Βίντεο: Ο Βερνερ Χέρτζογκ και το ενδότερο χρονικό των ανθρώπων - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
10:00
19/4

Βίντεο: Ο Βερνερ Χέρτζογκ και το ενδότερο χρονικό των ανθρώπων

«Όλοι οι χαρακτήρες των ταινιών μου ανήκουν στην ίδια αληθινή ή μυθική πραγματικότητα. Δεν έχουν σκιές, δεν έχουν παρελθόν, όλοι αναφαίνονται από το ίδιο σκοτάδι».

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Δεν ανακαλύψαμε πρόσφατα το μεγαλείο του Βέρνερ Χέρτζογκ. Αντίθετα, ίσως πρέπει να ειπωθεί ακόμα πιο έντονα, πως η σημασία του, καθώς ο χρόνος περνά και ο κινηματογραφικός πολιτισμός δέχεται ανυπολόγιστης ισχύος χτυπήματα, είναι αυτοκρατορική. Κι όχι φυσικά μόνο στην Γερμανία, όσο κι αν σεβόμαστε τον Φασμπίντερ, όσο κι αν αγαπάμε τον Βέντερς. Στην παγκόσμια κλίμακα, που αντιστοιχεί σ' έναν δημιουργο που έχει γυρίσει επανειλημμένα την υφήλιο για το έργο του.

Δεν είναι δύσκολο να δεις όλες τις μυθοπλασίες του Χέρτζογκ. Δεν είναι ούτε 20. Είναι ελάχιστα λίγο απαιτητικότερο να δεις τα 30 ντοκιμαντέρ του. Τι είναι όμως η απαίτηση μπροστά στο συναισθηματικό και διανοητικό αποτύπωμα; Τι άλλο μπορεί να ειναι ο χρόνος παρά μια θαυμάσια πλατφόρμα πάνω στην οποία εναποτίθεται το συνεκτικό όραμα ενός κόσμου που σου χαρίζεται με καλλιτεχνική όψη και συνείδηση;

Στο ακόλουθο βιντεο-δοκίμιο έχεις μια ωραία περιληπτική μελέτη ενός έργου που, παρά (ή χάρις) την αθεΐα του και την άρνηση της συμπαντικής συμμετρίας, μέσα από μια πραγματοποιημένα υπεράνθρωπη δουλειά/τομή ενός σκηνοθέτη σε απόλυτη, συχνά απόκοσμη, προσήλωση στο έργο του, ολοκληρώνει μια οπτική του κόσμου μας. Πολιτική, υπαρξιακή, γεωγραφική, οικολογική. Στο σινεμά του Χέρτζογκ ίσως είναι αδύνατον να βρεις τα πάντα. Θα βρεις όμως τα απολύτως απαραίτητα.