Βίντεο: Είναι όλες οι ταινίες από το 1999 παρόμοιες; - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
12:48
20/9

Βίντεο: Είναι όλες οι ταινίες από το 1999 παρόμοιες;

Ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο από το κανάλι «Now You See It» αντλεί χρήσιμα παραδείγματα μιας, για πολλούς, εντυπωσιακής κινηματογραφικής χρονιάς για να βρει μια κοινή θεματική συνιστώσα.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Κάθε δεκαετία της ιστορίας του σινεμά αποτελεί αντανάκλαση της πολιτισμικής στιγμής της χώρας που παράγει το έργο. Ίσως αυτό να είναι και ένα (ακόμα) προβληματικό παραπροϊόν της παγκοσμιοποίησης. Έχοντας χάσει το εθνικό αποτύπωμα, κάθε ταινία δεν μπορεί παρά κατοπτρίζει τους δημιουργούς της και μια νεφελωδώς «παγκόσμια» στιγμή. Άλλη κουβέντα.

Στο ακόλουθο βίντεο, κατατίθεται μια έρευνα, ελαφρώς προκρούστεια για να τα ταιριάξει, πάνω στο 1999. Μια χρονιά που αγαπάται από πολλούς – όλοι μας άλλωστε έχουμε αδυναμία σε χρονιές που μεγαλώναμε μέσα στο σινεμά – που περιέχει πράγματι ικανοποιητική συγκέντρωση καλών ταινιών και που, σύμφωνα με το «Now You See It», καθρέφτισε μια δεκαετία που η αμερικανική πραγματικότητα έβαινε ομαλά, βίωνε μια αρμονία αλλά και επιζητούσε κάτι, ας το πούμε, «επικό» για να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά.

Τουτέστιν «Αμερικάνικη Ομορφιά», «Fight Club», «Matrix», μεταξύ άλλων. Ταινίες που ξεκινούν από την εξοντωτική ρουτίνα του γραφείου για να ξανοιχτούν σε μια εναλλακτική πραγματικότητα που θα ικανοποιούσε την διαφαινόμενη ανάγκη.

Ένα ενδιαφέρον βίντεο, με νύξεις πάνω σε μοτίβα που άξιζε να ειπωθούν - η έλλειψη συγκρούσεων που οδηγεί στην ανάγκη ικανοποίησης του «ανδρισμού» του «Fight Club», ας πούμε. Απλώς θα χρειαζόμασταν μια πληρέστερη κάλυψη ταινιών που δεν εμπίπτουν (μόνο) στο μοτίβο του τίτλου.