Tuftland - ταινιες , παιζονται τωρα || cinemagazine.gr

Tuftland

Kyrsyä

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

2017
    ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Φινλανδία
    ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:Ρούπε Ολένιους
    ΣΕΝΑΡΙΟ:Ρούπε Ολένιους
    ΗΘΟΠΟΙΟΙ:Βέρα Βίλο, Σάρα Ελίνα, Μίκα Αντίλα
    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:Μίκο Πέλτονεν
    ΜΟΥΣΙΚΗ:Γιούσι Χουχτάλα
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 89'
    ΔΙΑΝΟΜΗ:Filmboy
    Tuftland

Μικρό σε μέγεθος και φιλόδοξο σε στόχους θρίλερ από τη Φινλανδία, που χάνεται γρήγορα στο δάσος, σαν την πρωταγωνίστριά του, χωρίς να μπορεί να μεταδώσει ποτέ το μυστήριο που υπόσχεται. 

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Η γοητεία που ασκεί το μυστήριο γύρω από μια κλειστή, απομονωμένη κοινωνία και η αμηχανία του «ξένου» στη συνάντησή του με αυτή, έχει δώσει στο παρελθόν έμπνευση για σπουδαία φιλμ (με καλύτερο όλων το «Καταραμένο Σκιάχτρο») που λειτουργούν ως μικρογραφία για την επαφή διαφορετικών πολιτισμών και τις συνέπειες του αποκλεισμού, ενώ παράλληλα σε πολλές περιπτώσεις λειτουργούν ως ιδανικά θρίλερ πρώτου επιπέδου. Το φινλανδικό «Tuftland» γνωρίζει αυτή τη γοητεία καλά και προσπαθεί να δημιουργήσει την ανάλογη ατμόσφαιρα αλλά και να μεταπηδήσει σε μεγαλύτερα αφηγηματικά χωράφια, αποτυγχάνοντας όμως και στις δυο απόπειρες.

Με μια κατασκευή που τείνει προς τον ερασιτεχνισμό, αλλά κυρίως ένα κακογραμμένο σενάριο, η ταινία ακολουθεί μια φοιτήτρια που δεν αντέχει μια σειρά από αναποδιές και αποφασίζει να περάσει το καλοκαίρι της σε απομονωμένη κοινότητα. Από την αρχή ανακαλύπτει πως κάτι δεν πηγαίνει καλά πίσω από τα αλλόκοτα πρόσωπα των λίγων κατοίκων που δεν έχουν καμία επαφή με τον έξω κόσμο, τυφλωμένοι πίσω από αιρετικές απόψεις.

Η αφήγηση δεν είναι ποτέ στρωτή και αναλώνεται γύρω από επαναλαμβανόμενες, αστείες αποκαλύψεις που λειτουργούν καταγγελτικά προς πολλαπλούς στόχους – τον καπιταλισμό, τη σεξουαλική καταπίεση και την πατριαρχία – χωρίς μέτρο. Το μυστήριο έτσι εξαφανίζεται από νωρίς, οι προεκτάσεις είναι απλοϊκότατες, εντελώς αφελείς και το μόνο που διασώζει την ιδέα είναι οι μικρές σουρεαλιστικές καταστάσεις που ζει η χαμένη στο δάσος επισκέπτρια.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Tuftland
  • Tuftland