14:00
23/8

Χρόνια πολλά μεσιέ Ντεσπλά! Οι καλύτερες συνθέσεις του

Ο δυο φορές βραβευμένος με Όσκαρ συνθέτης, ο ελληνικής καταγωγής Αλεξάντερ Ντεσπλά, γίνεται 58 χρονών.

Από τον Πάνο Γκένα

Ένας από τους πιο δημοφιλείς συνθέτες κινηματογραφικής μουσικής σήμερα, στενός συνεργάτης των Ζακ Οντιάρ («Ο Προφήτης»), Γουές Άντερσον («Ξενοδοχείο Grand Budapest»), Ρoμάν Πολάνσκι («Αόρατος Συγγραφέας») και Στίβεν Φρίαρς («Η Βασίλισσα»), ο Ντεσπλά βρέθηκε να διεκδικεί Όσκαρ μουσικής δέκα φορές τα τελευταία δώδεκα χρόνια, μιας και έχει συνοδεύσει μουσικά, μερικές από τις μεγαλύτερες οσκαρικές επιτυχίες των τελευταίων χρόνων. Ταινίες όπως «Η Μορφή του Νερού», «Η Παράξενη Ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον», η «Βασίλισσα», το «Argo», ο «Λόγος του Βασιλιά», το «Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου», «Το Νησί των Σκύλων» συνοψίζουν το εντυπωσιακό βιογραφικό του, ενώ φέτος θα τον ακούσουμε στο «Ενήλικοι στην Αίθουσα» του Κώστα Γαβρά, τις «Μικρές Κυρίες» της Γκρέτα Γκέργουικ και το «J' Accuse» του Πολάνσκι.

Η ποικιλία των συνεργασιών του και η απαράμιλλη ποιότητα της δουλειάς του επιβεβαιώνουν το ταλέντο του. Ο ίδιος ισορροπεί σε κάθε ταινία το δράμα, τη δράση, την κωμωδία με αφηγηματική διαύγεια, επιλέγοντας τις κατάλληλες ενορχηστρώσεις για να υπογραμμίσει αριστοτεχνικά το ιδανικό συναίσθημα.

Πολλές φορές μάλιστα έχει τιμήσει την ελληνική καταγωγή του - o Μάνος Χατζιδάκις είναι σαφής επιρροή - παίζοντας με το ρυθμό και συμπεριλαμβάνοντας μαντολίνο ή μπουζούκι. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα συνθέσεις για το «Αστέρι του Βορρά» και φυσικά «Η Αφροδίτη με τη Γούνα» του Πολάνσκι.

Ευχηθείτε του Χρόνια Πολλά πατώντας play σε μερικές από τις ωραιότερες μελωδίες που γράφτηκαν για τη μεγάλη οθόνη τα τελευταία χρόνια.