Ίαν ΜακΚέλεν: Ο ηθοποιός [photos] - αφιερωματα , photo gallery || cinemagazine.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ / PHOTO GALLERY
10:02
25/5

Ίαν ΜακΚέλεν: Ο ηθοποιός [photos]

Ίαν ΜακΚέλεν: Ο ηθοποιός [photos]

Ο Ιαν ΜακΚέλεν γίνεται 81 χρονών και το ΣΙΝΕΜΑ κάνει μία σύντομη, φωτογραφική αναδρομή στην καριέρα του σπουδαίου ηθοποιού.

Από το cinemagazine.gr

 

Ο Ίαν ΜακΚέλεν είναι ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους ηθοποιούς, έχοντας ερμηνεύσει στο θέατρο εμβληματικούς ήρωες του Σαίξπηρ, του Τσέχοφ και του Μπέκετ. Παρ' όλα αυτά, οι περισσότεροι θεατές προτιμούν να τον μνημονεύουν ως τον σοφό μάγο του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» και του «Χόμπιτ».

Ο Σερ Ιαν ΜακΚέλεν (χρίστηκε Ιππότης το 1991 στην Αγγλία) δεν φαίνεται να πτοείται και υποστηρίζει πως ο ρόλος του Γκάνταλφ, πέρα από το ότι του χάρισε επιτυχία, του είναι και ιδιαίτερα αγαπητός. Οπως είχε δηλώσει και στον Λουκά Κατσίκα, στο πλαίσιο μιας συνέντευξης για το πρώτο «Χόμπιτ», κάπου στο βροχερό Λονδίνο: «Γνωρίζω καλά πως μόλις εγκαταλείψω οριστικά αυτόν τον κόσμο, οι εφημερίδες δεν θα γράφουν ότι πέθανα εγώ, αλλά ότι απεβίωσε ο μάγος Γκάνταλφ!».

Κάτοχος έξι βραβείων Σερ Λόρενς Ολίβιε, ενός βραβείου Τόνι και μιας Χρυσής Σφαίρας, ο ερμηνευτικός θρύλος του ΜακΚέλεν υφάνθηκε αργά αλλά σταθερά στο θεατρικό σανίδι, σε μια ουσιαστική εξερεύνηση της υποκριτικής τέχνης που διήρκεσε σχεδόν τρεις δεκαετίες, πριν ο ίδιος δοκιμάσει την τύχη του στον κινηματογράφο.

Ακτιβιστής και υπέρμαχος των δικαιωμάτων της γκέι κοινότητας, ο ΜακΚέλεν θυμάται ότι η ζωή του άλλαξε ριζικά όταν παραδέχτηκε δημοσίως ότι είναι ομοφυλόφιλος: «ο συνήθης εφιάλτης μου ήταν ότι είχα σκοτώσει κάποιον άνθρωπο και δεν ήξερα ποιος ήταν αυτός. Όλο αυτό σταμάτησε όταν έκανα ανοιχτά τη δήλωσή μου. Αυτομάτως κατάλαβα ποιος ήταν αυτός που σκότωνα στον ύπνο μου. Ημουν εγώ!».

Το γεγονός αυτό επέδρασε καθοριστικά και στο πώς συνέχισε να βλέπει το επάγγελμά του, καθώς -σύμφωνα με τα λεγόμενά του- εκείνη ήταν η στιγμή που αντιλήφθηκε πως δεν χρειάζεται να κρύβεται κανείς πίσω από κοινωνικούς ρόλους, μάσκες συμπεριφοράς και ενδύματα ηθικής - γιατί πάνω απ' όλα η υποκριτική είναι η τέχνη της αλήθειας.

Από τον «Ντέιβιντ Κόπερφιλντ» του 1966, μέχρι την πρόσφατη συνεργασία του με την Έλεν Μϊρεν στο «Ένας Καλός Ψεύτης» του Μπιλ Κόντον, ο Ίαν Μακ Κέλεν συνεχίζει να προσφέρει ειδικό ερμηνευτικό βάρος σε κάθε του κινηματογραφική (και όχι μόνο) συμμετοχή και στο gallery παραπάνω μπορείτε να απολαύσετε μερικές σημαντικές στιγμές μιας λαμπρής καριέρας.