Βίντεο: Η έννοια της «κιουμπρικής ειρωνείας» - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
13:35
20/5

Βίντεο: Η έννοια της «κιουμπρικής ειρωνείας»

Ποια ήταν η αντίληψη του Στάνλεϊ Κιούμπρικ για το χιούμορ και πως το συμπεριέλαβε στο σινεμά του; Όλες οι απαντήσεις σε ένα βίντεο. 

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Η προσθήκη του χιούμορ στις ταινίες του Στάνλεϊ Κιούμπρικ είναι κάτι που σηκώνει αρκετή συζήτηση. Είναι ξεκάθαρο πως ίδιος δεν ήταν ποτέ υπέρμαχος του, ας το πούμε, άμεσα κωμικού σινεμά με την παρουσία gags μέσα στις ταινίες του. Ακόμη και στη μοναδική ταινία του που λογίζεται ως κωμωδία, το «SOS Πεντάγωνο Καλεί Μόσχα» η αντίληψη που έχει για το χιούμορ είναι πολύ πιο πνευματώδης, χρησιμοποιώντας το ως υποκατάστατο της καταγγελίας δυσάρεστων καταστάσεων. 

Κοιτώντας όμως προσεκτικότερα και τις υπόλοιπες ταινίες του, βρίσκει σημεία στα οποία ο Κιούμπρικ αντιπαραβάλλει στην δράση του την ειρωνεία, για να μπολιάσει με χιούμορ τις δημιουργίες του. Η χρήση κλασικής μουσικής στις χορογραφημένες, slow-motion σκηνές στο «Κουρδιστό Πορτοκάλι», οι διάλογοι του HAL με τους χειριστές του στην «Οδύσσεια του Διαστήματος», η αμφισημία του κράνους στο «Full Metal Jacket» και οι εκφραστικές μάσκες του «Μάτια Ερμητικά Κλειστά» είναι μόνο κάποιες από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις της «κιουμπικής ειρωνείας» όπως αποκαλεί το εύρημα αυτό ο Φίλιπ Μπρουμπέικερ του Fandor, στο παρακάτω βίντεο.