Βίντεο: Ο αληθινός τρόμος του «Μωρού της Ρόζμαρι» - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
10:04
5/10

Βίντεο: Ο αληθινός τρόμος του «Μωρού της Ρόζμαρι»

Πως ο Ρόμαν Πολάνσκι δημιούργησε ένα κλασικό φιλμ είδους χωρίς να καταφύγει σε φθηνές συμβάσεις. 

Από τα διασημότερα φιλμ στο είδος του τρόμου ως σήμερα, το «Μωρό της Ρόζμαρι» έβαλε σε άβολη θέση τους θεατές της εποχής, χάρη στο ταλέντο του σκηνοθέτη του που κατάφερε να μετατρέψει ένα απλό μεταφυσικό σενάριο σε ένα φιλμ που μπορεί να αναλυθεί μέσα από πολλαπλά πρίσματα. Αυτό που κατάφερε ο Πολάνσκι, δηλαδή να φτιάξει μια ταινία που τρομάζει χωρίς να περιέχει τις κλασικές, απότομες τρομακτικές σκηνές που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι ή χωρίς να πηγαίνει προς το gore, είναι μια πρόκληση στην οποία δεν έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν πολλοι γνωστοί σκηνοθέτες ως σήμερα.

Τι έκανε λοιπόν ο Πολάνσκι; Εξερεύνησε την παράνοια (όπως είχε κάνει εξίσου πετυχημένα στην «Αποστροφή») μέσα στον αστικό χώρο, την έννοια της ιδιωτικότητας σε πυκνοκατοικημένες πόλεις, έβαλε μέσα στο περιεχόμενό του τον φεμινισμό, και γενικώς ασχολήθηκε με θέματα και φοβίες με τις οποίες μπορούσε να ταυτιστεί ένα μεγάλο μέρος του σύγχρονου κοινού.

Το video essay της ομάδας Screen Prism αναλύει λεπτομερώς όλες τις κοινωνικές πτυχές της ταινίας και πως τελικά οι φόβοι που πηγάζουν από την πραγματική σύγχρονη ζωή μπορούν να είναι μεγαλύτεροι από τα τεχνητά τρομάγματα που προσπαθούν να πετύχουν οι περισσότεροι.