Βίντεο: Συγκρίνοντας το πρώτο με το τελευταίο πλάνο σπουδαίων ταινιών - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
10:07
26/3

Βίντεο: Συγκρίνοντας το πρώτο με το τελευταίο πλάνο σπουδαίων ταινιών

Ένα έξυπνο κινηματογραφικό πείραμα, που έφτασε αισίως στο τρίτο του μέρος, βρίσκει συνδέσεις στην αρχή και το τέλος ταινιών, που δεν είχαμε σκεφτεί ως τώρα. 

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Πριν από τρία περίπου χρόνια, ένας νέος αμερικανός κινηματογραφιστής, ο Τζέικομπ Σουίνεϊ δημιούργησε ένα supercut που έγινε σχετικά γρήγορα viral και το βλέπουμε συχνά στο χάος του διαδικτύου ως σήμερα. Μια συλλογή που έβαζε πλάι το πρώτο με το τελευταίο πλάνο μιας ταινίας, έδωσε την ευκαιρία για νέες αναγνώσεις σε κάποιες από αυτές υπό την σκέψη αν τελικά χώρεσαν πολλά στο ενδιάμεσο ή τα δυο μόνο πλάνα έφταναν για να δηλώσουν τις προθέσεις του κάθε σκηνοθέτη. 

Το «First and Final Frames» απέκτησε και ένα αδερφάκι μερικούς μήνες μετά, για να φτάσουμε στο σήμερα όπου ο Σουίνεϊ επέστρεψε στο supercut που τον έκανε δημοφιλή στο διαδίκτυο, παρουσιάζοντας το τρίτο μέρος της σειράς. Σε αυτό συγκρίνει το πρώτο και το τελευταίο πλάνο απο 78 ταινίες, που δεν βρίσκονταν στα προηγούμενα βίντεο, βάζοντάς μας και πάλι να παρατηρήσουμε πως σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν σημαντικές ομοιότητες ανάμεσα στα δυο πλάνα που προδίδουν συνήθως και την πρόθεση του σκηνοθέτη στο να συμβεί κάτι τέτοιο. 

Δείτε παρακάτω και τα τρια βίντεο, ξεκινώντας από το πιο πρόσφατο: