1ο Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας: Φαντασία και Εικόνες από το Α ως το Ω - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
13:11
4/12

1ο Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας: Φαντασία και Εικόνες από το Α ως το Ω

Το 1ο Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας πλησιάζει και το cinemagazine.gr ρώτησε την Αμάντα Λιβανού και την Καλλιόπη Χαραλάμπους να μας το μάθουν από το Α ως το Ω!

Από τον Πάνο Γκένα

Ετοιμαστείτε! Πριν τις φετινές γιορτές, το 1ο Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας έρχεται να βάψει με λαμπερά χρώματα τις αίθουσες του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και να σας ταξιδέψει κινηματογραφικά με έμπνευση, πρωτότυπες δράσεις και εξαιρετικό πρόγραμμα. Με σύνθημα «Κατάλληλο κάτω των 18» το Φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθεί από τις 7-9 Δεκεμβρίου, ουσιαστικά ξεκινά την εορταστική περίοδο με τον πιο διασκεδαστικό, χρωματιστό, σινεφίλ τρόπο και προσφέρει στα παιδιά και τους εφήβους τη δική τους κινηματογραφική γιορτή.

Καλεσμένοι, βραβεία, συνεργασίες, ζωντανή μεταγλώττιση ταινίας(!), διαγωνισμός σεναρίου, εκπαιδευτικά  προγράμματα πλαισιώνουν τις προβολές του Φεστιβάλ που αποτελείται από 75 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, ταινίες κινουμένων σχεδίων και live action από 30 χώρες σε 22 διαφορετικές γλώσσες.  Το Φεστιβάλ πραγματοποίησε την πρώτη του προβολή στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας με το anime του Μαμόρου Χοσόντα «Η Μιράι του Μέλλοντος» («Mirai of the Future»), ενώ το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου οι Νύχτες Πρεμιέρας παρουσιάζουν στο Φεστιβάλ το εντυπωσιακό «Τιτο και τα Πουλιά»! Ενημερωθείτε αναλυτικά για τις παράλληλες δράσεις και τα εκπαιδευτικά προγράμματα, και δείτε το πλήρες πρόγραμμα του Φεστιβάλ στην επίσημη σελίδα του εδώ.

Λίγες μέρες πριν ανοίξει αυλαία την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου με την πρεμιέρα της ταινίας «Η Ντιλιλί στο Παρίσι» του πολυβραβευμένου Μισέλ Οσελό («Ο Κιρικού και η Μάγισσα», «Αζούρ και Ασμάρ») παρουσία του σκηνοθέτη, το cinemagazine ζήτησε από την Διευθύντρια του Φεστιβάλ, Καλλιόπη Χαραλάμπους, και την Πρόεδρο του, Αμάντα Λιβανού, να γράψουν μία πρωτότυπη αλφαβήτα του φεστιβάλ. Και εκείνες σε πλήρη συνάφεια με ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ που έρχεται να υπογραμμίσει τη φαντασία των παιδιών και την παιδικότητα των ενηλίκων, μας έστειλαν το παρακάτω απολαυστικό κείμενο. 

Τις ευχαριστούμε πολύ και ευχόμαστε Καλή Επιτυχία!

Το 1ο Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας από το Α ως το Ω!
 
Απίστευτη Ιστορία του Γιγάντιου Αχλαδιού. Ξέραμε ότι είναι πολύ νόστιμα και πολύ θρεπτικά. Ποιος όμως θα περίμενε ότι τα αχλάδια μπορούν να γίνουν βαρκούλες να μας ταξιδέψουν; Κι όμως, ο ελέφαντας Σεμπαστιάν και η γάτα Μίτσο έχτισαν ένα πλοίο από ένα γιγάντιο αχλάδι και σάλπαραν για το Μυστηριώδες Νησί. 
 
Βραβεία Βραβεία Καλύτερης Μεγάλου και Καλύτερης Μικρού μήκους, τα δύο βραβεία του Φεστιάλ αλλά και το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας από το σχολικό πρόγραμμα. Για τα βραβεία ψηφίζουν τα παιδιά, αλλά και οι γονείς.  
 
Γιορτή. Μια κινηματογραφική γιορτή για όλη την οικογένεια. Ένα τριμήμερο γεμάτο ταινίες και πολλές πλούσιες δραστηριότητες. 
 
Διαβάζω ένα βιβλίο την ημέρα. Φίλοι του Φεστιβάλ διαβάζουν παιδικά παραμύθια και ιστορίες στους μικρούς (και μεγάλους) θεατές. Οι αναγνώσεις θα γίνουν στα ειδικά διαμορφωμένα, σαν παιδικά δωμάτια, φουαγιέ των αιθουσών Νίκος Σκαλκώτας και Δημήτρης Μητρόπουλος. Η δράση υποστηρίζεται από την Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου/ Δήμος Αθηναίων. 

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα. Δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της Αθήνας παρακολουθούν ένα ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα με ταινίες για διαφορετικές ηλικιακές ομάδες και γλώσσες. Με αυτή τη δράση το Φεστιβάλ επιθυμεί να ξεκινήσει διάλογο με μαθητές και εκπαιδευτικούς.
 
Ζωντανή μεταγλώττιση. Μια καινοτομία του Φεστιβάλ για ταινίες που απευθύνονται σε παιδιά τα οποία δεν είναι σε ηλικία να διαβάσουν υπότιτλους. Κατά τη διάρκεια της ταινίας, δύο ηθοποιοί ζωντανά στη σκηνή μεταγλωττίζουν τους ρόλους της ταινίας. Τη σκηνοθετική επιμέλεια των ζωντανών μεταγλωττίσεων έχουν: Μπάμπης Μακρίδης, Τζωρτζίνα Κακουδάκη, Καλλιόπη Χαραλάμπους. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Σπύρος Ζουπάνος, Βάλια Πάτσιου, Αλέξανδρος Σιάτρας, Ελένη Μπούκλη, Τζωρτζίνα Κακουδάκη.
 
Η Καμηλοπάρδαλη.  Μια feelgood ιστορία φιλίας, που πραγματοποιεί τη μεγαλύτερη ευχή των μικρών παιδιών: μακάρι τα ζωάκια να μπορούσαν να μιλήσουν! Ο Πάτερσον και ο Ραφ είναι οι καλύτεροι φίλοι. Μένουν ο ένας δίπλα στον άλλον και έχουν γενέθλια την ίδια μέρα. Μια λεπτομέρεια: ο Ραφ είναι ομιλούσα καμηλοπάρδαλη και ζει στο ζωολογικό κήπο απέναντι από το σπίτι του Πάτερσον.
 
Θεσσαλονίκη. Μέρος του προγράμματος του Φεστιβάλ ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη, με τη συνεργασία του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Οι προβολές θα γίνουν στις αίθουσες στο Λιμάνι τον Ιανουάριο.

Ιπτάμενη Περιπέτεια του Πλόι. Ο Πλόι, ένα βροχοπούλι που δεν έχει μάθει ακόμα να πετάει, βρίσκεται μόνος του όταν η οικογένειά του αποδημεί για το φθινόπωρο. Το ισλανδικό animation συστήνει τους μικρούς θεατές ένα σωρό αξιολάτρευτα πλασματάκια και ανοίγει ένα παράθυρο στην ανεξερεύνητη φύση της μακρινής, πανέμορφης χώρας.

Κατάλληλο κάτω των 18. Το σύνθημα του Φεστιβάλ για όλους τους μικρούς φίλους και θεατές
 
Λιλιπούτειος άνθρωπος ανθρωπος του κόσμου. Πώς θα ήταν η ζωή για έναν άνθρωπο ύψους μόλις 15 εκατοστών; Η απάντηση βρίσκεται σε αυτή τη μάλλον μικροσκοπική ιστορία.
 
Μπραντ Κιμ. Η σκηνοθέτις του Hello Salaam θα βρίσκεται στην Αθήνα και θα παρουσιάσει την ταινία της την Κυριακή, 9/12 στην αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας.

Νύχτες πρεμιέρας. Το 1ο Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας, ξεκίνησε το δικό του ταξίδι από το αγαπημένο και πάντα φιλόξενο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας.
 
Ξέρω τι θα κάνεις στις 7, 8 & 9 Δεκεμβρίου. Θα είσαι στο Μέγαρο Μουσικής Αιηνών για ένα κινηματογραφικό ταξίδι σε όλο τον κόσμο, Για ιστορίες παιδικές αλλά και για ταινίες που θίγουν θέματα όπως η διαφορετικότητα, ο σεβασμός στον άλλον, οι οικογενειακές σχέσεις. 
 
Οσελό. Ο διάσημος και σπουδαίος Γάλλος animator Μισέλ Οσελό θα παρουσιάσει τη νέα του ταινία Η Dilili στο Παρίσι, που είναι και η πρεμιέρα του Φεστιβάλ. Παρασκευή, 7 Δεκεμβρίου.
 
Πολυμορφία, Πολυτισμικότητα γιατί ένα φεστιβάλ οφείλει να ανοίγει το παράθυρο στον κόσμο. 

Ραπ απο την 13χρονη Si-G, η οποία θα ερμηνεύσει το τραγούδι της μετά την προβολή της ταινίας. Η Κάνσου, μένει στις Βρυξέλλες και ονειρεύεται να γίνει ράπερ. Το ψευδώνυμό της είναι Si-G. Όταν ο ράπερ Omar-G τής προτείνει να συνεργαστούν σε ένα κομμάτι, το όνειρο της  Si-G  γίνεται πραγματικότητα.
 
Σενάριο: Διαγωνισμός Σεναρίου για παιδική ταινία μικρού μήκους (10΄).'Ολες οι λεπτομέρειες του διαγωνισμού θα αναρτηθούν, μετά το Φεστιβάλ στην ιστοσελίδα  www.athicff.com  
 
Τιτο και τα πουλιά. Ο Τίτο είναι ένα ντροπαλό 10χρονο αγόρι που μένει με τη μαμά του, μετά τη μυστηριώδη εξαφάνιση του ερευνητή πατέρα του. Μια ξαφνική επιδημία πλήττει τον πλανήτη, κάνοντας τους ανθρώπους να αρρωσταίνουν βαριά όταν αισθάνονται φόβο. Ο Τίτο γρήγορα ανακαλύπτει ότι η θεραπεία σχετίζεται με κάποιο τρόπο με την έρευνα του πατέρα του για το κελάηδημα των πουλιών, και μαζί με τους φίλους του ξεκινά έναν αγώνα να σώσει τον κόσμο και να βρει τον πατέρα του.

Υπερήρωες. Δεν είναι μόνο ο Σούπερμαν και ο Μπάτμαν, αλλά και ο Μπασίρ και η μικρή Τζο (Supa Modo) με τις μαγικές τους δυνάμεις την καλοσύνη και τη φαντασία.
 
Φέχοφ Εβελιν σκηνοθέτις της ταινίας Ο Μπασίρ στη Χώρα των Θαυμάτων. Ο Μπασίρ ζει σε έναν καταυλισμό προσφύγων, εκδιωγμένων από τη δυτική Σαχάρα μετά τη βίαιη κατάληψή της από τους Μαροκινούς, και ονειρεύεται να κολυμπήσει στη θάλασσα. Αναπάντεχα του δίνεται η μοναδική ευκαιρία να πάει κατασκήνωση. Η Εβελιν Φέχοφ είναι καλεσμένη του Φεστιβάλ και θα βρίσκεται στην Αθήνα. 
 
Χιονόσαυρος. Ένα δεινοσαυράκι απολαμβάνει παιχνίδια στο χιόνι στη χριστουγεννιάτικη πόλη. Από πού ξεφύτρωσε, όμως;
 
Ψυχαγωγία και έμπνευση για το πιο δύσκολο κοινό. 
 
Ω! και του χρόνου πάλι από την αρχή

Πληροφορίες
Παρασκευή 7, Σάββατο 8 & Κυριακή 9 Δεκεμβρίου
Αίθουσες Δημήτρης Μητρόπουλος και Νίκος Σκαλκώτας
Έναρξη προπώλησης: Πέμπτη 1 Νοεμβρίου
Τιμές εισιτηρίων
5 € (προπώληση) ● 6 €(πώληση κατά την είσοδο)
Eισιτήρια: 210 72.82.333, megaron.gr και σε όλα τα καταστήματα Public 
Περισσότερα: www.athicff.com | https://www.facebook.com/athicff/ | www.megaron.gr