Βίντεο: Πως ο Τζον Άλκοτ «ζωγράφισε» τις ταινίες του Κιούμπρικ με φως - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
13:27
15/1

Βίντεο: Πως ο Τζον Άλκοτ «ζωγράφισε» τις ταινίες του Κιούμπρικ με φως

Ένας από τους σπουδαιότερους Διευθυντές Φωτογραφίας, ο Τζον Άλκοτ, συνεργάστηκε με τον Στάνλεϊ Κιούμπρικ μεταξύ άλλων, στα «Λάμψη», «Κουρδιστό Πορτοκάλι» και «Μπάρι Λίντον».

Από τον Πάνο Γκένα

Βρισκόταν πίσω από μία «καλλιτεχνική σκιά» μεγέθους Κιούμπρικ, αλλά ο Τζον Άλκοτ έβρισκε πάντα το κατάλληλο φως για να συνθέσει τις εικόνες του με έναν και μοναδικό τρόπο: την τελειότητα.

«Είναι τελειομανής σε κάθε κλίμακα» είχε δηλώσει ο ίδιος για τον Κιούμπρικ. «Απαιτεί όλα να είναι σωστά, όλα να είναι ακριβή. Όταν περπατά στο σετ ελεύθερος να εργαστεί, πρέπει να είσαι έτοιμος. Και σου δίνει κάθε ευκαιρία να είσαι έτοιμος». Ο Κιούμπρικ άλλαζε συχνά τους συνεργάτες του, κάτι που κάνει ακόμα πιο ενυπωσιακή τη μακροχρόνια σχέση του με τον Άλκοτ. Μην πέσετε όμως στην παγίδα και νομίσετε πως ο Άλκοτ ήταν απλώς μια μαριονέτα του μεγάλου σκηνοθέτη. 

Μέσω της επαναστατικής δουλειάς του αναβίωσε κόσμους και εικονογράφησε εκθαμβωτικές εικόνες. Στο παρακάτω βίντεο θα μάθετε πως ο Τζον Άλκοτ, ο άνθρωπος πίσω από τους εφιάλτες της «Λάμψης», τα μαθήματα σωφρονισμού του «Κουρδιστού Πορτοκαλιού», το ταξίδι του «2001» και το αυθεντικά μπαρόκ «Μπάρι Λίντον» , τιθάσευσε το φυσικό φως και «ζωγράφισε» με όραμα 24 πίνακες το δευτερόλεπτο.

Για μαθήματα καλαισθησίας λοιπόν, πατήστε play.