Ο Ευγενικός Κύριος Λινκ - ταινιες , παιζονται τωρα || cinemagazine.gr

Ο Ευγενικός Κύριος Λινκ

Missing Link

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

2019
    ΠΑΡΑΓΩΓΗ: ΗΠΑ/Καναδάς
    ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Κρις Μπάτλερ
    ΣΕΝΑΡΙΟ: Κρις Μπάτλερ
    ΦΩΝΕΣ: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Κωστής Μαραβέγιας, Αντιγόνη Ψυχράμη
    ΜΟΥΣΙΚΗ:Κάρτερ Μπάργουελ
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 95'
    ΔΙΑΝΟΜΗ: Odeon
    Ο Ευγενικός Κύριος Λινκ

Ο συνδετικός κρίκος που ενώνει τη θεωρία της εξέλιξης, τους μεγάλους εξερευνητές της λογοτεχνίας και την υψηλή τέχνη του stop-motion animation παρέχει μια σχεδόν ρετρό ψυχαγωγία στα παιδιά με ό,τι ρίσκο συνεπάγεται αυτού.

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Το μικρό στούντιο της Laika στο Όρεγκον προσφέρει εδώ και μια δεκαετία κομψοτεχνήματα βασισμένα στην τεχνική του stop-motion animation που απαιτεί τεράστιες δόσεις υπομονής και εμμονής στη λεπτομέρεια για να δώσει ένα τελικό αποτέλεσμα που δεν φαίνεται ερασιτεχνικό στην όψη. Οι ιστορίες της («Coraline», «ParaNorman») διατηρούν και αυτές ένα αντίστοιχα δουλεμένο επίπεδο αφήγησης, αν και στην προηγούμενη ταινία το στούντιο ανέβασε πολύ ψηλά τον πήχη με την καλύτερη ταινία που έχει δώσει ως τώρα, το «Ο Κούμπο και οι 2 Χορδές». 

Ο «Ευγενικός Κύριος Λινκ» διακατέχεται από αυτό το άγχος των δημιουργών να ξεπεράσουν τον καλύτερο εαυτό τους και έστω και αν δε το κάνει, επωφελείται των γερών θεμελίων του. Πρόκειται για ένα ταξίδι ενός ονειροπόλου βρετανού ευγενή που προσπαθεί για χρόνια να πείσει το συντηρητικό κλαμπ των εξερευνητών του Λονδίνου ότι πρέπει να γίνει μέλος του. Ο ίδιος, μια μορφή παραπλήσια του Φιλέα Φογκ, θα ταξιδέψει στα δάση της αμερικανικής δύσης για να βρει ένα σπάνιο είδος ζώου που αποτελεί τον κρίκο ανάμεσα στον πίθηκο και τον άνθρωπο, επιβεβαιώνει τον Δαρβίνο και δίνει και τον τίτλο της ταινίας – με το λογοπαίγνιο να χάνεται στην αντίστοιχη ελληνική μετάφραση.

Το ταξίδι μαζί με τον κύριο Λινκ, που τελικά υπάρχει και είναι εξαιρετικά εξευγενισμένος, αλλά και μια μεξικανή που ψάχνει κι αυτή για λίγη περιπέτεια στη ζωή της, γίνεται με τους κανόνες της ταινίας δρόμου όπου οι ήρωες έχουν ως τελικό προορισμό την αυτογνωσία και όχι τόσο ένα συγκεκριμένο μέρος. Με τη βοήθεια αλόγων, πλοίων και υλικών ορειβασίας, το οδοιπορικό δίνει την ευκαιρία στην ταινία να παίξει πρώτα με όρους γουέστερν και μετά να συναντήσει ανοιχτά το βιβλίο του Τζέιμς Χίλτον «Χαμένος Ορίζοντας», αλλάζοντας τους όρους της συνάντησης των δύο πλευρών για χάρη του πρωταγωνιστή της. 

Όλες οι αναφορές, που δείχνουν την έφεση της εταιρίας να αποδώσει ένα είδος φόρου τιμής σε αντίστοιχα μυθιστορήματα των αρχών του 20ου αιώνα, δημιουργούν την αίσθηση πως κάτι έχουμε ξαναδεί, όμως η ισορροπία ανάμεσα στο χιούμορ και την περιπέτεια παραμένει αξιοζήλευτη ως το τέλος. Ως αποτέλεσμα, ο «Κύριος Λινκ» συνδέει ένα κλασικό είδος με μια φόρμα που παραπέμπει στο ρετρό, δίνοντας την ολική αίσθηση του παλιομοδίτικου σινεμά που δεν θα προσφέρει ιδιαίτερες εκπλήξεις αλλά θα αφήσει μια γλυκιά νοσταλγία προς ιστορίες που αγαπήσαμε. 

Δείτε εδώ πού προβάλλεται η ταινία με υπότιτλους

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Ο Ευγενικός Κύριος Λινκ
  • Ο Ευγενικός Κύριος Λινκ