Ψήφος στο Σινεμά: 10+1 ταινίες για τις εκλογές, τις διαδικασίες και τα παρασκήνια ? αφιερωματα , photo gallery || cinemagazine.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ / PHOTO GALLERY
12:01
3/7

Ψήφος στο Σινεμά: 10+1 ταινίες για τις εκλογές, τις διαδικασίες και τα παρασκήνια

Ψήφος στο Σινεμά: 10+1 ταινίες για τις εκλογές, τις διαδικασίες και τα παρασκήνια

Λίγες εβδομάδες μετά τις τετραπλές εκλογές του Μαΐου, βρισκόμαστε σε μία ακόμη εκλογική αναμέτρηση. Προτρέπουμε σε νηφαλιότητα, αγαπάτε αλλήλους και - τι έκπληξη - λίγο παραπάνω σινεμά. Ακολουθούν 11 ταινίες που γυροφέρνουν εκλογικές αναμετρήσεις αποκαλύπτοντας πραγματικότητες που πριν τις ταινίες αυτές η ανθρωπότητα ήταν λίγο περισσότερο βαθιά νυχτωμένη.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

 

Το σινεμά είναι καθρέφτης της πραγματικότητας. Άλλοτε παραμορφωτικός στην υπερβολής μιας σάτιρας, μιας ειρωνείας, άλλοτε κυριολεκτικός στην αποτύπωση του τι συμβαίνει εκεί έξω. Το σινεμά που καταπιάνεται με την εκλογική διαδικασία βρίσκεται, ακόμα και χωρίς να το ξέρει μερικές φορές, στην τραμπάλα ανάμεσα στην πολιτικολογία και την πολιτική. Το πρώτο είναι ακίνδυνο, το δεύτερο εκθέτει και (θέλει να) ταρακουνάει τα νερά.

Διαλέξαμε 10+1 ταινίες από την ιστορία του κινηματογράφου που παρατηρούν το εκλέγεσθαι αλλά επιτηρούν και το εκλέγειν, εκπέμποντας σημαντικούς λόγους για την συμπεριφορά, τις επιλογές μας, τις διαδικασίες και την φύση της δημοκρατίας - και όχι μόνο. Έντεκα ταινίες που καλούν σε σκέψη και σύνεση, διάλογο και τεκμηρίωση αντί τσιτάτα, εντυπωσιασμό και δωρεάν διχόνοια, όλα τους βασιλεύοντα στη δύσκολη εποχή της σοσιομιντιακής ανθυποκουλτούρας.