Ανασκόπηση 2017: Τα πρόσωπα της χρονιάς - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
10:14
25/12

Ανασκόπηση 2017: Τα πρόσωπα της χρονιάς

Οι άνθρωποι που έκαναν τη διαφορά: μίλησαν, σκηνοθέτησαν, έπαιξαν, πολυακούστηκαν και σίγουρα σημάδεψαν τη χρονιά.

Από το cinemagazine.gr

Διαβάστε ακόμη
Ανασκόπηση 2017: Ψηφίστε την καλύτερη ταινία της χρονιάς!
Ανασκόπηση 2017: Οι ατάκες της χρονιάς

Ανασκόπηση 2017: Οι αφίσες της χρονιάς
Ανασκόπηση 2017: Τα viral βίντεο της χρονιάς
Ανασκόπηση 2017: Οι σκηνές της χρονιάς

Οι γυναίκες που έσπασαν τη σιωπή
Χωρίς δεύτερη σκέψη, χρειάζεται απύθμενο θάρρος, εσωτερική δύναμη και διαρκή πάλη με το φόβο, τον κοινωνικό στιγματισμό και τις κατασταλτικές ενοχές, για να καταφέρει κάποιος να μιλήσει για περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης ή παρενόχλησης. Πόσο μάλλον όταν η απέναντι πλευρά συνιστά τον πιο ισχυρό, διάσημο και επιδραστικό παράγοντα της παγκόσμιας βιομηχανίας του θεάματος.

Πρόσωπα της χρονιάς αποτελούν όλες εκείνες οι γυναίκες που με τόλμη και αγωνιστικότητα, ξεπερνώντας η κάθε μια το δικό της προσωπικό άχθος, αποφάσισαν να βγουν μπροστά και να μιλήσουν, να στραφούν απέναντι στον ισχυρό και να αντιδράσουν ορθώνοντας ανάστημα, κατηγορώντας τον μεγαλοπαραγωγό και διανομέα Χάρβεϊ Γουάινστιν και δίνοντας παράλληλα ένα εκκωφαντικό χαστούκι στο ακλόνητα σεξιστικό και έντονα πατριαρχικό Χολιγουντιανό κατεστημένο. Π. Αχ.

Μπάρι Τζένκινς
Πρωταγωνίστησε άθελά του στη μεγαλύτερη γκάφα που σημειώθηκε στα χρονικά των Όσκαρ, έκλεψε το χρυσό αγαλματίδιο Καλύτερης Ταινίας από τον οδοστρωτήρα που ονομαζόταν «La La Land» και κατάφερε να γίνει, σχεδόν από το πουθενά, ο πιο πολυσυζητημένος δημιουργός της χρονιάς που φεύγει, μόλις με τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του. Τα κατορθώματά του δεν υπήρξαν ωστόσο αποτέλεσμα προσεκτικού μάρκετινγκ, στουντιακής καμπάνιας, κάποιας δημοφιλούς φιλμικής συνταγής ή μπλοκμπάστερ επιδόσεων στα ταμεία. Προέκυψαν από μια φτηνή και μικρή σε διαστάσεις ταινία, σεμνού βλέμματος και μετριόφρονος χαρακτήρα, με ήρωα έναν φτωχό γκέι μαύρο στην δύσκολη πορεία που βιώνει μέχρι την ενηλικίωση. 

Το «Moonlight» δεν το περίμενε κανείς και δεν βρισκόταν σε καμιά λίστα με τις πλέον προσδοκώμενες ταινίες της σεζόν. Όταν ξεκίνησε η χαμηλόφωνη φεστιβαλική πορεία του, εντούτοις, ήταν ζήτημα χρόνου μέχρι να αγκαλιαστεί από ένα ανοιχτόμυαλο και πολυπληθές κοινό το οποίο εκτίμησε την ειλικρίνεια, την έλλειψη επιτήδευσης και τη μεγάλη καρδιά που κρυβόταν πίσω από την ταινία. Για όλα αυτά, και για την ελπίδα που έδωσε προς στιγμήν το φιλμ για ένα αμερικανικό σινεμά το οποίο να τολμά ξανά και να μην υποκύπτει στις στενόμυαλες μόδες της εποχής, μοναδικός υπεύθυνος και εμπνευστής είναι μόνο ο 38χρονος Τζένκινς: Σεναριογράφος, σκηνοθέτης και ψυχή του μαγικού ταξιδιού που πραγματοποιεί ένα μικρό παιδί από το μίσος των λιγότερο προνομιούχων συνοικιών της μεγαλούπολης κατευθείαν στην αποδοχή και την αγάπη. Λ.Κ. 

Ριντ Χέιστινγκς
Ο CEO του Netflix συνέχισε με εμφατικό τρόπο φέτος τη διαρκώς αυξανόμενη επιθετική πολιτική της εταιρίας του. Η διαδικτυακή πλατφόρμα ανοίχτηκε σχεδόν σε όλο τον κόσμο και στο πλαίσιο της πολιτικής που δεν θέλει να δίνει ούτε ένα cent σε ανταγωνιστές, γέμισε με δικές της παραγωγές και αποκλειστικότητες, προσθέτοντας καινούριες σε εβδομαδιαία βάση.

«Σκούπισε» αμέτρητα ντοκιμαντέρ και ανεξάρτητα φιλμ στο Sundance, δίνοντας στους παραγωγούς τους ζεστό χρήμα με αντάλλαγμα να μην προβληθούν αλλού, τσακώθηκε με κόσμο στις Κάννες για τις 2 ταινίες του που έγιναν αποδεκτές γιατί δεν τον ενδιέφερε να τις βγάλει σε σινεμά και σήμερα πια μοιάζει ο μεγαλύτερος εφιάλτης της παραδοσιακής διανομής, ξοδεύοντας αμέτρητα χρήματα για να στρέψει τον κόσμο υπέρ του. Τ.Μ.