Ψυχρά κι Ανάποδα ΙΙ - ταινιες , παιζονται τωρα || cinemagazine.gr

Ψυχρά κι Ανάποδα ΙΙ

Frozen II

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

2019
    ΠΑΡΑΓΩΓΗ: ΗΠΑ
    ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Κρις Μπακ, Τζένιφερ Λι
    ΣΕΝΑΡΙΟ: Τζένιφερ Λι
    ΜΕ ΤΙΣ ΦΩΝΕΣ ΤΩΝ: Βάσια Ζαχαροπούλου, Σία Κοσκινά, Πάνος Μουζουράκης, Φοίβος Ριμένας
    ΜΟΥΣΙΚΗ: Κριστόφ Μπεκ
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 103'
    ΔΙΑΝΟΜΗ: Feelgood
    Ψυχρά κι Ανάποδα ΙΙ

Η τεράστια, παγωμένη επιτυχία επιστρέφει με ένα υποδειγματικό και πιο σκοτεινό σίκουελ. Προετοιμαστείτε για αναμενόμενη εμπορική χιονοστιβάδα με τραγουδιστικό βαρομετρικό που αγγίζει νέα, φωνητικά ύψη «Into the Unknoooooooown».

Από τον Πάνο Γκένα

Το 2013 μία αναπάντεχη κινηματογραφική χιονοστιβάδα από τη Ντίσνεϊ έγινε η πιο εμπορική ταινία κινουμένων σχεδίων όλων των εποχών. Η Έλσα και η Άννα, ο χαριτωμένος χιονάνθρωπος Όλαφ και το εμμονικό «Let it Go» σφράγισαν την τεράστια  επιτυχία του «Frozen» («Ψυχρά κι Ανάποδα») τη χρονιά που τα «Εγώ, ο Απαισιότατος 2» και «Μπαμπούλες Πανεπιστημίου» φαίνονταν πιο σίγουρα στοιχήματα και έκτοτε παρέμειναν παγωμένα κι αναλλοίωτα στα παιδικά θέλω. Η μανία του «Frozen» εξαπλώθηκε σαν επιδημία στα ράφια των καταστημάτων παιχνιδιών, στις πωλήσεις DVD/BluRay, στα views των τραγουδιών στο YouTube και φυσικά σε ο,τι έχει επιφάνεια στην οποία μπορείς να τυπώσεις κάτι! Κι αν το βραβευμένο με Όσκαρ τραγούδι έλεγε «Let it Go», η Ντίσνεϊ φρόντισε ο προορισμός να είναι πάντα η παραμυθένια Αρεντέλα.

Με το ενδιαφέρον για την πρώτη ταινία σταθερό εδώ και έξι χρόνια, το κοινό φέτος καλείται να επιστρέψει στον κόσμο του «Frozen» με ένα σίκουελ που διατηρεί σταθερή την ίδια δημιουργική ομάδα (Τζένιφερ Λι και Κρις Μπακ στη σκηνοθεσία, Κρίστεν Άντερσον-Λόπεζ και Ρόμπερτ Λόπεζ στα τραγούδια) και η ερώτηση είναι: θες χιονάνθρωπο να ξανα-φτιάξεις; Η απάντηση - καθαρή σαν τον πάγο - είναι ένα κρυστάλλινο «ναι».

Μεγαλύτερο, καλύτερο και πιο θαρραλέο, το «Ψυχρά κι Ανάποδα ΙΙ» είναι ένα υποδειγματικό σίκουελ που συνδυάζει τη μαγεία και την ουσία των παραμυθιών

Το «Ψυχρά κι Ανάποδα ΙΙ» με αυτοπεποίθηση λόγω πρότερου εμπορικού βίου και δεδομένου φανατικού κοινού θα μπορούσε να είναι μία εύκολα συνταγογραφημένη ταινία. Ευτυχώς, όμως, η χρονική απόσταση των έξι ετών και το ισχυρο following της σειράς ενδυνάμωσε εξίσου και τους δημιουργούς. Σαφώς επικεντρωμένο στις δυο πρωταγωνίστριες Έλσα-Άννα και με τον Όλαφ σε υπαρξιακή αγωνία, διατηρεί τις ποιότητες του πρώτου μέρους και παραδίδει ένα πιο σκοτεινό, δεύτερο κεφάλαιο. Από τα πρώτα λεπτά το «Ψυχρά κι Ανάποδα ΙΙ» καθιστά σαφές πως πρόκειται για ένα κινηματογραφικό παραμύθι πιο μαγικό και σίγουρα πιο επικό, ενώ το σενάριο και τα τραγούδια ορίζουν συνεχώς ένα ασφαλές πεδίο προσδοκιών, που στη συνέχεια ανατρέπεται ηθελημένα και παιχνιδιάρικα. Για παράδειγμα το ήρεμο νανούρισμα του προλόγου κρύβει ένα μυστικό, η γοητευτική, αιθέρια φωνή που ακούει η Έλσα (μετά το τέλος της ταινίας θα την ακούτε κι εσείς!) αποτελεί κάλεσμα σε μία επικίνδυνη περιπέτεια, ένα παιχνίδι παντομίμας αδυνατεί να επικοινωνήσει την έννοια του «κακού» και το ντουέτο των Άννα - Όλαφ, που υμνεί τη μονιμότητα, θα διαψευστεί πανηγυρικά στη συνέχεια της ταινίας. 

Η προέλευση των μαγικών δυνάμεων της Έλσας και η θέση της Άννας στο βασίλειο αποτελούν την αφετηρία για ένα ταξίδι αυτογνωσίας, το οποίο θα αλλάξει το μέλλον τους για πάντα. Βασικά στοιχεία του «Frozen» είναι άλλωστε η αναζήτηση της ταυτότητας και η εξέλιξη των οικογενειακών δεσμών. Με μία αρκετά ποιητική διάθεση, η μόνιμη επωδός της νέας ταινίας «το νερό έχει μνήμη» λειτουργεί θαυμάσια δραματουργικά δίνοντας παράλληλα αφορμή για εντυπωσιακές εικόνες. Και η αλήθεια είναι πως υπάρχουν πολλές, με κορυφαία τη σκηνή όπου η Έλσα δαμάζει τα κύματα της θάλασσας και εξελίσσεται στο συναισθηματικό κρεσέντο της ταινίας συνοδεία του τραγουδιού «Show Yourself».

Τα νέα τραγούδια προάγουν την πλοκή κι εμποτίζουν με χιούμορ τις σκηνές

Σε πλήρη συνάφεια με τις αλλαγές των χαρακτήρων όπως υπαγορεύονται στο σενάριο, η εικόνα της ταινίας αφήνει για λίγο πίσω τους μπλε τόνους και το απέραντο λευκό για μία νέα οπτική ταυτότητα που ανανεώνει τη σειρά με γήινα χρώματα. Η πλοκή που σχετίζεται με τα τέσσερα στοιχεία της φύσης, η τοπογραφία του μαγικού δάσους που τυλίγεται από μία μυστηριώδη ομίχλη, οι νέοι χαρακτήρες που έρχονται από το παρελθόν, επιστρέφουν στην ουσία το «Frozen» στη λογοτεχνική παράδοση των σκανδιναβικών παραμυθιών και αποτελούν δείγμα καλοδεχούμενης προσαρμογής. 

Τα νέα τραγούδια από το μουσικό ντουέτο που μας έχει δώσει δείγματα που περιλαμβάνουν τόσο το ανορθόδοξα σαρκαστικό «Avenue Q», όσο και το συγκινητικό «Remember Me» του «Coco» (άλλο ένα Όσκαρ), προάγουν την πλοκή, εμποτίζουν με χιούμορ τις σκηνές (το «Lost in the Woods» που ερμηνεύει ο χαρακτήρας του Κριστόφ είναι μία ευθεία σάτιρα στις power rock μπαλάντες του Meatloaf με μία εμπνευσμένη εσάνς «Bohemian Rhapsody» στη σκηνοθεσία) και φυσικά θα σταθούν ως νέα φωνητική πρόκληση (για γονείς και παιδιά) όταν το «Into the Unknoooooooown» αντικαταστήσει το «Let It Gooooooooo».

Απέναντι στους επικριτές της πρώτης ταινίας και σε όσους δεν παρασύρθηκαν από τη χιονοστιβάδα που ακολούθησε (παραδέχομαι πως ανάμεσά τους κι εγώ), η Ντίσνεϊ επιστρέφει με μία ευπρόσδεκτη έκπληξη. Μεγαλύτερο, καλύτερο και πιο θαρραλέο, το «Ψυχρά κι Ανάποδα ΙΙ» είναι ένα υποδειγματικό σίκουελ που συνδυάζει τη μαγεία και την ουσία των παραμυθιών: οι εικόνες του εμπεριέχουν φαντασία και το μήνυμά του τόλμη. Μία φορά κι έναν παγωμένο καιρό, ζήσαν αυτοί ψυχρά κι εμείς ανάποδα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Ψυχρά κι Ανάποδα ΙΙ
  • Ψυχρά κι Ανάποδα ΙΙ