Ψήφος στο Σινεμά: 10+1 ταινίες για τις εκλογές, τις διαδικασίες και τα παρασκήνια - αφιερωματα , photo gallery || cinemagazine.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ / PHOTO GALLERY
10:00
17/5

Ψήφος στο Σινεμά: 10+1 ταινίες για τις εκλογές, τις διαδικασίες και τα παρασκήνια

Ψήφος στο Σινεμά: 10+1 ταινίες για τις εκλογές, τις διαδικασίες και τα παρασκήνια

Με αφορμή τις εθνικές εκλογές της Κυριακής 21 Μαΐου, 10+1 ταινίες εκλογικών αναμετρήσεων που κερδίζουν σινεφιλική ψήφο εμπιστοσύνης.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

 

Το σινεμά είναι καθρέφτης της πραγματικότητας. Άλλοτε παραμορφωτικός στην υπερβολής μιας σάτιρας, μιας ειρωνείας, άλλοτε κυριολεκτικός στην αποτύπωση του τι συμβαίνει εκεί έξω. Το σινεμά που καταπιάνεται με την εκλογική διαδικασία βρίσκεται, ακόμα και χωρίς να το ξέρει μερικές φορές, στην τραμπάλα ανάμεσα στην πολιτικολογία και την πολιτική. Το πρώτο είναι ακίνδυνο, το δεύτερο εκθέτει και (θέλει να) ταρακουνάει τα νερά.

Διαλέξαμε 10+1 ταινίες από την ιστορία του κινηματογράφου που παρατηρούν το εκλέγεσθαι αλλά επιτηρούν και το εκλέγειν, εκπέμποντας σημαντικούς λόγους για την συμπεριφορά, τις επιλογές μας, τις διαδικασίες και την φύση της δημοκρατίας - και όχι μόνο. Έντεκα ταινίες που καλούν σε σκέψη και σύνεση, διάλογο και τεκμηρίωση αντί τσιτάτα, εντυπωσιασμό και δωρεάν διχόνοια.