Βίντεο: Η ερωτική ορθογραφία της «Ερωτικής Επιθυμίας» του Γουόνγκ Καρ Βάι - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
14:10
17/7

Βίντεο: Η ερωτική ορθογραφία της «Ερωτικής Επιθυμίας» του Γουόνγκ Καρ Βάι

Με αφορμή τα γενέθλια του Γουόνγκ Καρ Βάι, ιχνηλατούμε την αριστουργηματική «Ερωτική Επιθυμία».

Από τον Χρήστο Πολίτη

Όταν τα μυστικά είναι αβάσταχτα, τα ψυθιρίζεις στη γη και εκείνη θα τα κρατήσει μέσα της για πάντα.

Προσαρμοσμένο στην κινηματογραφική γλώσσα του Γουονγκ Καρ Βαι και με αυστηρή «ελευθερία» κινήσεων, η «Ερωτική Επιθυμία» («In the Mood for Love») αποτέλεσε ένα από τα πιο στιβαρά οικοδομήματα της περασμένης δεκαετίας που στέκει ακόμα και σήμερα στέρεο και φυλαγμένο από κάθε είδους νεωτερισμό. Και ένα βίντεο αναγνωρίζει αυτή της την αξία. 

«Είμαι συνηθισμένος να λαμβάνω κάθε ερωτική πράξη ως μια διαδικασία που περιλαμβάνει τέσσερα άτομα.» Τάδε έφη Φροιντ και κάπως έτσι έστησε το «παραμύθι» της «Ερωτικής Επιθυμίας» ο Γουονγκ Καρ Βαι, ο οποίος κατάφερε να αφηγηθεί μια σεξουαλικών προδιαγραφών σερενάτα με τον πιο ευγενικό και διακριτικό τρόπο που θα μπορούσε, κάνοντάς την να μοιάζει ακόμα πιο ερεθιστική.

Με αποχρωματισμένα πλάνα που γεννούν καινούργιες αποχρώσεις, με σύντομες μα «βαριές» κινήσεις, ο Βαι επικεντρώνεται στον παράνομο έρωτα δυο παντρεμένων γειτόνων, όταν έχουν συνειδητοποίησει πως πριν από εκείνους, σύναψαν δεσμό οι σύζυγοί τους. Αυτό είναι μονάχα η αφορμή για να ξετυλιχτεί ένα πανέμορφο δοκίμιο πάνω στον έρωτα και στην έλξη με μια αξιοζήλευτη ελευθερία.

Με συνοδοιπόρο την μυσταγωγική μουσική σύνθεση του Σιγκέρου Ουμεμπαγιάσι που χορογραφεί κάθε κίνηση των παράνομων εραστών που προχωρούν σαν αέρινα πλάσματα ανάμεσα σε υγρά μονοπάτια και ατέλειωτους διαδρόμους ξενοδοχείων και που καταλήγουν (ή ξεκινούν) σε στριμωγμένα δωμάτια ενός πνιγηρού οικοδομήματος, η «Ερωτική Επιθυμία» καταλήγει να γίνει ένα από τα πλέον ερωτεύσιμα φιλμ στην σύγχρονη ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου.