Οι Νέοι Μεταλλαγμένοι - ταινιες , παιζονται τωρα || cinemagazine.gr

Οι Νέοι Μεταλλαγμένοι

The New Mutants

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

2020
    ΠΑΡΑΓΩΓΗ: ΗΠΑ/Καναδάς
    ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Τζος Μπουν
    ΣΕΝΑΡΙΟ: Τζος Μπουν, Κνέιτ Λι
    ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Άνια Τέιλορ Τζόι, Μέισι Γουίλιαμς, Άλις Μπράγκα, Τσάρλι Χίτον
    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Πίτερ Ντέμινγκ
    ΜΟΥΣΙΚΗ: Μαρκ Σνόου
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 94'
    ΔΙΑΝΟΜΗ: Odeon
    Οι Νέοι Μεταλλαγμένοι

Το νέο κεφάλαιο των X-Men αποτυγχάνει πλήρως στον στρατηγικό του στόχο να γίνει ταινία τρόμου με έφηβους μεταλλαγμένους σε κατάσταση εγκλεισμού να παλεύουν να ξεφύγουν από τους δαίμονές τους.

Από τον Νεκτάριο Σάκκα

«Οι Νέοι Μεταλλαγμένοι» αποτελούν ακόμα μία υπενθύμιση ότι η PG-13 καταλληλότητα και ο κινηματογραφικός τρόμος δεν είναι φίλοι, κόντρα στις προθέσεις των Marvel και (πρώην) Fox να σπρώξουν ακόμα ένα κεφάλαιο των X-Men προς μία νέα, πιο genre λογική κόμικ μεταφορών. Το δοκίμασαν με τον «Logan» και το εγχείρημα δούλεψε τέλεια στις παρυφές του γουέστερν, το επανέλαβαν εδώ και το αποτέλεσμα είναι ένα άτσαλο πισωγύρισμα.

Σίγουρα δε βοηθάει να κινηθείς προς τα χωράφια του horror προσλαμβάνοντας τον σκηνοθέτη του «Λάθος Αστέρι» (Τζος Μπουν). Ούτε ότι το πρώτο πράγμα που ακούς στην ταινία είναι μια παραλλαγή του ινδιάνικου θρύλου με τους αντιμαχόμενους λύκους που όλοι υποτίθεται έχουμε μέσα μας (σ.σ. εδώ με αρκούδες), το οποίο έχει ευρέως τρολαριστεί υπό μορφή meme. Και δεδομένα δεν θα εξυπηρετήσει το χτίσιμο μιας κλειστοφοβικής ατμόσφαιρας ένα σενάριο βασισμένο στο διαλογικό μέρος, ειδικά όταν αυτό αποδεικνύεται σχηματικό και επεξηγηματικό.

Στον πυρήνα φωλιάζει - πέραν από το δομικό για X-Men στοιχείο της διαφορετικότητας - μια προφανής αλληγορία πάνω στην ενηλικίωση

Η ιστορία εκτυλίσσεται σχεδόν εξ ολοκλήρου σε ένα απομονωμένο νοσοκομείο και περιστρέφεται γύρω από πέντε έφηβους μεταλλαγμένους, την Ντάνι (Μπλου Χαντ), την Ράνε (Μέισι Ουίλιαμς του «Game of Thrones»), την Ιλιάνα (Άνια Τέιλορ-Τζόι του «Διχασμένου» και της «Emma»), τον Σαμ (Τσάρλι Χίτον του «Stranger Things») και τον Ρομπέρτο (Χένρι Ζάγκα), οι οποίοι κρατούνται εκεί υπό την στενή επίβλεψη της Δρος Ρέγιες (Άλις Μπράγκα), της μοναδικής γιατρού της μονάδας. Αυτοί πρακτικά είναι και οι μόνοι χαρακτήρες που μας απασχολούν στην ταινία. Όμως το καταρχήν ενδιαφέρον κόνσεπτ της απομόνωσης δεν μετουσιώνεται σε εμβάθυνση των ηρώων (κάτι που στα καλά τους οι κινηματογραφικοί X-Men το κάνουν περίφημα), ούτε εξαργυρώνεται σε ικανά επίπεδα αίσθησης απειλής.

Αρκετά πάντως είναι τα ερωτήματα που επιχειρεί να εγείρει η πλοκή. Πρώτα πρώτα ποια είναι η υπερδύναμη της βασικής πρωταγωνίστριας Ντάνι, μιας νεαρής ινδιάνας η οποία αγνοεί όχι μόνο τι την έφερε στο νοσοκομείο αλλά και την ίδια τη φύση της μετάλλαξής της. Μυστήριο που καλείται να λύσει η Δρ. Ρέγιες, για το ακριβές αντικείμενο εργασίας της οποίας επίσης προκύπτουν απορίες. Άλλωστε, αφ’ ης στιγμής αναφέρεται ως αιτία εγκλεισμού των πέντε νεαρών το ότι οι έφηβοι μεταλλαγμένοι είναι πιο επικίνδυνοι από τους ενήλικες επειδή δεν έχουν μάθει ακόμα να ελέγχουν τη δύναμή τους, θα πρέπει να έχουν ήδη χτυπήσει καμπανάκια μιας επικείμενης ανατροπής.

Φυσικά στον πυρήνα των «Νέων Μεταλλαγμένων» φωλιάζει - πέραν από το δομικό για X-Men στοιχείο της διαφορετικότητας - μια προφανής αλληγορία πάνω στην ενηλικίωση, ενώ πρωτεύοντα ρόλο στην απόπειρα προσέγγισης του horror είδους παίζει ο φόβος του κάθε νεαρού και νεαρής που αντανακλά και το ανάλογο κατά περίπτωση τραύμα, συχνά συνδεδεμένου με παιδική κακοποίηση. Εδώ παίρνουν τη σκυτάλη σκηνές που δοκιμάζουν να ανεβάσουν παλμούς, μέσα όμως από αρχετυπικά ανατριχιαστικές φιγούρες σχεδιασμένες με επιεικώς πρόχειρο CGI.

Από εκεί και πέρα, στο μηδαμηνών εκπλήξεων κλείσιμο μιας προβληματικής συνταγής περιλαμβάνεται μια τελική αναμέτρηση κατά την οποία η λύτρωση έρχεται μέσω της αποδοχής του εαυτού και της αμφισβήτησης της εξουσίας. Με καλά υπογραμμισμένο το επιμύθιο ότι μόνο ενωμένη μπορεί η διαφορετικότητα να νικήσει το φόβο.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Οι Νέοι Μεταλλαγμένοι
  • Οι Νέοι Μεταλλαγμένοι