25ες Νύχτες Πρεμιέρας: Τελετή Έναρξης με λαμπερούς καλεσμένους και συγκινητική διαδρομή από το Αττικόν ως το Παλλάς - αφιερωματα , photo gallery || cinemagazine.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ / PHOTO GALLERY
19:23
19/9

25ες Νύχτες Πρεμιέρας: Τελετή Έναρξης με λαμπερούς καλεσμένους και συγκινητική διαδρομή από το Αττικόν ως το Παλλάς

25ες Νύχτες Πρεμιέρας: Τελετή Έναρξης με λαμπερούς καλεσμένους και συγκινητική διαδρομή από το Αττικόν ως το Παλλάς

Την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε σε πανηγυρικό και εορταστικό κλίμα η τελετή έναρξης του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας στο ΠΑΛΛΑΣ από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ, Λουκά Κατσίκα, και παρουσία του Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη. 

Από το cinemagazine.gr


Στην τελετή έναρξης παρευρέθηκαν επίσης η Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ),  Άννα Ροκοφύλλου, η Πρόεδρος της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων, Κατερίνα Γκαγκάκη και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τεχνόπολης, Κωνσταντίνος Μπιτζάνης, ο Διευθυντής στη Διεύθυνση Προώθησης (Hellas Film) του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ), Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης, ο Διευθυντής του Ιστορικού και Αρχαιολογικού Μουσείου και του Νομισματικού Μουσείου, Γιώργος Κακαβάς,  ο Βουλευτής της Ν.Δ., Ιωάννης Παππάς και η Μουσειολόγος και Ιστορικός Τέχνης, Κατερίνα Κοσκινά.

Ακόμα, με την παρουσία τους τίμησαν την τελετή οι διεθνείς προσκεκλημένοι όπως ο Γερμανός ηθοποιός, Γιόνας Ντάσλερ που πρωταγωνιστεί στην ταινία το «Χρυσό Γάντι» του Φατίχ Ακίν, ο Αμερικανός σκηνοθέτης της ταινίας «Μόνο Θρας», Άνταμ Ντούμπιν, ο Γερμανός σκηνοθέτης της ταινίας «Ανάσα», Ούλι Σούπελ, και η Κάιλι Πενγκ, σύντροφος εν ζωή και συνεργάτης του σπουδαίου Ταϊβανού σκηνοθέτη Έντουαρντ Γιανγκ, στον οποίο πραγματοποιεί το Φεστιβάλ εκτενές αφιέρωμα. Τους διεθνείς καλεσμένους μας καλωσόρισε θερμά ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας Λουκάς Κατσίκας. 

Ακόμη παρευρέθησαν εκλεκτοί προσκεκλημένοι από τον καλλιτεχνικό χώρο όπως οι σκηνοθέτες Νίκος Περάκης, Νίκος Καραθάνος, Γιώργος Τσεμπερόπουλος, Γιώργος Ζώης, Σύλλας Τζουμέρκας, Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη, Γιάννης Βεσλεμές, Ρηνιώ Δραγασάκη, Ελισσάβετ Χρονοπούλου, Παναγιώτης Φαφούτης, Μάρκος Γκαστίν, Κωνσταντής Φραγκόπουλος, οι ηθοποιοί Μισέλ Βάλλεϋ, Θέμις Μπαζάκα, Τόνια Σωτηροπούλου, Βασιλική Τρουφάκου, Δημήτρης Λάλος, Τίο Νίκολας Παγκόνις, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Δήμητρα Ματσούκα, Χρήστος Στέργιογλου, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Γιάννης Κοκιασμένος, Νικόλας Αγγελής, Γιάννης Στάνκογλου και Βαλέρια Χριστοδουλίδου και οι συνθέτες-τραγουδοποιοί Κωστής Μαραβέγιας και Πάνος Μουζουράκης. 

Η τελετή ξεκίνησε με την προβολή ενός βίντεο-ανασκόπησης του 9ου Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας.  Η Εκτελεστική Διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, Τατιάνα Παππά καλωσόρισε το κοινό και αναφέρθηκε στο Athens Open Air Film Festival, «έναν ευφορικό εορτασμό του σινεμά και της πόλης μας, μια χειρονομία αγάπης για την εμπειρία της μεγάλης οθόνης και την ανάδειξη της Αθήνας, το οποίο διοργανώνεται από την Κινηματογραφική Εταιρία Αθηνών και το cinemagazine.gr, μια εκδήλωση με ελεύθερη είσοδο και αθρόα προσέλευση κόσμου κάθε χρόνο». 

Στη συνέχεια η κα Παππά υπογράμμισε πως «θεσμοί όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθηνας Νύχτες Πρεμιέρας  συνιστούν μοχλό ανάπτυξης σε μια χώρα, τόσο πολιτιστικής όσο και οικονομικής και ότι στόχος της Κινηματογραφικής Εταιρίας Αθηνών είναι να συμβάλλει με τις δράσεις της στην εμβάθυνση των κοινωνικών δεσμών, την καλλιέργεια του πνεύματος και την ενίσχυση θεμελιωδών αξιών όπως η ελευθερία της έκφρασης, η ισότητα και η αποδοχή».

Έπειτα ευχαρίστησε θερμά την Πρόεδρο της Κ.Ε.Α., Μαρία Μπόμπολα, για την έμπνευση και τη στήριξη, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για την ενίσχυση, την Ειδική Γραμματεία του Υπουργείου Οικονομικών και Επενδύσεων και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» για το Αφιέρωμα «ΠΡΩΤΗ ΩΡΑ ΣΙΝΕΜΑ: Κινηματογράφος και Εκπαίδευση», τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δ. Αθηναίων και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου για όλη την υποστήριξη. Ακόμη για την πολύτιμη συνεργασία τους: τον μεγάλο μας Χορηγό COSMOTE TV, τον χορηγό εκδηλώσεων Jameson, τον χορηγό βραβείου κοινού Fischer και τη νέα πολύτιμη συνεργάτη μας, τον χoρηγό αερομεταφορών Aegean.

Μόλις ολοκλήρωσε τον λόγο της η Τατιάνα Παππά κάλεσε στη σκηνή τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, Λουκά Κατσίκα, ο οποίος επιφύλασσε μια συγκινητική έκπληξη στο κοινό της τελετής: 

Η οθόνη του ΠΑΛΛΑΣ φωτίστηκε και πλάνα από τον εσωτερικό χώρο ενός πολύ γνώριμου και αγαπημένου στους Αθηναίους αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα εμφανίστηκαν. Ο Λουκάς Κατσίκας χαιρέτισε τους θεατές από τον κινηματογράφο ΑΤΤΙΚΟΝ και ανέφερε: 

«Βρισκόμαστε στον χώρο όπου πριν 25 χρόνια ξεκίνησε το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας. Η πρώτη προβολή του Φεστιβάλ για κοινό έγινε στον κινηματογράφο ΑΠΟΛΛΩΝ, το απόγευμα της Πέμπτης 15 Σεπτεμβρίου. Η πρώτη προβολή στο ΑΤΤΙΚΟΝ έγινε το αμέσως επόμενο απόγευμα. Για τα επόμενα 17 χρόνια οι ιστορικοί αυτοί κινηματογράφοι της Αθήνας στάθηκαν μεγαλοπρεπώς η έδρα μας, το αρχηγείο μας, η περηφάνια μας, το στολίδι μας. Κι έπειτα, τον Φεβρουάριο του 2012, το Φεστιβάλ μας και η πόλη μας τους στερήθηκαν, βίαια και άδικα.  Απόψε, στην έναρξη του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, δεν μπορούμε για ακόμη μια χρονιά να είμαστε εκεί. Απόψε η σκέψη μας βρίσκεται ξανά στις πολυαγαπημένες μας αίθουσες. Απόψε, ας ευχηθούμε όλοι μαζί εμείς στο Φεστιβάλ και εσείς, οι αναρίθμητοι κινηματογραφόφιλοι της πόλης, να επιστρέψουμε σύντομα ξανά πίσω στο «σπίτι» μας. Για να βρει και πάλι η Αθήνα τις αγαπημένες της αίθουσες.»

Το κοινό ανταποκρίθηκε με ένα φορτισμένο και θερμό χειροκρότημα.  Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας συνέχισε επισημαίνοντας πως «σημαντικότατος αρωγός όλα αυτά τα χρόνια στη διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας υπήρξε ο Δήμος Αθηναίων» και κάλεσε κοντά του στη σκηνή τον Δήμαρχο Αθηναίων, κο Κώστα Μπακογιάννη, «ο οποίος μας τιμά απόψε με την παρουσία του» για να απευθύνει έναν χαιρετισμό και να κηρύξει την έναρξη του Φεστιβάλ. 

Ο Δήμαρχος Αθηναίων απευθύνθηκε με ενθουσιασμό στους καλεσμένους, μίλησε για την αγάπη του για τον κινηματογράφο, την αξία του ως «βιωματική εμπειρία που μας ενώνει όλους» και τη σημασία των Νυχτών Πρεμιέρας για την πολιτιστική ιστορία της πόλης, ως ορόσημου, «ενός Φεστιβάλ που ξεκίνησε ως Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στην Αθήνα και πλέον εξελίχθηκε ως Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας», με ευρωπαϊκή εμβέλεια και σπουδαία πολιτιστική συμβολή. Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του και πριν κηρύξει επίσημα την έναρξη του Φεστιβάλ ευχήθηκε με τη σειρά του αλλά και δεσμεύτηκε ως Δήμαρχος να «βάλουμε όλοι μαζί ένα στοίχημα να ανοίξουν ξανά οι κινηματογράφοι ΑΤΤΙΚΟΝ και ΑΠΟΛΛΩΝ και να πάμε όλοι μαζί και να μοιραστούμε αυτή τη μεγάλη γιορτή του κινηματογράφου». 

Ο Λουκάς Κατσίκας ευχαρίστησε στη συνέχεια τους κινηματογραφικούς διανομείς χωρίς τη στήριξη των οποίων η μεγάλη αυτή κινηματογραφική γιορτή δεν θα ήταν εφικτή (AMA FILMS, CAROUSEL FILMS, DANAOS FILMS , FEELGOOD ENTERTAINMENT, FILMTRADE, ODEON, ROSEBUD 21, SEVEN FILMS, SPENTZOS FILM, STRADA FILMS, TANWEER, WEIRD WAVE) τους υποστηρικτές, τους χορηγούς επικοινωνίας και όλους τους συνεργάτες του Φεστιβάλ «από καρδιάς».

Πριν ολοκληρώσει την ομιλία του ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής αναφέρθηκε εκ νέου στο Τιμητικό Βραβείο «Γιώργος Τζιώτζιος», που εγκαινιάστηκε φέτος και «φέρει το όνομα του ανθρώπου που έκανε το Φεστιβάλ πραγματικότητα» και το οποίο θα απονέμεται σε εκλεκτούς προσκεκλημένους της διοργάνωσης για το σύνολο της προσφοράς τους στον κινηματογράφο και τον πολιτισμό. Για την πρώτη αυτή χρονιά, με το βραβείο «Γιώργος Τζιώτζιος» θα τιμηθούν οι παγκοσμίως αναγνωρισμένοι και πολυβραβευμένοι σκηνοθέτες Κώστας Γαβράς και Γέρζι Σκολιμόφσκι.

Τέλος, ο κος Κατσίκας διάβασε στο κοινό μια παράκληση του σκηνοθέτη της ταινίας έναρξης «Παράσιτα», Μπονγκ Τζουν-Χο για την αποφυγή σπόιλερ και ευχήθηκε καλό επετειακό Φεστιβάλ, γεμάτες αίθουσες και άλλα 25 και πολλά ακόμη χρόνια γεμάτα σινεμά! Η προβολή της ταινίας «Παράσιτα» πραγματοποιήθηκε με την ευγενική παραχώρηση της Seven Films.

Η τελετή έναρξης πραγματοποιήθηκε με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα από την κα Θεοδώρα Τσαποΐτη.  Την τελετή έναρξης ακολούθησε δεξίωση στο City Link υπό τις μουσικές επιλογές της παραγωγού Λιάνας Μαστάθη του Pepper. 

Θυμίζουμε ότι η αυλαία της επετειακής διοργάνωσης θα πέσει το Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με την Τελετή Λήξης και την απονομή των βραβείων των Διεθνών Διαγωνιστικών Τμημάτων του Φεστιβάλ και την πανελλήνια πρεμιέρα της πιο πολυαναμενόμενης ελληνικής ταινίας της χρονιάς, το «Ενήλικοι στην Αίθουσα» του Κώστα Γαβρά, παρουσία του σκηνοθέτη και συντελεστών.  Η προβολή πραγματοποιείται με την ευγενική παραχώρηση της Odeon.

Το αγαπημένο κινηματογραφικό φθινοπωρινό ραντεβού της Αθήνας γιορτάζει φέτος 25 χρόνια και θα διεξαχθεί από τις 18 έως τις 29 Σεπτεμβρίου στους κινηματογράφους ΔΑΝΑΟΣ 1 & 2, ΟΝΤΕΟΝ ΟΠΕΡΑ 1 & 2, ΙΝΤΕΑΛ, ΑΣΤΟΡ,  ΠΑΛΛΑΣ και ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ. 

Καλές προβολές!