«1917»: Η ανατομία ενός «μονοπλάνου» - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
9:54
15/1

«1917»: Η ανατομία ενός «μονοπλάνου»

Ο θρίαμβος του Σαμ Μέντες και του Ρότζερ Ντίκινς βρίσκεται στις αίθουσες, οι συζητήσεις που εγείρονται πολλές κι ωφέλιμες, το αμφιλεγόμενο ποτέ δεν έβλαψε τα εισιτήρια. Ωστόσο ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Πώς γυρίστηκε το περίφημο «μονοπλάνο»;

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Καθώς όλο και περισσότεροι θα εκτίθενται στο «1917», τόσο η συζήτηση περί της αισθητικής σκοπιμότητας του «μονοπλάνου» θα γίνεται πιο ενδιαφέρουσα. Μονοπλάνου που παρότι είναι αντικειμενικό γεγονός στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της ταινίας, οπότε ήδη την κατατάσσει στις δυσκολότερης προετοιμασίας ταινίες που έγιναν ποτέ, δεν είναι συνολικά ένα ακέραιο μονοπλάνο. (Δείτε εδώ το αφιέρωμά μας σε μονοπλάνα της ιστορίας του σινεμά).

Στο παρακάτω βίντεο θα πάρετε μια γεύση από την τρέλα των γυρισμάτων. Τρέλα λογιστική, τρέλα προετοιμασίας (σχεδόν δύο χιλιόμετρα χαρακωμάτων, παλιομοδίτικη αναμονή του φυσικού φωτός, κάμερα που πρέπει να κινείται πάντοτε προς τα μπρος και πολλά ακόμα), καθαρή τρέλα σύλληψης κι εκτέλεσης μιας ταινίας που κάθε άλλο παρά εισπρακτική εγγύηση αποτελεί.

Πάνω απ' όλα όμως το μονοπλάνο, η συμβολική του διάσταση (η κριτική μας), ο δραματουργικός του ρόλος, άνευ του οποίου δεν έχεις ταινία αλλά ένα ισχνό κόλπο προορισμένο να ξεφουσκώσει. Γιατί είναι κάποιοι καλλιτεχνικοί άθλοι που, έστω κι αν διαφωνείς με την φιλμική χρήση τους, οφείλουν να αναγνωρίζονται.