Στον ακατάλληλο κόσμο του Πολ Βερχόφεν - αφιερωματα , photo gallery || cinemagazine.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ / PHOTO GALLERY
8:56
18/7

Στον ακατάλληλο κόσμο του Πολ Βερχόφεν

Στον ακατάλληλο κόσμο του Πολ Βερχόφεν

Χρόνια πολλά Κε Βερχόφεν! Μια φωτογραφική περίηγηση στον ηδονιστικό, συγκαλυμμένα πολιτικό και απενοχοποιημένα τολμηρό κόσμο του σκηνοθέτη που έκανε το κυρίως ρεύμα του αμερικάνικου σινεμά τολμηρότερο και, ενίοτε, περιεκτικότερο.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

 

Κάποιος έπρεπε να περάσει το Χόλιγουντ του '80 στην άλλη πλευρά κι ο κλήρος έλαχε στον Ολλανδό Πολ Βερχόφεν, έναν σκηνοθέτη-στυλίστα, έναν αδίστακτο επαγγελματία της προβοκάτσιας, με αρκετό ταλέντο και υπόβαθρο να μασκαρεύει την τάση του για πρόκληση πίσω από μια (μισανθρωπική ελαφρώς) κριτική της δυτικής, καταναλωτικής κοινωνίας. (Οι φαν τιμούν, ή υπερτιμούν, ακόμη περισσότερο τις αιχμές του Βερχόφεν για την δυτική κατάσταση των πραγμάτων).

Το έργο του έχει ολλανδική και αμερικάνικη περίοδο, διίστανται και πάλι οι απόψεις, ο υπογράφων θεωρεί πως η αμερικάνικη δεν περιέχει τίποτα που να μην ειπώθηκε καλύτερα στην ολλανδική, ωστόσο παραδέχεται κανείς πως ο «Ρόμποκοπ», η «Ολική Επαναφορά» και το «Βασικό Ένστικτο» είναι, πέραν της προφανούς διασκεδαστικότητάς τους, ενδιαφέρον πάντρεμα πλοκής και μοτίβων.

Εσείς διαβάστε την γνώμη μας για την πρόσφατη κι άτακτη «Benedetta» του, που έκανε πρεμιέρα στις Κάννες το 2021, «ακούστε» τα καλά λόγια που έχει να πει ο σκηνοθέτης για την πρωταγωνίστριά του Δάφνη Πατακιά στην αποκλειστική μας συνέντευξη και θυμηθείτε τον Βερχόφεν που σήμερα κλείνει τα 84 του με μια σειρά φωτογραφιών από τις ταινίες του.