Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας! Πώς θα ήταν άραγε η οικογένεια Κορλεόνε με άλλους πρωταγωνιστές; - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
8:34
15/5

Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας! Πώς θα ήταν άραγε η οικογένεια Κορλεόνε με άλλους πρωταγωνιστές;

Σήμερα 15 Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας, επισκεπτόμαστε τα μέλη μιας από τις διασημότερες οικογένειες της μεγάλης οθόνης! Γιατί «αν ένας άντρας δεν περνά χρόνο με την οικογένειά του, δεν θα γίνει ποτέ αληθινός άντρας».

Με αφετηρία το best seller του Μάριο Πούζο, που αρκετοί σκηνοθέτες προσπέρασαν, ο Φράνσις Φορντ Κόπολα συνελάμβανε σε ηλικία μόλις 33 ετών την ιδέα όχι μιας γκανγκστερικής ταινίας, αλλά μιας μνημειώδους τοιχογραφίας της Αμερικής του 20ου αιώνα, μέσα από την ιστορία μιας οικογένειας Ιταλών μεταναστών, όπως ήταν και η δική του, και την σταδιακή αναρρίχηση της στην πρωτοκαθεδρία της Μαφίας και την τελική αποσύνθεση της.

Η οικογένεια του Βίτο Κορλεόνε θα μπορούσε κάλλιστα να είναι αυτή των Ατρειδών και οι περιπέτειες και τα πάθη της - προδοσίες δολοφονίες εξοστρακισμοί και ένας λυσσαλέος αγώνας για τη διαδοχή στην εξουσία - αγγίζουν τα μεγέθη της ελληνικής τραγωδίας. Οι συγκρούσεις της με τις υπόλοιπες φατρίες για τον έλεγχο των παράνομων δραστηριοτήτων, θα μπορούσαν να έχουν βγει από τις σελίδες του Σαίξπηρ.

Γνωρίζατε, όμως, πως οι αρχικές σκέψεις για το καστ της ταινίας ήταν αρκετά διαφορετικές;

Φαντάζεστε για παράδειγμα τον Λόρενς Ολίβιε στο ρόλο που έδωσε στον Μάρλον Μπράντο το δεύτερό Όσκαρ του, μετά το «Λιμάνι της Αγωνίας»; Ο Ολίβιε ήταν ένας από τους βασικούς διεκδικητές του ρόλου του Βίτο Κορλεόνε, ενώ ως πιθανός πρωταγωνιστής συζητιόταν και ο ιταλο-αμερικανός καρατερίστας Φρανκ ντε Κόβα, κυρίως γνωστός από το χαρακτήρα του Ινδιάνου Chief Wild Eagle στην τηλεοπτική κωμωδία-γουέστερν της εποχής «F Troop».

Και δεν ήταν μόνο ο ρόλος του Μπράντο στην εμβληματική ταινία του 1972 που παραλίγο να τον δούμε να ερμηνεύεται από άλλο ηθοποιό. Ο Μάικλ, ο ρόλος του Αλ Πατσίνο ήταν αρχικά προορισμένος για τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο. Ενώ τελικά ο Πατσίνο έγινε ο Μάικλ Κορλεόνε που γνωρίζουμε, ο «Ρόμπι» δεν αγνοήθηκε και στο δεύτερο φιλμ της σειράς μπηκε στο καστ ως νεαρός Βίτο, ρόλος που του χάρισε το Όσκαρ β’ ανδρικού ρόλου.

Άλλα γνωστά ονόματα που διεκδίκησαν τον κεντρικό ρόλο ήταν ο Ντάστιν Χόφμαν, το εφηβικό είδωλο της δεκαετίας του ’50, Σκοτ Μάρλοου, αλλά και ο Τζέιμς Κάαν (ο Τζίμι των σημειώσεων του Κόπολα) που τελικά παρηγορήθηκε με το σημαντικό ρόλο του Σόνι, του μεγαλύτερου γιου του Βίτο στην ταινία.

Ακόμα όμως και για αυτήν του την εμφάνιση ο Κάαν χρειάστηκε να ανταγωνιστεί τους Τζον Σάξον («Enter the Dragon»), Πίτερ Φολκ («Columbo») και Αλ Λετιέρι, με τον τελευταίο να αναλαμβάνει τελικά το ρόλο του αντιπάλου της οικογένειας Κορλεόνε, Βίρτζιλ Σολόντζο, που ο Μάικλ δολοφονεί μέσα σε ένα εστιατόριο.

Ο Τομ Χάγκεν, ο ρόλος που έκανε διάσημο τον Ρόμπερτ Ντιβάλ, είχε κάτω από το όνομα του χαρακτήρα πολλούς πιθανούς πρωταγωνιστές, μεταξύ άλλων τον Μπεν Πιάτσα των «Blues Βrothers» και τον Πίτερ Ντόνατ, που στο δεύτερο φιλμ της σειράς εμφανίστηκε τελικά σε μικρό, αλλά καίριο ρόλο.

Φυσικά οι τελικές επιλογές του Κόπολα στους ηθοποιούς – μέλη της φαμίλιας Κορλεόνε αποδείχτηκαν εξαιρετικά επιτυχημένες, με το πρώτο φιλμ να αποσπά τρία Όσκαρ και να θεωρείται μέχρι σήμερα ως η δεύτερη (μετά τον «Πολίτη Κέιν») σπουδαιότερη ταινία του αμερικανικού σινεμά από το American Film Institute.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας! Πώς θα ήταν άραγε η οικογένεια Κορλεόνε με άλλους πρωταγωνιστές;
  • Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας! Πώς θα ήταν άραγε η οικογένεια Κορλεόνε με άλλους πρωταγωνιστές;
  • Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας! Πώς θα ήταν άραγε η οικογένεια Κορλεόνε με άλλους πρωταγωνιστές;