Χρόνια πολλά Έντγκαρ Ράιτ! Κι ευχαριστούμε που κρατάς την κωμωδία ζωντανή - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
15:54
18/4

Χρόνια πολλά Έντγκαρ Ράιτ! Κι ευχαριστούμε που κρατάς την κωμωδία ζωντανή

Ένα βίντεο που αν ξέρεις τις ταινίες θα γελάς επί οκτώ λεπτά, τουλάχιστον, κι αν δεν τις ξέρεις θα αυτοτιμωρείσαι για το επαίσχυντο αυτό γεγονός.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Εν αρχή ην η Βωβή κωμωδία. Η καλύτερη, η αποτελεσματικότερη, η πιο αυτάρκης. Μετά ήρθε ο Τατί, ο Μπλέικ Έντουαρντς, ο Τζέρι Λιούις, o Πιερ Ετέξ. Υπήρχαν και κάποια σκόρπια παραδείγματα, όπως ας πούμε οι ΖΑΖ της δεκαετίας του '80 και οι μιμητές τους. Όμως τα τελευταία χρόνια, παρότι η φυσική κωμωδία (Ρόουαν Άτκινσον) και η αμερικανική σχολή (Στίλερ, Φέρελ και οι από εκεί ακόλουθοι) ανθούν, η οπτική κωμωδία, ακολουθώντας κι αυτή μια κινηματογραφική εποχή που φθίνει από πλευράς χρήσης κινηματογραφικών τρόπων, είναι αόρατη.

Ή σχεδόν. Γιατί υπάρχει ο Έντγκαρ Ράιτ, 49 σήμερα, κι εξαιτίας του το μοντάζ, το κάδρο, το τι λείπει και τι έρχεται σ' αυτό, ο ήχος και το δικό του μοντάζ πάνω στις πράξεις των χαρακτήρων και μια σειρά από το πλήθος τον τρόπων που έχει ο σκηνοθέτης στη μονταζιέρα για να αποτυπώσει κωμικά την πραγματικότητα, εξακολουθεί παρόν. 

Απολαύστε, εκτιμήστε και στηρίξτε το σινεμά που δεν ισχυρίζεται αλλά εφαρμόζει την αριστοκρατία της καταγωγής του. Άλλωστε ο μοντερνισμός του στυλ (όπως και η υπερβολή, δεν είναι όλα θετικά) του σινεμά του Ράιτ το κάνει ευλογημένα βρώσιμο ακόμα και στους δυσπεπτικούς.