Βίντεο: Γιατί το «Mulholland Drive» είναι η απόλυτη ταινία του Ντέιβιντ Λιντς - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
10:51
16/5

Βίντεο: Γιατί το «Mulholland Drive» είναι η απόλυτη ταινία του Ντέιβιντ Λιντς

Σαν σήμερα, 16 Μαΐου 2001, έκανε πρεμιέρα το «Mulholland Drive» του Ντέιβιντ Λιντς. Ένα βίντεο αποτίνει φόρο τιμής στο σουρεαλιστικό αριστούργημα του αμερικανού σκηνοθέτη.

Με βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Καννών και ανάλογη υποψηφιότητα στα Όσκαρ, η αριστουργηματική «Οδός Μαλχόλαντ» περιπλανιέται στη σκιά του Χόλιγουντ, σε ένα νυχτερινό Λος Άντζελες, παρέα με δυο γυναίκες που προσπαθούν να λύσουν ένα μυστήριο, ένα νεαρό σκηνοθέτη σε κίνδυνο, ένα αινιγματικό μπλε κουτί με το κλειδί του. Ταυτότητες αλλάζουν, χαρακτήρες αποσυντίθενται, η ιστορία καταρρέει και αναδομείται για να αποκαλύψει την ίδια την κόλαση σε ένα κόσμο όπου οι άνθρωποι υπάρχουν μοναχά ως μαριονέτες, η αλήθεια κατασκευάζεται και η αγάπη είναι ένα ακόμη ενορχηστρωμένο ψέμα. Το όνειρο μεταμορφώνεται ξαφνικά σε εφιάλτη. Και τα υπόλοιπα γίνονται σιωπή. Silencio!

Για όσους δεν το γνωρίζουν, όταν το «Mulholland Drive» ξεκίνησε γυρίσματα προορίζονταν για τηλεοπτική σειρά, που τελικά απορρίφθηκε. Το υλικό σώθηκε και ολοκληρώθηκε χάρη στο Canal+ που έδωσε χρήματα για να προβληθεί ως ξεχωριστή ταινία, κάτι που έγινε το 2001 στις Κάννες με τον Λιντς να γυρνά ως θριαμβευτής κερδίζοντας το βραβείο σκηνοθεσίας.

Χρόνια μετά, το «Mulholland Drive» θεωρείται από τους περισσότερους ως η απόλυτη δουλειά του. Μια λίστα που έφτιαξε το BBC, ρωτώντας κριτικούς από όλο τον κόσμο, το έστειλε στην κορυφή των καλύτερων ταινιών του 21ου αιώνα. Ακόμη και σε λίστες με τα καλύτερα φιλμ όλων των εποχών, το «Mulholland Drive» είναι συνήθως μέσα, μαζί με ελάχιστες ακόμη ταινίες τις τελευταίας 20ετίας.

Αυτό το φιλμ που κάποτε κινδύνευσε να μη βγει ποτέ ίσως και να συνοψίζει με κάποιο τρόπο μια πολύ λαμπρή καριέρα. Ο Λιντς δανείζεται τεχνικές και αφηγήσεις από προηγούμενες ταινίες του και τις δένει με έναν ιδανικό τρόπο, σχολιάζοντας εύστοχα, σαρκαστικά και αινιγματικά το χολιγουντιανό σύμπαν.

Το παρακάτω βίντεο αποδεικνύει μέσα σε 6 λεπτά την αξία αυτού του αριστουργήματος. Απολαύστε το.

MULHOLLAND DR. - THE ESSENTIAL DAVID LYNCH FILM from Leigh Singer on Vimeo.