Βίντεο: H κίνηση και τοποθέτηση των ηθοποιών στο κινηματογραφικό κάδρο - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
15:05
18/5

Βίντεο: H κίνηση και τοποθέτηση των ηθοποιών στο κινηματογραφικό κάδρο

Θεμελιώδης γραμματική της κινηματογραφικής γλώσσας και ομολογουμένως από τα δυσκολότερα πράγματα στην εκμάθηση του τρόπου που ο σοβαρός αναλυτής οφείλει να παρακολουθεί κινηματογράφο.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Σε πολλούς, όπως και στο βίντεο που ακολουθεί, αρέσει να πιστεύουν πως είναι μια τεχνοτροπία δανεισμένη από το θέατρο. Από μια πλευρά αυτό είναι ορθό. Από την σημαντική όμως πλευρά το σινεμά, από κατασκευής του, διευρύνει απεριόριστα την δυνατότητα, της περιπλοκότητα και την δυσκολία κατανόησης του βασικού αυτού εκφραστικού μέσου. Κι αυτό καθώς τα αντικείμενα (άψυχα και κυρίως έμψυχα) του κάδρου μπορούν να κινηθούν σε θεωρητικά άπειρο χώρο, να φωτιστούν απεριόριστα και, σημαντικότερα, να κινηθούν σε συσχετισμό με την κάμερα, συμβολικά δηλαδή με το μάτι του θεατή.

Το πως τοποθετούνται οι ηθοποιοί στο κάδρο αποκαλύπτει τον χαρακτήρα τους, τη σχέση τους με τους υπόλοιπους χαρακτήρες, την ψυχολογία τους, την δραματική τους θέση και, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί ακόμα και προοικονομήσει την εξέλιξή τους.

Στο ακόλουθο βίντεο, με ερευνητική αφορμή τον «Δολοφόνο του Τόκιο», το για τον υπογράφοντα αριστούργημα mise-en-scene του Ακίρα Κουροσάβα και οπωσδηποτε μία από τις κεφαλαιώδεις ταινίες του, η ομάδα του cinefix αναλύει εξαιρετικά τοποθετήσεις, βλέμματα και κινήσεις εντός του κάδρου αλλά και σε συσχετισμό με αυτές της μηχανής, αποκαλύπτοντας τους κυριολεκτικά άπειρους τρόπους να μεταδώσεις νοήματα αυστηρά με οπτικούς τρόπους. Ταυτόχρονα, το βίντεο δεν φείδεται και φευγαλέων αναφορών σε πολλά άλλα φιλμ και δημιουργούς που αντελήφθησαν (οργιαστικά) τρόπους να αφηγηθούν μια ιστορία στο σινεμά.

Που και γι' αυτόν τον λόγο είναι μια απαιτητική στην εκτίμησή της τέχνη που δεν επιτρέπεται να αποτιμάται επιπόλαια, ή αποκλειστικά, από τον προφορικό της λόγο.