Δόκτωρ Ύπνος - ταινιες , παιζονται τωρα || cinemagazine.gr

Δόκτωρ Ύπνος

Doctor Sleep

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

2019
    ΠΑΡΑΓΩΓΗ: ΗΠΑ
    ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Μάικ Φλάναγκαν
    ΣΕΝΑΡΙΟ: Μάικ Φλάναγκαν
    ΗΘΟΠΟΙΟΙ:Γιούαν ΜακΓκρέγκορ, Ρεμπέκα Φέργκιουσον, Τζέικομπ Τρέμπλεϊ, Χένρι Τόμας, Μπρους Γκρίνγουντ
    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Μάικλ Φιμονιάρι
    ΜΟΥΣΙΚΗ: The Newton Brothers
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 151'
    ΔΙΑΝΟΜΗ: Tanweer
    Δόκτωρ Ύπνος

Κατατρεγμένος από τις φαντασματικές παρουσίες που συνάντησε στο ξενοδοχειο Overlook, ένας ενήλικος Ντάνι Τόρανς καλείται να βοηθήσει έφηβη κοπέλα με χάρισμα σαν το δικό του, ώστε να την σώσει από κακόβουλες βαμπιρικές υπάρξεις και να σώσει μαζί και την ψυχή του.

Από τον Γιάννη Βασιλείου

Το «Doctor Sleep» είναι από μια πλευρά ατόφιος Στίβεν Κινγκ, ένα μακάβριο παραμύθι για τη μάχη του Καλού και του Κακού και τα ενδιάμεσα θύματα της, για τον Φόβο που θρέφει τα θεριά και για την απομάκρυνση του ανθρώπου από το πνεύμα. Βρίσκεται αρκετά κοντά στην ηθική (και ηθικολογική) ιστορία αλκοολισμού και παράνοιας που είναι η «Λάμψη» στην έντυπη μορφή της και παρουσιάζει σε έναν βαθμό το συχνό μειονέκτημα των μεταφορών Κινγκ στην οθόνη που έγκειται στην κυριολεκτική απόδοση της τρομακτικής εικονογραφίας από το χαρτί στο πανί. Ο Μάικ Φλάναγκαν, ανερχόμενο ταλέντο του κινηματογραφικού τρόμου («Αbsentia», «Oculus», «Before I Wake», «Τhe Haunting of Hill House»), ανέλαβε τη σκηνοθεσία και έφερε στο τραπέζι το τραύμα – σταθερή θεματική του-, τις πετρόλ αποχρώσεις και τα «ατελή» πρόσωπα, μια επανερχόμενη τρομακτική εικόνα στο σινεμά του. 

Tα πάντα εδώ είναι προσδιορισμένα, το φαντασματικό παρελθόν παίρνει στοιχεία οικειότητας και οικείων, η απειλή έχει σαφή προέλευση και στόχο

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της ταινίας – έχει κι άλλα – είναι η προσπάθεια της να συνδεθεί με την κινηματογραφική «Λάμψη». Bλέπεις, όταν θεματικά και, κυρίως, κινηματογραφικά είσαι ένα υποσύνολο μιας δημιουργίας και παραπέμπεις τόσο συχνά σε αυτή, οι συνειρμοί δεν σε ευνοούν. Γιατί τα πάντα εδώ είναι προσδιορισμένα, το φαντασματικό παρελθόν παίρνει στοιχεία οικειότητας και οικείων, η απειλή έχει σαφή προέλευση και στόχο. Αν, όμως, προσδιορίσεις το χάος, του αφαιρείς δύο βασικά του χαρακτηριστικά, την αναιτιότητα και την τυχαιότητα. Έτσι το εκλογικεύεις, ουσιαστικά παύει να είναι τέτοιο - χάος- και αυτομάτως γίνεται λιγότερο τρομακτικό. Κι έτσι το Overlook hotel δείχνει Overlook motel, κι αυτό όταν δεις την ταινία, θα σου φανεί λιγότερο εξυπνάδα.

Αν το δεις και λίγο προβοκατόρικα, στο φινάλε ο Φλάναγκαν κάνει και το χατίρι του Στίβεν Κινγκ να δώσει στην ιστορία το τέλος που ο Κιούμπρικ του στέρησε. Γενικά αν δεις το «Doctor Sleep» αποκλειστικά σαν μεταφορά Κινγκ στην οθόνη, θα συμφωνήσεις ότι μπορείς και (πολύ) χειρότερα. Έχει πρωταγωνιστή έκτακτο στο πρόσωπο του MακΓκρέγκορ, έναν everyman με μικρή δόση κωλοπαιδισμού, ακριβώς ό,τι χρειάζεται ο χαρακτήρας, έχει την ανήλικη ερμηνεία της χρονιάς, έχει και μια πρώτη πράξη που θυμίζει Ντάραμποντ. Απλά είναι δύσκολο να μην το δεις και ως σίκουελ της κινηματογραφικής «Λάμψης», ειδικά όταν το ίδιο το φιλμ θέλει να είναι (και) τέτοιο. Ε, και, όπως είπαμε, δεν του βγαίνει σε καλό.

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Δόκτωρ Ύπνος
  • Δόκτωρ Ύπνος