Βίντεο: Ο Πόλεμος για τον «Πολίτη Κέιν» - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
12:27
4/12

Βίντεο: Ο Πόλεμος για τον «Πολίτη Κέιν»

Με αφορμή τη νέα ταινία του Ντείβιντ Φίντσερ για έναν εκ των σεναριογράφων της «σπουδαιότερης ταινίας όλων των εποχών» (η κριτική μας εδώ), ένα βίντεο-δοκίμιο ανοίγει το σεντούκι με τα μυστικά για ένα από τα σκοτεινότερα ενδοχολιγουντιανά παρασκήνια.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Υπάρχουν δύο τινά για τον κόσμο μας, που δυστυχώς αφορούν άμεσα, με εξαιρέσεις πάντα, και τους ανθρώπους του σινεμά. Στους οποίους περιλαμβάνονται σύσσωμα και οι δημιουργοί ταινιών και οι δημιουργοί κειμένων για τις ταινίες αυτές και το φθίνον είδος εκείνων που εξακολουθούν να βλέπουν τις ταινίες και να διαβάζουν για αυτές: Οι δραματικές απώλειες πνευματικότητας και η εγωπαθής τάση για την λογιών κακοήθεια.

Στο ακόλουθο δοκίμιο, έξοχα, αναλύεται η διαμάχη για τον «Πολίτη Κέιν» και την πνευματική του ιδιοκτησία.  Όρσον Γουέλς ή Χέρμαν Μάνκιεβιτς; Κεντρικό ρόλο σε αυτήν έχει ένα κείμενο της Πολίν Κέιλ, της ιστορικής Αμερικανίδας κριτικού, στο οποίο εξαπολύει μύδρους εναντίον του Όρσον Γουέλς, λίγο πολύ θεωρώντας τον κάτι σαν ουτιδανό, έναν μεγαλομανή παρία, «τον μεγαλύτερο loser της ιστορίας της βιομηχανίας».

Η Κέιλ, παρά το αναμφισβήτητο συγγραφικό ταλέντο της, έχει ιστορικό της χειρότερα εννοούμενης εμπάθειας, αυτής που επίτίθεται κακοηθέστατα σε ότι δεν συνάδει με την αισθητική (...) λογική της. Και στο «Raising Kane», πέραν της οργιώδους λογοκλοπής της (ενώ κατηγορεί τον Γουέλς για δαύτην!), επιδόθηκε σε ένα ρεσιτάλ ρεβιζιονισμού που, ευτυχώς, από ένα μεγάλο μέρος της κριτικής (και το βίντεο αυτό), μπαίνει στην μοναχική, συμπλεγματική θέση του.