Οι 50 ταινίες που θα σφραγίσουν την κινηματογραφική χρονιά 2019-2020 - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
18:08
8/10

Οι 50 ταινίες που θα σφραγίσουν την κινηματογραφική χρονιά 2019-2020

10. ΜΙΚΡΕΣ ΚΥΡΙΕΣ (LITTLE WOMEN) της Γκρέτα Γκέργουιγκ

Συνεπής σε μία καριέρα indie ευαισθησίας, η Γκρέτα Γκέργουιγκ έγινε η πέμπτη (μόλις) γυναίκα που βρέθηκε στην οσκαρική πεντάδα σκηνοθεσίας με το «Lady Bird» και φέτος δηλώνει έτοιμη για το επόμενο βήμα με χαρακτηριστική διάθεση ανατροπής. Συγκεντρώνοντας ένα μεγάλο καστ, οι «Μικρές Κυρίες» βασίζονται στο κλασικό μυθιστόρημα της Λουίζα Μέι Αλκοτ, έχουν τη νεανική χάρη μιας ταλαντούχας ομάδας (Σίρσα Ρόναν, Τιμοτέ Σαλαμέ, Φλόρενς Πίου) και το ερμηνευτικό αποτύπωμα της Μέριλ Στριπ. Επόμενη σελίδα, τα Οσκαρ 2020; Π.Γκ.

Η ταινία θα κυκλοφορήσει 26 Δεκεμβρίου από την Feelgood Entertainment.

9. DARK WATERS του Τοντ Χέινς

O αγαπητός Τοντ Χέινς τα βάζει με την οικογένεια Ντι Ποντ, ένα από τα πιο ισχυρά «τζάκια» των Η.Π.Α., έχοντας συμμάχους το δυνατό καστ των Μαρκ Ράφαλο, Αν Χάθαγουεϊ και Τιμ Ρόμπινς. Το «Dark Waters» βασίζεται στη χρόνια διαμάχη του δικηγόρου Ρόμπερτ Μπιλότ (Ράφαλο) με την εταιρεία επεξεργασίας χημικών της οικογένειας Ντι Ποντ, που αποκάλυψε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα μόλυνσης εδώ και δεκαετίες. Ανασύροντας μνήμες από το εκπληκτικό «Safe», δεν περιμένουμε τίποτα λιγότερο από τον οξυδερκή Χέινς. Τ.Μ.

Η ταινία έχει αγοραστεί για διανομή από τη Spentzos Film.

8. JOKER του Τοντ Φίλιπς

Με 160.000 εισιτήρια στο πρώτο τετραήμερο προβολών του στις ελληνικές αίθουσες και σπάζοντας πολλαπλά ρεκόρ εισπράξεων στις Η.Π.Α., ο Χοακίν Φίνιξ έχει κάθε λόγο να φορά το χαμόγελο του #1 εγκληματία της Γκόθαμ Σίτι. Ο βραβευμένος με Χρυσό Λέοντα «Joker» του Τοντ Φίλιπς ενσαρκώνει τη θλιμμένη παράνοια του πιο δημοφιλή «κακού» της DC, προκαλεί συζητήσεις, δανείζεται σκορσεζικές νότες «Ταξιτζή» και «Βασιλιά για μια Νύχτα» και είναι το πιο σκοτεινό κινηματογραφικό origin κόμικ καταβολής. Παράλληλα υπόσχεται να γελάσει τελευταίο, στο πανί και στα Οσκαρ. Π.Γκ.

Η ταινία κυκλοφορεί ήδη στις αίθουσες από την Tanweer.

7. ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΑΜΟΥ (MARRIAGE STORY) του Νόα Μπάουμπακ

Σκάρλετ Γιοχάνσον και Ανταμ Ντράιβερ μοιράζονται τα δύο σκέλη της ίδιας δραματικής ιστορίας, ενός γάμου που διαλύεται. Ανακαλώντας μνήμες από τις δικές του εμπειρίες, ο Νόα Μπάουμπακ, ένα από τα πιο σταθερά και αξιόπιστα ονόματα του ανεξάρτητου αμερικανικού σινεμά, παίρνει μαζί του δύο μεγάλους σταρ για μια ανατομία των σύγχρονων σχέσεων και της ευκολίας με την οποία αυτές καταρρέουν, ακόμη και αν
υπάρχει διάθεση των μελών τους για το αντίθετο. Τ.Μ.

Η ταινία θα κυκλοφορήσει 28 Νοεμβρίου από την Odeon (και λίγο αργότερα από την πλατφόρμα του Netflix).

6. ΠΟΝΟΣ ΚΑΙ ΔΟΞΑ (PAIN AND GLORY) του Πέδρο Αλμοδόβαρ

Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ επιχειρεί μία ειλικρινή ενδοσκόπηση, παρέα με δυο αγαπημένους του πρωταγωνιστές, την Πενέλοπε Κρουζ και τον Αντόνιο Μπαντέρας (Βραβείο Ερμηνείας στις φετινές Κάννες), και παραδίδει μία από τις καλύτερες ταινίες της φιλμογραφίας του. Το προσωπικό του «8½» είναι μία διαδρομή συναντήσεων και αναμνήσεων ενός σκηνοθέτη στο λυκόφως του. Παράλληλα μία ακολουθία βιωματικών - σχεδόν - καρέ που δοξάζουν λυτρωτικά τον μελοδραματικό πόνο της Τέχνης και του Ερωτα. Π.Γκ.

Η ταινία θα κυκλοφορήσει 31 Οκτωβρίου από την Odeon.

5. THE FRENCH DISPATCH του Γουές Αντερσον

Ο σκηνοθέτης της παστέλ ευθυμίας, των γεωμετρικών κάδρων και της εμμονικής λεπτομέρειας επιστρέφει με έναν φόρο τιμής στο Παρίσι της δεκαετίας του ‘50 και στην έντυπη δημοσιογραφία. Με ένα καστ γοητευτικών ταλέντων και λαμπερών reunion (Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, Σίρσα Ρόναν, Οουεν Γουίλσον, Τιμοτέ Σαλαμέ, Μπενίσιο ντελ Τόρο, Κέιτ Γουίνσλετ, Ελίζαμπεθ Μος, Τίλντα Σουίντον, Λέα Σεϊντού, Μπιλ - φυσικά - Μάρεϊ (έχει κι άλλους!) το «French Dispatch» είναι η ταινία που θέλουμε να δούμε… χθες! Π.Γκ.

4. TENET του Κρίστοφερ Νόλαν

Αν και η νέα ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν θα κυκλοφορήσει σε 10 περίπου μήνες, ελάχιστα πράγματα γνωρίζουμε γι΄αυτήν, κάτι για το οποίο έχει φροντίσει, ως συνήθως, ο σκηνοθέτης της, λάτρης της μυστικοπάθειας ειδικά όταν το «Inception» των ιδεών είναι αποκλειστικά δικό του. Δε μπήκε τυχαία ο τίτλος, ήδη υπονοείται μια συγγένεια με τον πολύκροτο συνδυασμό δράσης, φαντασίας και λαβυρινθώδους πλοκής που γύρισε το 2010, ο ίδιος το περιγράφει ως «πρωτότυπο action blockbuster» και έχει δίπλα του Τζον
Ντέιβιντ Γουάσινγκτον, Ρόμπερτ Πάτινσον, Ελίζαμπεθ Ντεμπίκι, Κένεθ Μπράνα και φυσικά Μάικλ Κέιν. Τ.Μ.

Η ταινία θα κυκλοφορήσει 16 Ιουλίου από την Tanweer.

3. ΠΟΡΤΡΕΤΟ ΜΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΠΟΥ ΦΛΕΓΕΤΑΙ (PORTRAIT OF A LADY ON FIRE) της Σελίν Σιαμά

Στη Βρετάνη του 18ου αιώνα, με αφορμή τη δημιουργία ενός γαμήλιου πορτρέτου, δύο νεαρές γυναίκες συναντιούνται και μεταξύ τους φουντώνει ένας ακαταμάχητος, αλλά απαγορευμένος έρωτας. Λεσβιακό δράμα εποχής, φεμινιστικό μανιφέστο, σπουδή στην έννοια της ανάμνησης μα πάνω απ’ όλα, μια ανεπανάληπτη ιστορία αγάπης που απεικονίζει με συναισθηματική ακρίβεια την ακαταμάχητη έλξη μεταξύ
δύο γυναικών, το κομψοτέχνημα της Σελίν Σιαμά κέρδισε το Βραβείο Σεναρίου και τον Queer Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών και αποτελεί με σιγουριά μια από τις κορυφαίες ταινίες της χρονιάς. Κ.Θ.

Η ταινία πραγματοποίησε την πρώτη πανελλήνια προβολή της στις 25ες Νύχτες Πρεμιέρας και θα κυκλοφορήσει 10 Οκτωβρίου από τη Spentzos Film.

2 . ΠΑΡΑΣΙΤΑ (PARASITE) του Μπονγκ Τζουν-χο

Μία φτωχή και μία πάμπλουτη οικογένεια συνυπάρχουν με έναν εξαιρετικά απροσδόκητο τρόπο στην πολυτελή μονοκατοικία της δεύτερης, σε ένα διαβολεμένο μείγμα μαύρης κωμωδίας, οξύτατης κοινωνικής αλληγορίας και θρίλερ από τον σκηνοθέτη των «Snowpiercer» και «The Host», που δικαίως τιμήθηκε με τον Χρυσό Φοίνικα των φετινών Καννών, θα προκαλέσει μεγάλη αίσθηση στο κοινό και αναμένεται να
διεκδικήσει αρκετές οσκαρικές υποψηφιότητες. Ν.Σ.

Η ταινία πραγματοποίησε την πρώτη πανελλήνια προβολή της στις 25ες Νύχτες Πρεμιέρας και θα κυκλοφορήσει 17 Οκτωβρίου από την Seven Films.

1. Ο ΙΡΛΑΝΔΟΣ (THE IRISHMAN) του Μάρτιν Σκορσέζε

Η πλέον προσδοκώμενη ταινία της τελευταίας διετίας, στολίδι στη βιτρίνα του Netflix και μήλον της
έριδος ανάμεσα στην πλατφόρμα και τις αίθουσες, το magnum opus του Μάρτιν Σκορσέζε μελετά ενδελεχώς το οργανωμένο έγκλημα στη μεταπολεμική Αμερική και τη σχέση του με την πολιτική. Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Αλ Πατσίνο, Τζο Πέσι και Χάρβεϊ Καϊτέλ συνθέτουν την ευτυχέστερη συνάντηση ιερών τεράτων των τελευταίων κινηματογραφικών δεκαετιών, σε ένα ιλιγγιώδες έπος διαρκείας τρεισήμισι ωρών, το μεγαλύτερο σε διάρκεια φιλμ σε ολόκληρη την καριέρα του Σκορσέζε. Τ.Μ.

Η ταινία θα κυκλοφορήσει 21 Νοεβρίου από την Odeon (και λίγο αργότερα από την πλατφόρμα του Netflix).