Lesbian chic: Έξι κινηματογραφικές ιστορίες για ερωτευμένες γυναίκες - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
13:27
15/11

Lesbian chic: Έξι κινηματογραφικές ιστορίες για ερωτευμένες γυναίκες

Αφορμή ταινιοθεραπείας αρ. 189637 και αυτή τη φορά παίρνουμε φόρα από τις «Κληρονόμους» που έρχονται στις αίθουσες αυτή την εβδομάδα και αναδιφούμε την ιστορία του σινεμά για έξι ταινίες λεσβιακής θεματικής.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Ταινίες παρόμοιου θέματος είναι εξαιρετικά σπάνιες όσο πηγαίνεις προς τα πίσω, αν και είναι εντυπωσιακή συχνά η τέχνη του υπαινιγμού που αναπτύσσουν κάποια έργα για να μιλήσουν περί των «απαγορευμένων» παθών. Σήμερα βέβαια η εικόνα είναι αντιδιαμετρική, πράγμα που θα πρέπει έτσι κι αλλιώς να αναμένεται αφού το καπάκι παραέμεινε κλειστό για χρόνια και ο ατμός των πολλών καταπιέσεων είναι δεδομένα εκρηκτικός.

Αποφεύγοντας τις εντελώς προφανείς επιλογές («Ζωή της Αντέλ», «Κάρολ» ή και την «Ανυπακοή» που –δεν- είδατε στις αίθουσες πριν από λίγες εβδομάδες, ας πούμε), αλλά και τις «Κληρονόμους» (κριτική εδώ), ορίστε έξι περιπτώσεις η λεσβιακή σχέση αντιμετωπίστηκε όχι απλά με γραφική τόλμη, αλλά με καλλιτεχνικό όραμα δέουσας ματιάς σε διπλανούς μας ανθρώπους.

«Οι Ψίθυροι» (1961) του Γουίλιαμ Γουάιλερ
Μόνο ο Γουάιλερ θα μπορούσε να φτιάξει ένα έργο ταυτόχρονα πρωτοφανούς τόλμης και υπόκωφης αμφισημίας, σε βαθμό που να αισθάνεσαι «σοκαρισμένος» αλλά να μην μπορείς να εντοπίσεις πότε ακριβώς συνέβη το ερέθισμα. Η ιστορία μιας μικρής μαθήτριας (ένας από τους αντιπαθητικότερους χαρακτήρες που θα 'χεις δει ποτέ) που κατηγορεί δύο δασκάλες της ως λεσβίες, είναι ένα έργο εκπληκτικού μέτρου και τυπικά, για Γουάιλερ, υποδειγματικής σκηνοθεσίας βλεμμάτων, σωμάτων και πυραμιδοειδούς κλιμάκωσης με Όντρεϊ Χέπμπερν και εύθρυπτη «αφέντρα» Σίρλεϊ Μακ Λέιν σε μια συγκινητική ερμηνεία. Χάρμα οφθαλμών – και να φανταστείς πως δεν είναι κι από τις κορυφαίες στιγμές του σκηνοθέτη…