Πολ Μέσκαλ και Άντριου Σκοτ μιλούν αποκλειστικά στο cinemagazine για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών στην Ελλάδα - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
8:07
9/2

Πολ Μέσκαλ και Άντριου Σκοτ μιλούν αποκλειστικά στο cinemagazine για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών στην Ελλάδα

Ο Λουκάς Κατσίκας βρέθηκε ανάμεσα στους τυχερούς δημοσιογράφους που μίλησαν με τους πολυαγαπημένους πρωταγωνιστές του «Άγνωστοι Μεταξύ μας», της καταπληκτικής ταινίας του Άντριου Χέιγκ που σε λίγες μέρες θα ξεκινήσει να προβάλλεται στη χώρα μας. Και σε κάποιο σημείο της κουβέντας ζήτησε από τον Άντριου Σκοτ και τον Πολ Μέσκαλ τη γνώμη τους για το πλέον εμπρηστικό κοινωνικά θέμα αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Ορίστε τι είχαν να του απαντήσουν.

Συνέντευξη στον Λουκά Κατσίκα

Θεωρώ πολύ σημαντικό το γεγονός ότι μια ταινία που υπερασπίζεται με τόσο συγκινητικό τρόπο την αδιαπραγμάτευτη αγάπη και την ανάγκη αποδοχής κάθε διαφορετικότητας, όπως είναι η δική σας θαυμάσια ταινία, θα προβάλλεται στις ελληνικές αίθουσες την ίδια περίοδο που το ζήτημα της νομικής κατοχύρωσης για τον γάμο μεταξύ ομόφυλων θα προκαλεί αντιδράσεις και διχόνοιες στη χώρα μου. Και θεωρώ εξίσου σημαντικό να ακούσω την άποψή σας για το θέμα αυτό. 

Άντριου Σκοτ: «Πρέπει να ζήσουμε μαζί. Και όποιος άνθρωπος δεν ξέρει πώς να συνυπάρχει, θα πρέπει επιτέλους να μάθει»

 

Άντριου Σκοτ: Ένα πράγμα στο οποίο επιστρέφω ξανά και ξανά, όσο κι αν το θεωρώ προφανές από μόνο του, είναι ότι οι διαφορετικές μορφές και εκδηλώσεις της ανθρώπινης σεξουαλικότητας υπάρχουν από την αυγή της ίδιας της ανθρωπότητας. Από πάντα. Από τις απαρχές του ανθρώπινου είδους. Και διαφορετικές μορφές σεξουαλικότητας, πέρα από την ετεροφυλοφιλία, θα συνεχίσουν να υπάρχουν μέχρι το πέρας της ανθρωπότητας Οπότε έχουμε μια απόφαση να πάρουμε: δεχόμαστε αυτή τη συνθήκη ή συνεχίζουμε να παλεύουμε εναντίον της, δίνοντας συνέχεια σε έναν πόλεμο που κάποιοι δεν θα μπορέσουν να νικήσουν, είτε το θέλουν είτε όχι; Η λογική επιλογή είναι να ζήσουμε όλοι μαζί, να καταλάβουμε ότι ο κόσμος ανήκει σε όλους τους διαφορετικούς τύπους ανθρωπίνων όντων, όλα τους δικαιούνται και έχουν το μερίδιό τους σε αυτό τον πλανήτη και πρέπει όλοι μας να συνυπάρξουμε. Κι ετούτη είναι η θέση που παίρνω εγώ προσωπικά απέναντι σε αυτό. 

Ειδάλλως ποια είναι η αντιπρόταση όσων δεν επιθυμούν να συνυπάρξουν με τα γκέι άτομα; Τα διαχωρίζουμε από τον υπόλοιπο κόσμο, τα εξορίζουμε σε κάποιο γκέι νησί; Δεν πρέπει να υπάρχει το παραμικρό δίλημμα. Πρέπει να ζήσουμε μαζί. Αυτό είναι το λογικό, αυτό είναι το επιθυμητό. Και όποιος άνθρωπος δεν ξέρει πώς να συνυπάρχει, θα πρέπει επιτέλους να μάθει.

Πολ Μέσκαλ: «Μια χώρα δεν ανήκει στους ετεροφυλόφιλους μόνο. Ανήκει σε όλους τους ανθρώπους, ανεξαιρέτως της σεξουαλικότητάς τους»

 

Πολ Μέσκαλ: Ακριβώς. Να θυμίσω τι συνέβη στη δική μας χώρα. Πριν από οχτώ χρόνια η Ιρλανδία νομιμοποίησε τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου και πρέπει να σου πω ότι η απόφαση αυτή στάθηκε κάτι το πρωτόγνωρα όμορφο. Προερχόμαστε και οι δύο από μια χώρα η οποία ιστορικά είναι γνωστή για το πόσο συντηρητική υπήρξε απέναντι σε τέτοιους διαχωρισμούς. Μια χώρα όμως δεν ανήκει στους ετεροφυλόφιλους μόνο. Ανήκει σε όλους τους ανθρώπους, ανεξαιρέτως της σεξουαλικότητάς τους και των προτιμήσεών τους. Μιλώντας εκ πείρας, πρέπει να πω ότι η απόφαση στάθηκε μια τεράστια στιγμή στην ιστορία της χώρας μας. Άλλαξε την κοινωνία και τον πολιτισμό μας μέσα σε μια νύχτα! Και είναι το πιο εύκολο πράγμα που μπορεί να κάνει ο οποιοσδήποτε, και η δική σας χώρα εννοείται. Αρκεί να πρυτανεύσει η απλή λογική.

Άντριου: Κι επίσης, ξέρω τι αναγκάζονται να υποστούν αυτή τη στιγμή οι γκέι στη χώρα σου, που είναι υποχρεωμένοι να βλέπουν άτομα να βγαίνουν δημόσια, στις τηλεοράσεις, και να επιχειρηματολογούν μανιωδώς κόντρα στην ύπαρξη των ομόφυλων γάμων και κόντρα στα ομοφυλόφιλα άτομα. Οχτώ χρόνια αφότου η Ιρλανδία χειραφετήθηκε από τους φρικτούς νόμους που ίσχυαν και απαγόρευαν την ομοφυλοφιλία, θέλω να πω κάτι σε όλους αυτούς στους οποίους δινόταν δημόσια λόγος για να βγουν και να προειδοποιήσουν για την κατάρρευση της οικογένειας εξαιτίας των ομόφυλων ζευγαριών. Θέλω να τους πω ότι οι προβλέψεις τους καταρρίφθηκαν ηχηρά στην πράξη και τίποτα από όσα τρομοκρατούσαν δεν ίσχυσε, γιατί πίστεψαν τυφλά αυτή την εντελώς παράλογη ρητορική. Οπότε ελπίζω η ίδια ανακούφιση να επέλθει σύντομα και σε εσάς, στη δική σας χώρα.

Διαβάστε ολόκληρη την αποκλειστική συνέντευξη των Άντριου Σκοτ και Πολ Μέσκαλ στο cinemagazine την επόμενη εβδομάδα, όταν το «Άγνωστοι Μεταξύ μας» θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές αίθουσες από τη Feelgood Entertainment.