Βίντεο: Το αριστουργηματικό «Μπλόου Άουτ» του Ντε Πάλμα σε ένα λεπτό - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
13:41
16/2

Βίντεο: Το αριστουργηματικό «Μπλόου Άουτ» του Ντε Πάλμα σε ένα λεπτό

Η σπουδαία ταινία του Μπράιαν Ντε Πάλμα, γίνεται αφορμή για ένα ευρηματικό μικρού μήκους σε σκηνοθεσία Τζον Μπούτιν.

Πιστός στη λατρεία του για τον κινηματογράφο ως ψευδαίσθηση και απατηλή καταγραφή, ο Μπράιαν Ντε Πάλμα δεν θα μπορούσε παρά ήδη από πολύ νωρίς να στραφεί στον ίδιο τον κόσμο του σινεμά και στην κατασκευή του, δημιουργώντας στο «Μπλόου Άουτ: Ο Δολοφόνος του Μεσονυχτίου» (Blow Out, 1981) έναν από τους πιο τραγικούς του ήρωες στο πρόσωπο του Τζακ Τέρι (ο εκπληκτικός Τζον Τραβόλτα), ενός ηχολήπτη σε b-movies του οποίου η σχολαστική δουλειά είναι να αντιγράφει και να παραχαράσσει την πραγματικότητα, μετατρέποντας τους αληθινούς ήχους που ηχογραφεί εδώ κι εκεί σε ηχητική επένδυση μιας ελεγχόμενης μυθοπλασίας και εξαπατώντας το κοινό, δηλαδή εμάς.

Ο Ντε Πάλμα του επιφυλάσσει μια απρόσμενη έκπληξη, βάζοντάς τον αυτήκοο και ακούσιο μάρτυρα στον ήχο ενός πυροβολισμού που αχνοακούγεται μαζί με το σκάσιμο ενός λάστιχου, μια σκηνή που ανήκει σε ένα «αληθινό» ατύχημα, με θύμα έναν πολιτικό, αλλά της οποίας κατέχει μόνο τον ήχο και όχι την πλήρη εικόνα.

Η ενεργοποίηση του παθητικού θεατή Τζακ ξεδιπλώνει το αγαπημένο χιτσκοκικό παιχνίδι του Ντε Πάλμα ανάμεσα στο «είναι» και το «φαίνεσθαι», μαζί με την απαραίτητη εμμονική προσήλωση σε μια γυναίκα-φάντασμα. Με τον τίλο ήδη εξόφθαλμο φόρο τιμής στον Αντονιόνι, ο Ντε Πάλμα βάζει το δικό του μεταμοντέρνο λιθαράκι στο μεγάλο αμερικάνικο πολιτικό σινεμά.

Και στην περίπτωση που θέλατε μία κινηματογραφική πρόταση για το σπίτι, ξέρετε ήδη ποια ταινία πρέπει να αναζητήσετε και να (ξανα)δείτε .