13:56
10/6

Βίντεο: Τι ήταν η «μαύρη λίστα» του Χόλιγουντ;

Για να μαθαίνουν οι νεότεροι αλλά και να μην ξεχνούν οι υπόλοιποι, ένα 4λεπτο βίντεο για μια σκοτεινή εποχή βαθιάς πολιτικής διαίρεσης της βιομηχανίας του σινεμά.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Είναι δεδομένο πως ιδεολογίες που εκτρέπονται σε ιδεοληψίες και απόψεις που κάποτε γίνονται μανίες και αποκτούν την ισοπεδωτική ισχύ χιονοστιβάδας, είναι πρόβλημα. Πολύ πριν όμως τα σημερινά φαινόμενα λαϊκών δικαστηρίων ετυμηγοριών που δεν χρειάζονται καν πια την θεσμική δικαιοσύνη, υπήρξε μια «διδάξασα» εποχή που ο αμερικανισμός ήθελε να τρέμει τον κομμουνισμό. (Και η πολιτική εξουσία την οικονομική του Χόλιγουντ).

Κάποιος κάτι δεν είχε καταλάβει και τόσο σωστά, ο γερουσιαστής ΜακKάρθι έγινε ο οργανωτής ενός θεσμοθετημένου λιντσαρίσματος και η Επιτροπή Αντιαμερικανικών Ενεργειών έβαζε όλο το Χόλιγουντ να καταθέτει όσο ονόματα κομμουνιστών συμπαθούντων γνώριζε, ειδάλλως έμπαινε σε μια «μαύρη λίστα» που ουσιαστικά του απαγόρευε να εργάζεται πλέον στη βιομηχανία.

Στο βίντεο θα δείτε κάποιους από τους μεν κάποιους και από τους δε, με ειδική έμφαση στους «10 του Χόλιγουντ», που ήταν μια ομάδα καλλιτεχνών που αρνήθηκε να ονοματίσει συναδέλφους της και φυλακίστηκε για περιφρόνηση του Κονγκρέσου. Περισσότερα στο βίντεο: