20 χρόνια «High Fidelity»: Μικρά trivia για την ταινία που μεγάλωσε μια μουσικόφιλη γενιά - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
14:21
1/4

20 χρόνια «High Fidelity»: Μικρά trivia για την ταινία που μεγάλωσε μια μουσικόφιλη γενιά

Η ταινία που πέρασε στην pop κουλτούρα την εικόνα του Τζον Κιούζακ με βινύλια στο χέρι και ακουστικά στο κεφάλι έγινε 20 χρονών. Την έχετε δει αμέτρητες φορές, γνωρίζετε όμως τα πάντα γι΄ αυτήν;

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Μπορεί να μοιάζει ότι γυρίστηκε χθες, όμως έχουν περάσει 20 χρόνια από την πρεμιέρα του - και 25 από τη συγγραφή του βιβλίου. Το «High Fidelity» παρουσίαστηκε στη μεγάλη οθόνη το 2000, ήταν μια μικρού βεληνεκούς επιτυχία εκείνη τη χρονιά, απέκτησε όμως σύντομα χαρακτήρα ευαγγελίου για πολλούς ανθρώπους παγιδευμένους ανάμεσα στη μουσική, το σινεμά και τις λίστες.

Κομμάτι της pop κουλτούρας πια σήμερα, το φιλμ του Στίβεν Φρίαρς βασίστηκε στο βιβλίο που έγραψε ο Νικ Χόρνμπι το 1995 και παραμένει ίσως ο πιο χαρακτηριστικός ρόλος του Κιούζακ ως σήμερα -  ο στριφνός και εσωστρεφής Ρομπο Γκόρντον που μπαίνει σε μια αισθηματική και μουσική ενδοσκόπηση όσο διαχειρίζεται τα λάθη από την τελευταία του σχέση. 

Διαβάστε παρακάτω 10 μικρά trivia που σχετίζονται με την ταινία, από αλλαγές σε πρόσωπα και συντελεστές μέχρι και μικρά «οικογειακά» cameos. 

- Ο Τζον Κιούζακ συνεργάστηκε στην προσαρμογή του σεναρίου και είχε φανταστεί από την αρχή στο ρόλο ρου Μπάρι τον Τζακ Μπλακ. Φτιάχνοντας έτσι τον χαρακτήρα ώστε να ταιριάζει στον Μπλακ άκουσε έκπληκτος την αρχική άρνηση του ηθοποιού να παίξει. Ο Μπλακ τελικά το ξανασκέφτηκε, συμφώνησε και έδωσε μια από τις πιο αξιομνημόνευτες ερμηνείες της καριέρας του. 

- Το βιβλίο που έγραψε ο Χόρνμπι το 1995 περιέγραφε φυσικά την ιστορία στην πόλη που αυτός ζούσε, το Λονδίνο. Ο Κιούζακ είχε πει πως όταν διάβασε το βιβλίο το είχε οραματιστεί αμέσως στο Σικάγο και ποιο ακριβώς θα ήταν το background του ήρωα ως αμερικανός. 

- Η Touchstone πήρε τα δικαιώματα του βιβλίου τη χρονιά που αυτό γράφτηκε και ήθελε να προχωρήσει σχετικά γρήγορα με την παραγωγή, τοποθετώντας τον Μάικ Νιούελ («Τέσσερις Γάμοι και Μια Κηδεία») στο ρόλο του σκηνοθέτη. Για άγνωστους λόγους, ο τελευταίος αποχώρησε από το τελικά από το project, δίνοντας τη θέση του στον Στίβεν Φρίαρς.

- Το σπάσιμο του τέταρτου τοίχου ήταν μια έμπνευση που είχε ο Κιούζακ βασισμένη στην ταινία «Alfie» του 1966 με τον Μάικλ Κέιν και ένας τρόπος να ανοιχτεί περισσότερο ο ήρωας προς το κοινό με αυτή τον εξομοληγητικό τρόπο αφήγησης.

- Η σκηνή στην οποία «συνομιλεί» ο Κιούζακ με τον Μπρους Σπρίνγκστιν, είχε σχεδιαστεί αρχικά να γίνει με τον Μπομπ Ντίλαν ο οποίος τελικά δε δέχτηκε να συμμετάσχει.

- Σε μια από τις πιο χαρακτηριστικές σκηνές μέσα στο δισκάδικο, οι Κιούζακ και Μπλακ συνομιλούν για το «Evil Dead II». Στο βιβλίο, η ίδια κουβέντα γίνονταν για το «Reservoir Dogs» κάτι που συνέβη και στην Ουγγαρία, καθώς στη μεταγλωττισμένη έκδοση της ταινίας εκεί, κρατήθηκε η ταινία του Ταραντίνο.

- Ο Στίβεν Φρίαρς δεν ήταν αρχικά πολύ ψημένος για να αναλάβει τη σκηνοθεσία της ταινίας, όμως μέτρησε πολύ η επιθυμία του να ξανασυνεργαστεί με τον Κιούζακ. Οι δυο τους συνεργάστηκαν στο «Grifters» του 1990 που έδωσε τον Φρίαρς οσκαρική υποψηφιότητα. 

- Πέρα από τον Τζον Κιούζακ και την αδερφή του Τζόαν, στην ταινία κάνει ένα μικρό cameo και ο πατέρας τους Ντικ Κιούζακ, στη σκηνή της κηδείας του πατέρα της Λόρα. 

- 2000 περίπου τραγούδια ισχυρίζονται πως άκουσαν οι δημιουργοί της ταινίας, μέχρι να καταλήξουν στα περίπου 70 που αναφέρονται στο φιλμ - είτε βρίσκονται στο soundtrack, είτε αναφέρονται στους διαλόγους της ταινίας. 

- O Τιμ Ρόμπινς δήλωσε πέρυσι πως δέχτηκε να παίξει το μικρό ρόλο του, παίρνοντας την ελάχιστη αμοιβή του ηθοποιού, επειδή η παραγωγή του υποσχέθηκε πως θα φτιάξει μια ειδική περούκα για το ρόλο του! Όντως ο καλτ πλέον Ίαν ήταν μια από τις σπάνιες μεταμορφώσεις του στη μεγάλη οθόνη.