Βίντεο: Fade to white και τι αλλάζει κλείνοντας μια ταινία σε λευκό - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
12:38
23/9

Βίντεο: Fade to white και τι αλλάζει κλείνοντας μια ταινία σε λευκό

Το τελικό πλάνο των περισσότερων ταινιών είναι ένα cut ή ένα fade out σε μαύρο. Τι αλλάζει όμως στο νόημα και την αίσθηση που αφήνει ένα έργο όταν τελειώνει σε λευκό; Η ομάδα του Fandor παρατηρεί φινάλε ταινιών και απαντά. 

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Από το αρχετυπικό φινάλε της «Αιχμάλωτης της Ερήμου» του Τζον Φορντ με τον Τζον Γουέιν ν' απομακρύνεται στο βάθος πλαισιομένος από την πόρτα ενός σπιτιού στο οποίο δεν θα ανήκει ποτέ, μέχρι το κλείσιμο του «Μαύρου Κύκνου» του Ντάρεν Αρονόφσκι που το «Ήταν τέλειο» της Νάταλι Πόρτμαν κλείνει σε λευκό αφήνοντας ανοιχτό σε ερμηνεία το μετέπειτα του φινάλε, το χρώμα του fade out υπήρξε ανέκαθεν ένα εκφραστικό όπλο στα χέρια του δημιουργού.

Κατά την ομάδα του Fandor, το μαύρο κλείσιμο αντικατοπτρίζει μια αίσθηση ολοκλήρωσης που δεν αφήνει «κενά» ερμηνειών. Το λευκό όμως δημιουργεί μια πολυσήμαντη ασάφεια, που εξυπηρετεί περισσότερο ίσως αυτό που ο J.C Chandor λέει, για το φινάλε του δικού του «All is Lost», «την παράδοση της ταινίας στον θεατή της», τον τελικό άλλωστε υπευθύνο για την νοηματοδότηση μιας ταινίας.