Like a Boss - ταινιες , παιζονται τωρα || cinemagazine.gr

Like a Boss

Like a Boss

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

2020
    ΠΑΡΑΓΩΓΗ: ΗΠΑ
    ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Μιγκέλ Αρτέτα
    ΣΕΝΑΡΙΟ: Σαμ Πίτμαν, Άνταμ Κόουλ Κέλι
    ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Ρόουζ Μπερν, Σάλμα Χάγιεκ, Τίφανι Χάντις, Μπίλι Πόρτερ, Τζένιφερ Κούλιτζ
    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Τζας Σέλτον
    ΜΟΥΣΙΚΗ: Κρίστοφ Μπεκ
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 83'
    ΔΙΑΝΟΜΗ: Odeon
    Like a Boss

Μια αιχμηρή κομεντί αντικαπιταλιστικής σάτιρας με επίκεντρο την γυναικεία εφευρετικότητα και φιλία. Όχι το «Like a Boss», όμως. Που είναι μια ανόθευτη απελπισία.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Μπορείς να ψυχανεμιστείς τα περί ποιότητας του έργου βλέποντας τις κριτικές του στις ΗΠΑ, σε μια εποχή που το να γράψεις αρνητική κριτική για μια ταινία θηλυκής ενδυνάμωσης ισούται με 40 βουρδουλιές στον κόσμο των Ρωμαίων του Αστερίξ. Είναι όλες από αμήχανες έως εχθρικές.

Βέβαια το ελεεινό φληνάφημα του Μιγκέλ Αρτέτα δεν βοηθά ούτε στην ενδυνάμωση αυτή, μιας και ο κακός είναι..γυναίκα (Σάλμα Χάγιεκ). Οι καλές είναι η Ρόουζ Μπερν και η Τίφανι Χάντις – σε ατιμωτικό χαράμισμα ταλέντου αμφότερες. Άσχημοι δεν υπάρχουν. (Αν και η «θέλω-προσπάθεια-να-μην-είμαι-αισθησιακή» Χάγιεκ, σ’ έναν ρόλο προφανούς πάντως αυτοσαρκασμού, το ψιλοκαταφέρνει).

Η πενιχρή ιστορία είναι αυτή δύο φιλενάδων και συνεταίρων σε κατάστημα ομορφιάς που απειλούνται διαρκώς από εξαγορά, εξανδραποδισμό και πυρ εξώτερο από την μεγαλοκαπιταλίστρια, που έχει και προσωπικά απωθημένα να θέλει την καταστροφή τους.

Αυτά.

Με διπλανό συνάδελφο κοιταζόμασταν αμήχανα στοιχηματίζοντας ποιος θα γελάσει (νομίζω κέρδισε), τα αστεία κινούνται σε επίπεδα ανήκοντα στον ποινικό κώδικα, οι χοντράδες σκάνε ανηλεώς ομαδόν, χιούμορ εκτιμάται ως «το [επιτηδευμένο] δράμα του gay συναδέλφου», το bonding των φιλενάδων εκτυλίσσεται σε στιγμές όπως ένα καραόκε και (κάτι σαν) ραπάρισμα ατακών, όλα τους μονταρισμένα σε χαλασμένο pc, ενώ η συνολική όψη της γυναικείας συνεννόησης και του φιλικού δεσμού, είναι λες και πάει να κοντράρει (και να βάλει κάτω) τις πιο ανυπέρβλητες ανοησίες που έχει καταφέρει ποτέ αρσενικό buddy movie.

Αβυσσαλέα αδικία έναντι, λιγότερο ή περισσότερο, ταλαντούχων ηθοποιών από εκείνες τις στιγμές που θυμώνεις για τον χαμένο χρόνο και οδύρεσαι για την κακοσμία της βιομηχανικής αντίληψης του λαϊκού σινεμά.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Like a Boss
  • Like a Boss