Ψάχνοντας ταινίες: Η ατέλειωτη σινεφιλία του «Σινεμά ο Παράδεισος» [photos] - αφιερωματα , photo gallery || cinemagazine.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ / PHOTO GALLERY
8:38
2/8

Ψάχνοντας ταινίες: Η ατέλειωτη σινεφιλία του «Σινεμά ο Παράδεισος» [photos]

«Καζαμπλάνκα» (Μάικλ Κερτίζ, 1942) - Ο Τότο επισκέπτεται το μαγικό δωματιάκι όπου γεννιέται η μαγεία. Πίσω του, μια από τις κλασικότερες αφίσες στην ιστορία του σινεμά.
«Καζαμπλάνκα» (Μάικλ Κερτίζ, 1942) - Ο Τότο επισκέπτεται το μαγικό δωματιάκι όπου γεννιέται η μαγεία. Πίσω του, μια από τις κλασικότερες αφίσες στην ιστορία του σινεμά.

Το αθάνατο φιλμ του Τζουσέπε Τορνατόρε προσφέρει, μεταξύ άλλων, μαθήματα κινηματογραφικής ιστορίας. 

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

 

Σε χρόνια που η κινηματογραφική διανομή έτρεχε με άλλες ταχύτητες, το «Σινεμά ο Παράδεισος» εμφανίστηκε στη χώρα μας τον Σεπτέμβριο του 1990, σχεδόν 2 χρόνια μετά την παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας στο Μπάρι της Ιταλίας. Από τότε αγαπήθηκε όσο λίγες ταινίες και αναφορά του ονόματός του σήμερα προσφέρει συνήθως ένα χαμόγελο ευτυχίας σε όσους το είδαν και δε μπόρεσαν να αντισταθούν στη γοητεία της νοσταλγίας του.

Ο Τζουζέπε Τορνατόρε κατόρθωσε να συμπυκνώσει μέσα σε κάτι περισσότερο από 2 ώρες την τεράστια επιρροή που είχε ο κινηματογράφος στους κατοίκους των μικρών πόλεων στις αρχές και τα μέσα του 20ου αιώνα. Με οδηγούς τον μικρό Τότο και τον μέντορά του, Αλφρέντο, το «Σινεμά ο Παράδεισος» υπήρξε και ένα τεράστιο σύμπαν αναφορών, γεμάτο με σκηνές ή αφίσες από κλασικές ή και άγνωστες ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου. 

Συγκεντρώσαμε τις πιο χαρακτηριστικές από αυτές και τις παρουσιάζουμε μέσα σε 21 στιγμές από την ταινία, από τα πρώτα φιλμ που έβλεπε ο Τότο, ως το υπέροχο φινάλε με τα φιλιά που παρακολουθεί ο, μεγάλος πλέον, Σαλβατόρε.