Βίντεο: Όταν η υπέροχη ονειροπαρσία του Τέρι Γκίλιαμ συναντά τον Καρλ Γιουνγκ - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
10:00
22/11

Βίντεο: Όταν η υπέροχη ονειροπαρσία του Τέρι Γκίλιαμ συναντά τον Καρλ Γιουνγκ

Μ' ένα θαυμάσιο λογοπαίγνιο στον τίτλο, η ομάδα του Fandor παρουσιάζει εύστοχα και συνοπτικά τον ονειρικό κόσμο του Τέρι Γκίλιαμ και την σύνδεσή του με την θεωρία των ονείρων του σπουδαίου ψυχολόγου Καρλ Γιουνγκ.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Στην κριτική που υπερβαίνει την επιδερμική αντιμετώπιση κόσμων και δημιουργικών λογικών που ίσως πια μεγαλώνοντας δεν είμαστε όλοι το ίδιο ανάλογα εξοπλισμένοι να αντιμετωπίσουμε, ο Τέρι Γκίλιαμ εξακολουθεί, μέσα από οικονομικές και προσωπικές τρικυμίες, να δημιουργεί ένα σινεμά που απαντά στην θεώρηση που ο δημιουργός έχει ξεκινήσει να αρθρώνει εδώ και σχεδόν τέσσερεις δεκαετίες.

Στο βίντεο που ακολουθεί οι ενδιαφερόμενοι για το σινεμά, τη γλώσσα και το περιεχόμενό του, μπορούν να πάρουν μια πρώτη, ορθά απλουστευμένη γεύση από τον διάλογο που ανοίγει ο Τέρι Γκίλιαμ με τα όνειρα και πόσο η ονειρική λογική του τον φέρνει κοντά στην θεωρία του υποσυνειδήτου και της διαδικασίας που σταδιακά φέρνει στην συνειδητή επιφάνεια του ατόμου, το προσωπικό και συλλογικό ασυνείδητο.

Τα όνειρα είναι αφηγήσεις και μάλιστα ιστορίες του υποσυνειδήτου που προσπαθούν να νοηματοδοτήσουν για μας τον κόσμο γύρω μας. Το ίδιο και οι ταινίες του Τέρι Γκίλιαμ, με αυτή την υπέροχη κουστωδία ηρώων και πρωταγωνιστών που κατατρέχονται από τα όνειρά τους και αγωνίζονται να υπάρξουν σ' έναν κόσμο λιγότερο τρομερό, μάταιο και φοβισμένο.