συνθήκη: μια μεγάλη πλημμύρα! Οι δυο τους θα καταφέρουν να ξεφύγουν μέσα σε ένα παλιό πιάνο, το οποίο όμως τελικά σώζεται από μια ομάδα ναυτικών και στέλνεται στο Ερμιτάζ, το θρυλικό μουσείο της Αγίας Πετρούπολης.

Εκεί, ο Βίνσεντ συναντά μια επίλεκτη ομάδα από γάτες, η οποία εδώ και χρόνια έχει αναλάβει να φυλάει από τρωκτικά και άλλα παράσιτα τα αριστουργήματα της τέχνης που φιλοξενούνται στο μουσείο. Ο Βίνσεντ ονειρεύεται να βρει μια αληθινή γατοοικογένεια και λαχταρά να νιώσει ότι ανήκει κάπου, αλλά από την άλλη δε θέλει να χάσει τον φίλο του Μορίς, στον οποίο χρωστάει τη ζωή του. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα, αφού ο Μορίς έχει τη χειρότερη δυνατή αδυναμία: να ροκανίζει τα διασημότερα (και άρα νοστιμότατα!) έργα τέχνης.

Όλα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο, όταν ένας από τους σπουδαιότερους πίνακες της ιστορίας, η Μόνα Λίζα ή Τζοκόντα, μεταφέρεται προσωρινά στο μουσείο. Είναι το όνειρο κάθε ποντικού να τον μασήσει και κάθε γάτας να τον προστατεύσει, ωστόσο, ούτε ο Βίνσεντ, ούτε ο Μορίς, ούτε οι γάτες του Ερμιτάζ γνωρίζουν ότι κάποιος σκοπεύει να τον κλέψει. Ο Βίνσεντ πρέπει να συγκεντρώσει όλο το κουράγιο και την εξυπνάδα του για να σώσει το αριστούργημα του Ντα Βίντσι, να προστατεύσει τη φήμη του μουσείου και να κερδίσει την καρδιά της Κλεοπάτρας, μιας όμορφης γάτας από το αιγυπτιακό δωμάτιο - σαν πολλά δε μαζεύτηκαν για μια γάτα;

Μπορεί να γνωρίζετε το θρυλικό Μουσείο Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, ένα από τα παλαιότερα μουσεία στον κόσμο και το μεγαλύτερο εξ αυτών, όμως δε γνωρίζατε ότι το τεράστιο συγκρότημα έξι κτιρίων και τα πάνω από τρία εκατομμύρια έργα που φιλοξενούνται εκεί, φυλάσσονται, μεταξύ άλλων, και από μια ομάδα… γατών! Γάτες υπήρχαν στο μουσείο, το οποίο ήταν αρχικά παλάτι, από τον 18ο αιώνα: το 1745, η Ελισάβετ της Ρωσίας διέταξε να τοποθετηθούν γάτες στο παλάτι για να ελέγχουν τα ποντίκια.

Η σημερινή ομάδα γατών, οι οποίες αριθμούν αρκετές δεκάδες και έχουν υιοθετηθεί από τον δρόμο στην πλειονότητά τους, ζουν στο υπόγειο του μουσείου και κυκλοφορούν στους εξωτερικούς χώρους, ενώ παλιότερα περιφέρονταν και στις αίθουσες του μουσείου. Αλλά και το μουσείο φροντίζει για τους τετράποδους φύλακες-μασκότ του μουσείου: τρία άτομα λειτουργούν ως φροντιστές τους, υπάρχει ξεχωριστή κουζίνα για την προετοιμασία της τροφής τους (έχουν και διαφορετικές προτιμήσεις άλλωστε!), ακόμη κι ένα μικρό νοσοκομείο.

Η θρυλική αυτή γατοπαρέα ενέπνευσε και τους δημιουργούς επιτυχιών όπως «Η Εποχή των Παγετώνων 2» και «Μπάτε Σκύλοι Αλέστε» για μια οικογενειακή κωμωδία κινουμένων σχεδίων που μιλάει για τη σπουδαιότητα να βρίσκεις πού ανήκεις και να ταιριάζεις με όλους όσοι μπορούν να γίνουν η δεύτερη οικογένειά σου - ό,τι ζώο κι αν είναι!

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Γάτες στο Μουσείο
  • Γάτες στο Μουσείο