Χάσκελ Γουέξλερ: Ο γερόλυκος του βιζέρ - αφιερωματα , photo gallery || cinemagazine.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ / PHOTO GALLERY
12:35
6/2

Χάσκελ Γουέξλερ: Ο γερόλυκος του βιζέρ

Χάσκελ Γουέξλερ: Ο γερόλυκος του βιζέρ

Μετρημένοι στα δάχτυλα οι διευθυντές φωτογραφίας της κλάσης του γεννημένου σαν σήμερα Χάσκελ Γουέξλερ, τιμημένου με δύο Όσκαρ και πίσω από το «βλέμμα» μεγάλων ταινιών της τελευταίας 50ετίας.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Γεννημένος στο Σικάγο ο Χάσκελ Γουέξλερ υπηρέτησε στο Ναυτικό κατά την διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου κι έχει μια απίστευτη ιστορία να πει καθώς εκεί γνώρισε και τον θρύλο της φολκ Γούντι Γκάτθρι και το σκάφος που επέβαινε τορπιλίστηκε από γερμανικό υποβρύχιο βυθιζόμενο στα γεμάτα καρχαρίες νερά των ανοιχτών της Νοτίου Αφρικής. Ο Γουέξλερ πέρασε δέκα μέρες πάνω στην σωσίβια λέμβο.

Ασχολήθηκε από νωρίς με την φωτογραφία, την σεναριογραφή την σκηνοθεσία και την παραγωγή, τα πρώτα του βήματα τον χρεωκόπησαν, του έμαθαν όμως πολλά για τη δουλειά μέχρι να βρεθεί για την πρώτη του φορά σε μείζονα πραγωγή στην θέση του διευθυντή φωτογραφίας στο «Αμέρικα, Αμέρικα» του Ελία Καζάν. Αρχή να επαίρεσαι, ομολογουμένως.

Από εκεί και ύστερα και για τα επόμενα 40 χρόνια θα ήταν ο φωτογράφος κλασικών ταινιών, ο πρώτος που χρησιμοποίησε στο «Bound for Glory» του '76 (η ταινία του Χαλ Άσμπι για τον Γούντι Γκάτθρι!) την νεοεισαχθείσα στην βιομηχανία steadicam και ο δις βραβευμένος -από πέντε υποψηφιότητες- με Όσκαρ, για το προαναφερθέν και το «Ποιος Φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ;» που έμελλε να είναι και το τελευταίο όσκαρ επίσημης κατηγορίας «ασπρόμαυρης φωτογραφίας». 

Αν κι έχει συνεργαστεί σε δεκάδες ντοκιμαντέρ, το μακράν σημαντικότερό του επίτευγμα δεν είναι άλλο βέβαια από το εμβληματικό «Medium Cool» του '69, ντοκιμαντέρ άφθαστης επιρροής που ο Γουέξλερ σκηνοθέτησε κιόλας.

Πέθανε στον ύπνο του, πλήρης ημερών στα 93 του, στο λυκόφως του 2015.