Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν! Αποστολή στο σπίτι του στο νησί Φόρε [αποκλειστικό] - αφιερωματα , photo gallery || cinemagazine.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ / PHOTO GALLERY
10:45
14/7

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν! Αποστολή στο σπίτι του στο νησί Φόρε [αποκλειστικό]

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν! Αποστολή στο σπίτι του στο νησί Φόρε [αποκλειστικό]

Για τέσσερις μέρες, ο Λουκάς Κατσίκας φιλοξενήθηκε στο θρυλικό νησάκι Φόρε, εκεί όπου έζησε και παρέμεινε μέχρι το τέλος του ο μέγιστος Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, και ήταν ο πρώτος Έλληνας επισκέπτης στον οποίο επιτράπηκε η είσοδος στο σπίτι του σκηνοθέτη και στον ιδιωτικό κινηματογράφο του. Ακολουθούν φωτογραφίες από τη μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία στην οποία συμμετείχε το cinemagazine.gr.

Από τον Λουκά Κατσίκα

 

Εννέα δημοσιογράφοι από διαφορετικά μέρη του κόσμου βρεθήκαμε στα τέλη Ιουνίου 2018 στο νησί Φόρε (εγχώρια έχουμε συνηθίσει να το προφέρουμε «Φάρο») της Βαλτικής Θάλασσας. Πρόκειται για μια σχετικά μικρή λωρίδα γης, νοτιοανατολικά της Σουηδίας, την οποία ο Μπέργκμαν επέλεξε όχι μόνο ως τόπο διαμονής του αλλά και ως σκηνικό για μερικές από τις πιο θρυλικές δημιουργίες του, μεταξύ των οποίων το «Σκηνές από ένα Γάμο», την «Περσόνα», το «Μέσα από τον Σπασμένο Καθρέφτη». 

Εκεί περάσαμε τρία βράδια προκειμένου να συμμετάσχουμε στους σεμνούς εορτασμούς που γίνονται κάθε Ιούνιο στο νησί προς τιμήν του διασημότερου κατοίκου του και οι οποίοι συνέπεσαν φέτος με τα εκατό χρόνια που συμπληρώνονται από τη γέννησή του. Μας επιτράπηκε η είσοδος στο απομονωμένο σπίτι του Σουηδού σκηνοθέτη, μια συγκυρία οπωσδήποτε σπάνια αν σκεφτεί κανείς ότι στην κατοικία δεν επιτρέπεται η είσοδος στο κοινό, ξεναγηθήκαμε στο Κέντρο Μπέργκμαν, ένα εξαιρετικό μουσείο αφιερωμένο στην καριέρα του καλλιτέχνη που βρίσκεται στην καρδιά του νησιού, εξερευνήσαμε τις τοποθεσίες στις οποίες γύρισε τα αριστουργήματά του και μας δόθηκε η ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ταινίες, σε 35άρι φιλμ, από την προσωπική συλλογή του Μπέργκμαν. Αυτό συνέβη στον ιδιωτικό κινηματογράφο που επισκεπτόταν καθημερινά και ο οποίος δεν βρίσκεται σε κατοικημένη περιοχή, αλλά στη μέση ενός αγροκτήματος με θέα τη θάλασσα!

Δείτε παραπάνω μερικές ενδεικτικές φωτογραφίες από μια αλησμόνητη ταξιδιωτική εμπειρία.

Ευχαριστούμε θερμά για το ταξίδι την Πρεσβεία της Σουηδίας στην Αθήνα και το Σουηδικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου