Βίντεο: Οι 10 καλύτερες σκηνογραφίες όλων των εποχών - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
14:56
16/4

Βίντεο: Οι 10 καλύτερες σκηνογραφίες όλων των εποχών

Διόρθωση απαραίτητη: Οι 10 καλύτερες κατά Cinefix σκηνογραφίες όλων των εποχών.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Διότι βέβαια, όσο κι αν εκτιμάς μια προσπάθεια, όσο κι αν καταλαβαίνεις τα κίνητρα σε μια καταναλωτική εποχή, ποτέ η ανάγκη του relevance, της εποχιακής αυτοαναφορικότητας ας το πούμε πιο σωστά, δεν μπορεί να είναι κριτήριο καλλιτεχνίας. Έτσι, ένα βίντεο του, συνήθως αξιοσημείωτου, cinefix που περιέχει πάνω από 60% ταινιών φτιαγμένων μετά το 2000, δεν μπορεί να θεωρηθεί εκπαιδευτικό, είναι απλά ενδεικτικό - μεταξύ άλλων, μιας (ακριβούς) τάσης του σύγχρονου σινεμά να δημιουργεί όλο και πιιο φαντασμαγορικά πλήρεις κόσμους εντός των οποίων να κατοικούν οι άνθρωποι και οι ιστορίες τους.

Ωστόσο η απουσία μεγαθηρίων της σκηνογραφίας (που είναι ο Κεν Άνταμ, που οι ταινίες του Μάικλ Πάουελ, οι δουλειές του Χανς Ντράιερ, του Σέντρικ Γκίμπονς και του Χένρι Μπάμστεντ;), η απαλοιφή ή η κομπαρσική παρουσία γιγάντιων εργασιών - και ταινιών! - αφαιρούν από τη λίστα εγκυρότητα.

Παραμένει ωστόσο μια λίστα χαρακτηρστική των καιρών της, που θεοποιεί τα ήδη χιπ ινδάλματα, που προτιμά την όψη από το πως κινηματογραφείται και, έστω και για το ξεκάρφωμα, αναφέρει κεραυνοβόλα και μερικές αρχετυπικές δημιουργίες που εννόησαν από νωρίς πως η σκηνογραφία, όπως καθετί μπροστά από το βιζέρ, είναι εκεί για να αφηγείται μια ιστορία και τους χαρακτήρες της.