Βίντεο: Το αριστουργηματικό «8 1/2» του Φεντερίκο Φελίνι - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
13:32
20/1

Βίντεο: Το αριστουργηματικό «8 1/2» του Φεντερίκο Φελίνι

Γιορτάζουμε την επέτειο γενεθλίων του Φεντερίκο Φελίνι με την ταινία-μητέρα των κινηματογραφικών πορτραίτων του καλλιτέχνη, σημείο αναφοράς για αυτοαπορροφημένους σκηνοθέτες με σημαντικά - ή και όχι - προβλήματα έμπνευσης, έργο που επηρέασε στην εικονογραφία του πλήθος μετέπειτα δημιουργών. 

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Με το «8 1/2» ο Φεντερίκο Φελίνι εισήλθε επίσημα στην επόμενη φάση του έργου του, κορυφώνοντας τον ποιητικό ρεαλισμό της πρώτης του περιόδου σε μια αυτοναφορική δημιουργία που εκλεκτικά χρησιμοποίησε υλικά από τον σουρεαλισμό, την ιστορία, το ίδιο το σινεμά, την πόλη του και φυσικά την περιώνυμη φελινική ποίηση.

Σε τούτο εδώ υπάρχει μια μορφική τελειότητα, στο λειασμένο έδαφος της εμβληματικής «Ντόλτσε Βίτα» που είχε προηγηθεί, ένα σημείο απόλυτης ακμής κι ευχέρειας εκφραστικών μέσων και μια τόλμη (σε βαθμό ανελέητης αυτοκριτικής) εξομολογητική συνδυασμένη ανεπανάληπτα με την ωφέλιμη δημιουργική αναίδεια του Μαέστρο.

Απολαύστε ένα γερό κριτικό essay, παρακάμψτε την όχι ακριβώς ραδιοφωνική φωνή του αφηγητή του κι εστιάστε στην επιμελημένη, ενδελεχή ανάλυση ενός κορυφαίου έργου.