Όταν ο Σίντνεϊ Πουατιέ έγραψε ιστορία στα Όσκαρ - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
11:17
13/4

Όταν ο Σίντνεϊ Πουατιέ έγραψε ιστορία στα Όσκαρ

Σαν σήμερα το 1964, ο θρυλικός Σίντνεϊ Πουατιέ έγραψε ιστορία και κέρδισε ως πρώτος μαύρος ηθοποιός το Όσκαρ Α' Ανδρικού ρόλου για το «Λευκοί Άγγελοι, Μαύροι Άγγελοι».

Από τον Πάνο Γκένα

Το 1964 ήταν μία από τις σημαντικότερες στιγμές της κινηματογραφικής ιστορίας. Ο Σίντνεϊ Πουατιέ θα γινόταν ο πρώτος μαύρος ηθοποιός με Όσκαρ ερμηνείας για τον ρόλο του στην ταινία «Λευκοί Άγγελοι, Μαύροι Άγγελοι» («Lilies of the Field») του Ραλφ Νέλσον. Ήταν η δεύτερη φορά που ο Πουατιέ προτεινόταν για Όσκαρ, με πρώτη την ερμηνεία του στην ταινία «Όταν Σπάσαμε τις Αλυσίδες» («The Defiant Ones»), πέντε χρόνια νωρίτερα. Η οσκαρική νίκη του Πουατιέ κατέχει το ρεκόρ του νεότερου αφροαμερικανού ηθοποιού (άνδρα) που κέρδισε το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου, αφού ήταν 37 ετών όταν κατέκτησε το χρυσό αγαλματάκι.

Θα χρειαζόταν δυστυχώς να περάσουν άλλα 38 χρόνια για να κερδίσει Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου κάποιος άλλος μαύρος ηθοποιός, συγκεκριμένα ο Ντένζελ Γουάσινγκτον για την ερμηνεία του στην ταινία «Μέρα Εκπαίδευσης» του Αντουάν Φουκουά. Συμπτωματικά, η νίκη αυτή στάθηκε στον αντίποδα του προηγούμενου ρεκόρ, αφού ο Γουάσινγκτον στα 47 του τότε, ήταν ο μεγαλύτερος σε ηλικία μαύρος ηθοποιός που πήρε Όσκαρ.

Έκτοτε, τρεις ακόμα μαύροι ηθοποιοί κέρδισαν Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου: ο Τζέιμι Φοξ για την ερμηνεία του στο «Ray», ο Φόρεστ Γουίτακερ για τον ρόλο του δικτάτορα Ιντί Αμίν στον «Τελευταίο Βασιλιά της Σκοτίας» το 2007 και ο Γουίλ Σμιθ ως πατερ-φαμίλιας στη «Μέθοδο των Γουίλιαμς» φέτος (2022), αν και κανείς πια δεν θα θυμάται τόσο το βραβείο του, όσο την βίαιη αντιπαράθεσή του με τον Κρις Ροκ. .

Δείτε στην συνέχεια τον Σίντνεϊ Πουατιέ να παραλαμβάνει το ιστορικό Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου από την Αν Μπάνκροφτ και στο βίντεο που ακολουθεί τον Ντένζελ Γουάσινγκτον να του παραδίδει τιμητικό Όσκαρ για το σύνολο της προσφοράς του κατά την διάρκεια της 74ης Απονομής της Ακαδημίας, το 2002.