Βίντεο: Κάν'το (σίκουελ) όπως ο Τζέιμς Κάμερον - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
12:25
14/10

Βίντεο: Κάν'το (σίκουελ) όπως ο Τζέιμς Κάμερον

Σε αναμονή του «Άβαταρ» και της πενταλογίας του, που θα υπενθυμίσει, για όποιον ξέχασε, ποιος είναι ο δημιουργός-Κάμερον, ένα βίντεο δοκίμιο μελετά δύο σίκουελ που φέρουν την εποικοδομητική σφραγίδα του.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Ακόμα κι αν οι συνέχειες των Άλιεν και του Εξολοθρευτή δεν συγκαταλέγονται στο σινεμά που επιλέγεις, το ακόλουθο βίντεο καταδεικνύει το (αυτονόητο) σε κριτικούς που σέβονται τον εαυτό τους και το σαφές στο συρρέον πλήθος της εκάστοτε εποχής: Ο Κάμερον δεν εννοεί το σίκουελ σαν «μια απ' τα ίδια».

Αντίθετα, ξεκινώντας από την σεναριογραφή, αλλάζει κρίσιμα θέλω της πρωταγωνίστριας (μην ξεχνάμε το...φύλο σε μια τότε macho εποχή), αλλάζει το είδος, διαλύει την βασική σεναριακή προσδοκία και αποκαθιστά μια καινούργια - στην περίπτωση του «Εξολοθρευτή». 

Ακολούθως, υπάρχει ένα χρησιμότατο μάθημα πάνω σττην σεναριογραφή, πάνω στην διαφορά πόθου/ανάγκης για έναν χαρακτήρα, πάνω στο πώς συστήνονται έννοιες όπως ο Μητρότητα - και στα δύο έργα - και πως βέβαια, σκηνοθετικά, μεταποιούνται σε ένα προσπελάσιμο σινεμά μεγάλου κοινού που ουδέποτε υποτιμάται.