Βίντεο: 10 μουσικά score που τίμησαν το σινεμά - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
12:49
21/6

Βίντεο: 10 μουσικά score που τίμησαν το σινεμά

Μη στέκεστε στο top-10 του τίτλου, η ομάδα του cinefix έχει κάνει μια θαυμάσια, φοβερά σινεφιλική, δουλειά. Πλησιάστε άφοβα!

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Είμαστε κι εμείς οι ασθενείς με την μουσική για το σινεμά, είναι εκείνο το μεγάλο κομμάτι μέσα μας που ξεκίνησε να απολαμβάνει έργα (και) εξαιτίας του ασύγκριτου συναισθηματικού απόηχου που οι σωστά σκηνοθετημένες, συνοδευτικές μουσικές μπορούν να αφήσουν. Απόηχου που, εδώ που τα λέμε, δεν σταματά να ακούγεται και να υπενθυμίζει την εποχή της φιλοθεάμονος αθωότητας.

Αυτά τα βίντεο συνήθως δεν είναι τίποτα ιδιαίτερο, έχουν πολύ περιορισμένο εύρος, δεν αντιλαμβάνονται τη δημιουργική χρήση της μουσικής στο σινεμά, δεν καταλαβαίνουν τη διαφορά της διάθεσης από τον τόνο. Κάτι που δεν ισχύει εδώ: Το cinefix μιλάει εισαγωγικά και σβέλτα για τη σημασία και τους τρόπους της μουσικής στο φιλμ, σε κάνει να θες να δεις ξανά (πολλές όμως) ταινίες και ξέρει πολύ καλά το υπόβαθρο της αμερικάνικης, βασικά, κινηματογραφίας που το αφορά.

Είναι προφανές, όπως σε κάθε λίστα, πως θα υπάρχουν διαφωνίες, ελπίζω ωστόσο, πέραν της συγκεκριμένης, κάποια στιγμή να ανακαλύψουν τους μεγάλους συνθέτες που διέπρεψαν το '60 και το '70, ιδίως στην Ευρώπη, και να φτιάξουν ένα ακόμα essay. Όμως και μόνο για την πανδαισία αναφορών και το Νο 1 τους, οφείλει κανείς σεβασμό και μπράβο για την πολιτισμική συνεισφορά.