Σκηνές στο Σινεμά: «Ξένοιαστος Καβαλάρης» του Ντένις Χόπερ - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
12:52
17/5

Σκηνές στο Σινεμά: «Ξένοιαστος Καβαλάρης» του Ντένις Χόπερ

Σαν σήμερα γεννιέται ο Ντένις Χόπερ κι εμείς θυμόμαστε την σημαδιακή τελική σεκάνς του «Ξένοιαστου Καβαλάρη», του σκηνοθετικού του ντεμπούτου που άλλαξε και χαρακτηρισε μια ολόκληρη εποχή.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Είναι στοιχειωμένη ταινία ο «Ξένοιαστος Καβαλάρης». Και τόσο μυθική, τόσο σφυγμική για το πνεύμα της εποχής της που να καταλήγει δευτερεύουσα η κριτική που θα το δει έξω από αυτήν. Φυσικά ευθύνεται «αυτό το φινάλε». Που κινηματογραφεί τον δρόμο, την Χώρα που περιβάλλει με ουδέτερη θαλπωρή, τα φορτηγά, τα βενζινάδικα, τον δύοντα ήλιο, τον Ντίλαν φυσικά, τις Χάρλεϊ που διανύουν τις αρτηρίες της επαρχιακής Αμερικής, το σώμα της.

Αυτό που θα συμβεί πλανάται πάνω από το έργο καθ' όλη του την διάρκεια, το προφητεύει κι όμως το σοκ αυτού του τέλους δεν χωνεύεται με τίποτα. Ιδίως αν έχεις παρακολουθήσει στενά την πορεία προς αυτό – οπότε όσοι δεν έχουν δει το έργο, πραγματικά αυτή είναι μία περίπτωση spoiler που χαλά την εμπειρία – η φωτογράφηση του τέλους μιας εποχής αποκτά μια κυριολεκτικότητα που γίνεται όλο και τρομερότερη όσο αναλογίζεσαι την υποσημείωση που τελικά συνιστά.

Η σκέπη με το μπουφάν και την αμερικανική σημαία δεν θα είναι μια απλή ειρωνεία, θα είναι η τελεσιδικία ενός κόσμου που προχωρά, όπως το φορτηγό κι ο αναβάτης στο τελικό πλάνο, σε εντελώς αντίθετες κατευθύνσεις που δεν μπορεί να περιλαμβάνουν και τους δύο.