5 ταινίες του Αντρέι Ζουλάφσκι που πρέπει να δεις - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
0:30
17/2

5 ταινίες του Αντρέι Ζουλάφσκι που πρέπει να δεις

Στις 17 Φεβρουαρίου 2016 ο κινηματογράφος αποχαιρέτησε τον σπουδαίο Πολωνό σκηνοθέτη και συγγραφέα, Αντρέι Ζουλάφσκι. To ΣΙΝΕΜΑ προτείνει τις 5 ταινίες του που οφείλεις (να τολμήσεις) να δεις.

Από τον Θανάση Πατσαβό

Το Τρίτο Μέρος της Νύχτας / Trzecia Czesc Nocy (1971)

Ένας άνδρας γίνεται μάρτυρας της δολοφονίας της συζύγου και του γιου του από Γερμανούς στρατιώτες και διαφεύγει την τελευταία στιγμή. Οταν θα προσπαθήσει να εμπλακεί στην Αντίσταση, θα βρεθεί ξανά κυνηγημένος και θα αναζητήσει καταφύγιο στο σπίτι μιας εγκύου που μοιάζει εκπληκτικά στη νεκρή γυναίκα του.

Η συμμετοχή του σε μια σειρά παράξενων ιατρικών πειραμάτων και η πάλη με τις ενοχές για τον χαμό της οικογένειάς του θα σταθούν αφετηρία για την καταβύθισή του σε έναν εφιαλτικό κόσμο παραισθήσεων.

Βασισμένος στις εμπειρίες του πατέρα του κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής στην Πολωνία, ο οποίος τάιζε εθελοντικά με το αίμα του ψείρες προκειμένου οι Γερμανοί να δημιουργήσουν εμβόλιο κατά του τύφου, ο Ζουλάφσκι πραγματοποιεί ένα πυρετικό, ελλειπτικό ντεμπούτο, μεταμορφώνοντας μία άγνωστη, και σχεδόν σουρεαλιστική, πτυχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου σε υπαρξιακή ταινία τρόμου.

Με την κάμερα να επιδίδεται σε ιλιγγιώδεις στροβιλισμούς, ο Πολωνός σκηνοθέτης περιγράφει σαν βιβλική Αποκάλυψη έναν κόσμο στο χείλος της καταστροφής και συνάμα εξαπολύει μια συντριπτική επίθεση στον κινηματογραφικό ακαδημαϊσμό.