Μπέργκμαν για πάντα! Οι 20 ταινίες που πρέπει να δεις - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
12:21
14/7

Μπέργκμαν για πάντα! Οι 20 ταινίες που πρέπει να δεις

Ο Άνθρωπος με τα Δύο Πρόσωπα (Ansiktet, 1958)
Πρωταγωνιστούν:
 Μαξ φον Σίντοφ, Ίνγκριντ Τούλιν, Άκε Φρίντελ

Σουηδία, 1846. Κυνηγημένος από τα χρέη και τις κατηγορίες για βλασφημία, ο Δρ. Άλμπερτ Εμάνουελ Βόγκλερ, υπνωτιστής και ταχυδακτυλουργός, καταφτάνει με το θίασο και τη σύζυγό του στη Στοκχόλμη, όπου θα έρθει αντιμέτωπος με τη δυσπιστία των αρχών και της επιστήμης. Αξιοποιώντας εξίσου τα κωμικά στοιχεία και τις συμβάσεις του κινηματογραφικού τρόμου, ο Μπέργκμαν παραδίδει μια από τις πιο υποτιμημένες ταινίες του, πνιγμένη σε γοτθικές αποχρώσεις, σασπένς και ανελέητη ειρωνεία. Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Βενετίας. 

Η Πηγή των Παρθένων (Jungfrukällan, 1960)
Πρωταγωνιστούν:
 Μαξ φον Σίντοφ, Μπιργκίτα Βάλμπεργκ, Γκιούνελ Λίντμπλομ

Στη Σουηδία του 14ου αιώνα, μια νεαρή παρθένα βιάζεται και δολοφονείται από δύο βοσκούς. Σε ένα μοιραίο γύρισμα της τύχης, οι δολοφόνοι της αναζητούν καταφύγιο από τους γονείς της κοπέλας, προκαλώντας την τρομερή εκδίκηση του βαθιά θρησκευόμενου πατέρα της. Ο Μπέργκμαν ζωντανεύει τα σκοτεινά χρόνια του Μεσαίωνα, μέσα από μια σαγηνευτική αντιπαράθεση χριστιανισμού και παγανισμού, φυσικής ομορφιάς και θηριωδίας. Ειδική Μνεία στο Φεστιβάλ Καννών, Χρυσή Σφαίρα και Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. 

Μέσα από τον Σπασμένο Καθρέφτη (Såsom i en spegel, 1960)
Πρωταγωνιστούν:
 Χάριετ Άντερσον, Γκιούναρ Μπιόρνστραντ, Μαξ φον Σίντοφ

Κατά τη διάρκεια των διακοπών σε ένα απομονωμένο νησί, οι ήδη εύθραστες ισορροπίες μιας οικογένειας διαταράσσονται όταν η σχιζοφρενής Κάριν αντιλαμβάνεται ότι ο πατέρας της τη χρησιμοποιεί ως έμπνευση για το συγγραφικό του έργο. Ότι ακολουθεί είναι μια βασανιστική κατάδυση στην άβυσσο της ψυχικής ασθένειας, με την Χάριετ Άντερσον να καταθέτει μια συγκλονιστική ερμηνεία ζωής. Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, Υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου και Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου. 

Η Σιωπή (Tystnaden, 1963)
Πρωταγωνιστούν:
 Ίνγκριντ Τούλιν, Γκιούνελ Λίντμπλομ, Γιόργκεν Λίντστρομ

Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, η ασθενική Έστερ και η αισθησιακή αδερφή της Άννα με τον 13χρονο γιο της Γιόχαν αναγκάζονται να διανυκτερεύσουν σε ένα ξενοδοχείο. Τελική πράξη μιας τριλογίας που άνοιξε με το «Μέσα από τον Σπασμένο Καθρέφτη» και συνεχίστηκε με το «Χειμωνιάτικο Φως», η «Σιωπή». χαρτογραφεί ένα πλέγμα αντιζηλιών και μίσους που σιγοβράζει σε ένα σεξουαλικά φορτισμένο, ψυχολογικό δράμα που προκάλεσε σοκ στην εποχή του. 

Περσόνα (Persona, 1966)
Πρωταγωνιστούν:
 Λιβ Ούλμαν, Μπίμπι Άντερσον, Μαργκαρέτα Κρουκ

Κατά τη διάρκεια μιας παράστασης, η διάσημη ηθοποιός Ελίζαμπετ Βόγκλερ πέφτει σε βαθιά σιωπή και αρνείται να μιλήσει. Η γιατρός της τη στέλνει μαζί με μια νοσοκόμα σε ένα απομονωμένο παραλιακό σπίτι για να αναρρώσει. Η συμβίωση των δύο γυναικών μετατρέπεται σε ένα αδυσώπητο παιχνίδι αλλαγής ταυτότητας και ο Μπέργκαν παραδίδει μια από τις πιο σύνθετες και πρωτοποριακές ταινίες της φιλμογραφίας του.