Η Εμμονή - ταινιες , παιζονται τωρα || cinemagazine.gr

Η Εμμονή

Une Intime Conviction

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

2018
    ΠΑΡΑΓΩΓΗ:Γαλλία
    ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Αντουάν Ρεμπόλ
    ΣΕΝΑΡΙΟ:Αντουάν Ρεμπόλ
    ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Μαρίνα Φόις, Ολιβιέ Γκουρμέ
    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:Πιερ Κοτερό
    ΜΟΥΣΙΚΗ: Γκρεγουάρ Ογκέ
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ:110'
    ΔΙΑΝΟΜΗ: Weird Wave
    Η Εμμονή

Μία δικαστική περιπέτεια, που συζητήθηκε έντονα στη Γαλλία, εμπνέει το ενδιαφέρον κινηματογραφικό ντεμπούτο του Αντουάν Ρεμπόλ, που εξετάζει τη δυσκολία του συστήματος να αποδώσει δικαιοσύνη και (κυρίως) την εμμονή που προϋποθέτει η αναζήτηση της αλήθειας.

Από τον Πάνο Γκένα

Ένας άντρας κατηγορείται για το φόνο της γυναίκας του και μία ένορκος, φοβούμενη δικαστικό λάθος, καταφέρνει να πείσει επιφανή δικηγόρο να αναλάβει το εφετείο. Πεπεισμένη για την αθωότητα του κατηγορουμένου, η Νόρα αποκτά εμμονή με την ακροαματική διαδικασία της δικαστικής μάχης.

Η αναζήτηση της αλήθειας και η ταύτισή της με την εφαρμογή της δικαιοσύνης έχουν αποδώσει εδώ και δεκαετίες κινηματογραφικά δικαστικά δράματα που έχουν γείρει τη ζυγαριά της κριτικής, αθώα ή ένοχα, σε μία από τις δυο πλευρές. Θέματα που απαιτούν να άρουν τις καθεστηκυίες συνέπειες μιας κινηματογράφισης «κεκλεισμένων των θυρών» και να αποδώσουν με κοφτερούς διαλόγους, δυναμικό μοντάζ και αληθοφανείς ερμηνείες την ένταση των εσωτερικών χώρων, οι επι της οθόνης μαρτυρίες των δικαστηρίων μπορούν να είναι συναρπαστικές (π.χ. «Μάρτυς Κατηγορίας», «Οι Δώδεκα Ένορκοι», «Η Ανατομία ενός Εγκλήματος», «Η Δίκη της Νυρεμβέργης», μεταξύ άλλων) ή τεμπέλικες («Η Ετυμηγορία» του Τζόελ Σουμάχερ, «Ένοχο Κορμί», «Διπλός Κίνδυνος»).

Στην Εμμονή» του Αντουάν Ρεμπόλ, και παρότι το δικαστικό σύστημα των ευρωπαϊκών χωρών δεν είναι κινηματογραφικών προδιαγραφών, η αναζήτηση της αλήθειας αποκτά σκηνοθετικά μία αγόρευση υπεράσπισης. Ο Ρεμπόλ στο κινηματογραφικό του ντεμπούτο παρουσιάζει πιστά τις μαρτυρίες της δίκης (η ταινία βασίζεται σε αληθινό γεγονός), και επινοεί το βασικό χαρακτήρα, τη Νόρα (εξαιρετική η Μαρίνα Φόις) ως το επίμονο πρόσωπο που αντιπροσωπεύει το κοινό. Η αβεβαιότητα της ετυμηγορίας, η διαμάχη του ορθολογισμού και του συναισθήματος, η διάσταση των προσωπικών πεποιθήσεων και των αληθινών περιστατικών καθώς και η σαρωτική δύναμη της προκατάληψης πριν τελεσιδικήσει η αλήθεια, είναι τα θέματα που αφορούν την ταινία, η οποία σέβεται το είδος και διατηρεί σινεφιλικές αναφορές, όσο κι αν θυσιάζει επιμέρους την αγωνία της αφήγησης και την έλλειψη ανατροπών.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Η Εμμονή
  • Η Εμμονή