Berlinale 2018: Το φεστιβάλ ξεκινά και αυτές είναι οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε! - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
10:42
15/2

Berlinale 2018: Το φεστιβάλ ξεκινά και αυτές είναι οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε!

Η ομάδα του cinemagazine.gr στρατοπεδεύει στο μεγαλύτερο χειμερινό φεστιβάλ της Ευρώπης και για τις επόμενες 10 ημέρες θα σας μεταφέρει τις εντυπώσεις της από την 68η Berlinale. 

Αποστολή στο Βερολίνο: Πάνος Αχτσιόγλου, Πάνος Γκένας, Λουκάς Κατσίκας

Φεβρουάριος για πολλούς σημαίνει Φεστιβάλ Βερολίνου και όσα το συνοδεύουν. Τις γλυκύτατες αρκούδες, τις τοπικές μπύρες και φυσικά την δυνατότητα να παρακολουθήσει κάποιος μερικές από τις ταινίες που αναμένεται να ξανακούσουμε μετά από μήνες - θυμηθείτε πως εκεί πρωτακούσαμε πέρυσι το «Call me by Your Name». Από σήμερα, το cinemagazine.gr θα φροντίζει με καθημερινές ανταποκρίσεις να μεταφέρει όσα συμβαίνουν μέσα στις σκοτεινές οθόνες της πόλης, με γνώμες για τις ταινίες του διαγωνιστικού αλλά και των παράλληλων τμημάτων.

Για αρχή όμως, ένα μικρό ξεδιάλεγμα. Στο χάος των προβολών του φεστιβάλ, ξεχωρίσαμε 9 ταινίες που αναμένουμε λίγο περισσότερο από τις υπόλοιπες, και για τις οποίες θα διαβάσετε σίγουρα τη γνώμη μας μέσα στις επόμενες ημέρες. Ιδού λοιπόν οι προτάσεις! 

«Isle of Dogs» του Γουές Άντερσον

Η ταινία έναρξης του φεστιβάλ είναι γεμάτη από χαρούμενα γαβγίσματα. O Γουές Άντερσον μετά το «Ξενοδοχείο Grand Budapest» κάνει ξανά check-in στο stop-motion αφήνοντας τις αλεπούδες («Ο Απίθανος κος Φοξ») και πιάνοντας τα σκυλιά! Βασικός ήρωας της ταινίας είναι ο Ατάρι Κομπαγιάσι, ένας 12χρονος που τα βάζει με τον Δήμαρχο της πόλης, όταν ένα διάταγμα εξορίζει τα αγαπημένα τετράποδα σε ένα τεράστιο νησί-χωματερή. Εκεί ο Ατάρι θα βρει τον σωματοφύλακα-σκύλο του και θα ξεκινήσει ένα επικό ταξίδι με όπλο τις φωνές των (κρατηθείτε!): Μπιλ Μάρεϊ, Τζεφ Γκόλντμπλουμ, Τίλντα Σουίντον, Μπομπ Μπάλαμπαν, Φ. Μάρεϊ Άμπραχαμ, Σκάρλετ Γιοχάνσον, Μπράιαν Κράνστον, Γκρέτα Γκέργουικ, Φρανσις Μακ Ντόρμαντ, Λιβ Σράιμπερ, Κουνίτσι Νομούρα, Κόρτνεϊ Μπ. Βανς και Γιόκο Όνο! Οι σινεφίλ κουνούν ήδη την ουρά τους! 

«My Brother's Name is Robert and He is an Idiot» (Mein Bruder heißt Robert und ist ein Idiot) του Φίλιπ Γκρένινγκ

Υπεύθυνος για ένα από τα καλύτερα (και πιο πολυβραβευμένα) ντοκιμαντέρ των τελευταίων ετών, το «Into Great Silence» του 2005, ο γερμανικής καταγωγής σκηνοθέτης διεκδικεί τη Χρυσή Άρκτο με μια ταινία μυθοπλασίας, σχεδόν τρίωρη σε διάρκεια, φημολογούμενη ως εξαιρετικά απαιτητική σε ρυθμούς και με το ενδεχόμενο να δημιουργήσει έναν σχετικό θόρυβο. Ο λόγος είναι ότι στην καρδιά του το φιλμ, το οποίο εκτυλίσσεται στη διάρκεια ενός εξερευνητικού και συναισθηματικά έντονου καλοκαιριού για δυο δίδυμα αδέρφια, υπάρχει μια ερωτική ιστορία πειραματισμών και αιμομειξίας. Να σημειωθεί ότι την τελευταία φορά που ο Γκρένινγκ συμμετείχε σε διαγωνιστικό πρόγραμμα υψηλού προφίλ Φεστιβάλ ήταν το 2013 στη Βενετία, όπου και κέρδισε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής με την ταινία του «The Policeman’s Wife».

«Transit» του Κρίστιαν Πέτζολντ

Ο Κρίστιαν Πέτζολντ επιστρέφει στο Διαγωνιστικό του Φεστιβάλ έξι χρόνια μετά την Αργυρή Άρκτο Σκηνοθεσίας για την εξαιρετική «Barbara», διασκευάζοντας το σπουδαίο «Τράνζιτο» της Άνα Σέγκερς, που γράφτηκε όταν βρισκόταν στην εξορία. Στη Mασσαλία του ‘40, παλιοί μαχητές του Ισπανικού Εμφυλίου, λιποτάκτες, Εβραίοι, συγγραφείς, καλλιτέχνες και Γερμανοί που είναι αντίθετοι στο ναζισμό, αναμένουν μια υποθετική επιβίβαση σε κάποιο πλοίο προς την ελευθερία. Φυγάδες, ελεύθερες ζώνες, ζητήματα ταυτότητας και πάνω απ’ όλα η σύγχρονη ιστορία, αποτελούν για άλλη μία φορά τη θεματική του Πέτζολντ, που το 2014 είχε εντυπωσιάσει με το «Τραγούδι του Φοίνικα». 

«Eva» του Μπενουά Ζακό

Το 1962 ο Τζόζεφ Λόουζι υπέγραφε μια από τις καλύτερες ταινίες του με την βασισμένη σε βιβλίο του Τζέιμς Χάντλεϊ Τσέις «Εύα» και τη διήγηση ενός ερωτικού παιχνιδιού εξουσίας ανάμεσα σε έναν καιροσκόπο νεαρό συγγραφέα (Στάνλεϊ Μπέικερ) και μια φιλοχρήματη και μεγαλύτερή του γυναίκα (Ζαν Μορό). Συστηματικά άνισος σκηνοθέτης, αν και με αιφνίδιες καλλιτεχνικές αναλαμπές κατά καιρούς, ο Μπενουά Ζακό αναλαμβάνει φέτος να διασκευάσει την ίδια ιστορία, αναθέτοντας τους βασικούς ρόλους στον Γκασπάρ Ουγιέλ και την Ιζαμπέλ Ιπέρ αντίστοιχα και επιχειρώντας ένα ριμέικ το οποίο φιλοδοξεί να μοιάζει όσο το δυνατόν λιγότερο στον προκάτοχό του.

«Unsane» του Στίβεν Σόντερμπεργκ

Μια νεαρή γυναίκα, ακούσια έγκλειστη σε ψυχιατρείο, αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο φόβο της. Δεν ξεχωρίζει αν αυτό που ζει είναι πραγματικότητα ή μέρος της αυταπάτης της. Ο Στίβεν Σόντερμπεργκ γύρισε τη νέα του ταινία «Unsane» με ένα iPhone (κάτι που είχε κάνει για πρώτη φορά ο Σον Μπέικερ με το «Tangerine» το 2015) και ακροβατεί ανάμεσα στο «Τρέξε!» του Τζόρνταν Πιλ και το «Νησί των Καταραμένων» του Μάρτιν Σκορσέζε. Προσπαθώντας να χρησιμοποιήσει το τεχνολογικό μέσο δραματουργικά στην πλοκή της ταινίας, παρατηρεί την ψυχολογική κατάρρευση της βασικής ηρωίδας του (την υποδύεται η Κλερ Φόι του «The Crown») καθώς η ίδια νιώθει μία μόνιμη απειλή. Σίγουρα μία από τις πιο αναμενόμενες ταινίες του φετινού διαγωνιστικού.

«Don’t Worry, He Won't Get Far on Foot» του Γκας Βαν Σαντ

Περιμένοντας να δούμε εάν τελικά ο Γκας Βαν Σαντ κρύβει έναν άσο στο μανίκι που θα τον κάνει να σώσει την σκηνοθετική του καριέρα, η βασισμένη στα απομνημονεύματα του κομίστα Τζον Κάλαχαν βιογραφία περιγράφει την αναζήτηση της προσωπικής ταυτότητας και της νέας προοπτικής στη ζωή του Τζον, όταν ο ίδιος καταλήξει τετραπληγικός ύστερα από ένα τροχαίο ατύχημα. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο συναντάμε τον σχεδόν πάντοτε εξαιρετικό Χοακίν Φίνιξ, πλαισιωμένο από τους Ρούνεϊ Μάρα, Τζόνα Χιλ και Τζακ Μπλακ. 

«Museum» (Museo) του Αλόνζο Ρουισπαλάσιος

Από τους σκηνοθέτες που ανακάλυψε και ανέδειξε πρώτο το Φεστιβάλ Βερολίνου, ο μεξικανικής καταγωγής Ρουισπαλάσιος είχε κερδίσει εκεί το βραβείο Καλύτερης Πρώτης Ταινίας χάρη στη συμπαθέστατη ιστορία ενηλικίωσης του «Güeros» (2014). Με τη δεύτερη ταινία του ο σκηνοθέτης επιστρέφει στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ και ταξιδεύει στο Μεξικό της δεκαετίας του ‘80 για να μεταφέρει στην οθόνη το βασισμένο σε αληθινά συμβάντα χρονικό της κλοπής μιας σειράς αρχαιολογικών κειμηλίων από το Εθνικό Μουσείο Ανθρωπολογίας, πίσω από το οποίο κρύβονταν όχι κάποιοι κακοποιοί αλλά δυο απλοί άντρες. Τον έναν από αυτούς ερμηνεύει ο Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ.

«7 Days in Entebbe» του Ζοζέ Παντίλια

Έχοντας ήδη κατακτήσει την Χρυσή Άρκτο στη Μπερλινάλε του 2008 με τη γεμάτη ένταση αστυνομική περιπέτεια «Οι Επίλεκτοι», ο Ζοζέ Παντίλια επανέρχεται στο Φεστιβάλ του Βερολίνου αφηγούμενος την πραγματική ιστορία της αεροπειρατείας της περιβόητης πτήσης της Air France το 1976, παραθέτοντας μια νέα διάσταση των γεγονότων, ιδιαίτερα από τη στιγμή που το αεροπλάνο προσγειώθηκε στο Έντεμπε της Ουγκάντα. Ρόζαμουντ Πάικ και Ντάνιελ Μπρούλ απαρτίζουν το καστ της διεθνούς αυτής παραγωγής. 

«Yardie» του Ίντρις Έλμπα

Στο ντεμπούτο του πίσω (και όχι μπροστά, όπως τον έχουμε συνηθίσει έως τώρα) από την κάμερα, ο διάσημος και αδιαμφισβήτητα ταλαντούχος Βρετανός ηθοποιός Ίντρις Έλμπα διασκευάζει το πολύκροτο μυθιστόρημα του Βίκτορ Χίντλεϊ που αφηγείται μια ιστορία πόνου, μετανάστευσης και εκδίκησης, τοποθετημένη στους κόλπους της Τζαμαϊκανής παροικίας του Λονδίνου, στις αρχές της δεκαετίας του 80.