Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες - ταινιες , παιζονται τωρα || cinemagazine.gr

Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες

When Tomatoes Met Wagner

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

2018
    ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Ελλάδα
    ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:Μαριάννα Οικονόμου
    ΣΕΝΑΡΙΟ:Μαριάννα Οικονόμου
    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:Μαριάννα Οικονόμου, Αργύρης Τσεπελίκας, Δημήτρης Κορδελάς
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ:71'

Ελληνική επαρχία με το βλέμμα στο μέλλον, μέσα από την ποίηση και τους ήχους του παρελθόντος, σε μια απολαυστική καταγραφή της δουλειάς μιας ομάδας γεωργών που ισορροπούν ανάμεσα στο δέος για τη φύση και τις πρακτικές ανάγκες της σύγχρονης οικονομίας. 

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Υπάρχει περίπτωση μια ντομάτα να γίνει νοστιμότερη όταν κατά τη σπορά ή τη συγκομιδή ακούγονται συνθέσεις του Βάγκνερ; Θα γίνει λιγότερο γλυκιά αν όλη η διαδικασία γίνει υπό τους ήχους σύγχρονων λαϊκών ασμάτων; Με έναν τέτοιο ανορθόδοξο διάλογο ξεκινά το ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου, που πολύ γρήγορα φροντίζει να μας τονίσει πως δε γυρίστηκε για να μας λύσει απλά τις παραπάνω απορίες. 

Αντιθέτως, μελετά καίρια και χωρίς να πλατειάζει, μια ιδιαίτερη περίπτωση παραγωγού στον θεσσαλικό κάμπο που νιώθει την ανάγκη να επανεξετάσει τη σχέση του με τη φύση, φτάνοντας ακόμη και σε μεταφυσικές προεκτάσεις με σκοπό να την διατηρήσει στα χρόνια που έρχονται. Ο Αλέξανδρος και οι εργάτριές του είναι καινοτόμοι και παράλληλα παραδοσιακές μορφές της ελληνικής επαρχίας και πρωταγωνιστούν ως μια μικρή ομάδα που δεν θρηνεί για το τέλος ενός παλιού τρόπου ζωής – κάτι που αποτελεί συχνό θέμα αντίστοιχων ντοκιμαντέρ – αλλά μάχεται για τη διατήρησή της με το βλέμμα στην τεχνογνωσία και τη σύγχρονη οικονομία. Θα βρεθούν από τα χωράφια στις Βρυξέλλες και θα χτυπήσουν πολλές φορές το κεφάλι τους για να κάνουν το προϊόν τους πιο ελκυστικό, νόστιμο και κερδοφόρο, θα μιλήσουν με σύγχρονους όρους για την εξέλιξη μιας αρχαίας εργασίας. Η καταγραφή αυτής της περιπέτειας γίνεται με έναν τρόπο  ποιητικό, σαν το ταξίδι του «σπόρου του Κολόμβου» για τον οποίο μιλά συχνά ο ήρωάς μας, ψάχνοντας στα μυστήρια του παρελθόντος τη γεωργία του μέλλοντος. 

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες
  • Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες